Rīgas pilsētas svētku svinības (34)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rīgas svētku laikā no 15.augusta līdz 17.augustam notika vairāk nekā 50 dažādi pasākumi Rīgas dārzos un parkos.

Kā preses konferencē uzsvēra Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), parki, dārzi, skvēri un pat ielu apstādījumi ir neatņemama pilsētas vides sastāvdaļa, kam ir īpaša nozīme ne tikai pilsētas mikroklimata, trokšņu un piesārņojuma samazināšanā, bet arī kā estētiskās kvalitātes un tūristu piesaistes rādītājam.

Svētku atklāšanas dienā 15.augustā Vērmanes dārzā plkst.20 notiks "Mirage jazz orchestra" koncerts "Mūsu pilsēta", kurā uzstāsies Laimis Rācenājs, Olga Pīrāgs un Inga Bērziņa. Esplanādē no plkst.15 līdz 20 būs milzu spēļu parks, kurā apmeklētāji varēs iesaistīties spēļu maratonā un piedalīties tādās milzu izmēra spēlēs kā dambrete, riču-raču un cirks.

Arkādijas parkā 15.augustā notiks Arkādijas svētki, kur par galveno svētku norises vietu izvēlēta parka lejasdaļa ar Mārupītes līkumiem, tai piekļautā pļavas pussala un tiltiņi. Parka celiņus varēs izbraukt ar zirga pajūgu.

Svētku laikā būs izvietota "Rīgas dārzu un parku" fotoizstāde. Ojāra Vācieša un Jāņa Akuratera muzeja darbinieki palīdzēs ieskatīties Torņakalna parka vēsturē un ieklausīties dzejas rindās. Mārtiņš Eglītis parkā izvietos mākslinieces Birutas Delles gleznas.

Pļavā iecerēts izveidot improvizētu vasaras estrādi, kurā tiks rādītas Torņakalna fotogrāfijas un jaunāko rīdzinieku uzņemtās dokumentālās filmas un amatieru īsfilmas. Pasākumā muzicēs un uzstāsies Haralds Sīmanis un Ieva Akuratere, Juris Kulakovs un "Hāgenskalna muzikanti", Amanda Aizpuriete un Arvīds Ulme.

Uz parka teritorijā esošajiem tiltiņiem atradīsies mākslas darbnīcas. Uz Gleznotāju tiltiņa mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā visi varēs gleznot uz molbertiem ar pirkstiņu krāsām. Uz Teātra tiltiņa interesenti mākslinieces Daigas Kalējas vadībā varēs iejusties dažādos teātra tēlos un ietērpties kostīmos. Uz Mīlas tiltiņa visus sagaidīs puķu pārdevēja un zīlniece.

Sestdien, 16.augustā, Vērmanes dārzā no plkst.15.30 notiks šaha turnīrs, kurš tiek organizēts sadarbībā ar Rīgas Šaha federāciju. Notiks ātrās šaha spēles par godu visiem tiem rīdziniekiem, kas ilgu laiku arī ikdienā iegriežas šahistu iecienītajā Vērmanes dārzā.

No plkst.11.30 līdz 12 notiks seno spēkratu parāde no Biķernieku ielas pa Brīvības ielu, Raiņa bulvāri un 13.janvāra iela. Spēkratu parādes noslēgums paredzēts Rātslaukumā. Parādē piedalīsies aptuveni 60 retro automobiļi. Pirmoreiz tiks demonstrēts Francijā ražotais pasaules autobūves stūrakmens, pirmais masveidā ražotais priekšpiedziņas "Citroen 11 B", 1951.gada izlaidums, kurš tikko iegādāts Anglijā.

Visas dienas garumā Alberta ielā paredzēti dažādi izglītojoši un izklaidējoši pasākumi. Darbosies radošās darbnīcas-saloni, kur ikviens varēs apgūt ko jaunu un aizraujošu. Darbnīcās mākslinieki iepazīstinās ar porcelāna apgleznošanas, vilnas velšanas, krāsaino smilšu, madarošanas un plastilīna sīkplastikas noslēpumiem.

"Art Nouveau Riga" jūgendstila paviljons rīkos kino seansus. Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā būs iespējams piedalīties zīmēšanas studijas nodarbībās darbnīcā. Muzeja speciālisti vadīs arī bezmaksas ekskursijas ekspozīcijā latviešu un angļu valodā.

Savukārt 16. augustā Rīgas svētku ietvaros Rīgas Kultūras aģentūra un Rīgas Jūgendstila centrs aicina rīdziniekus un Rīgas viesus uz jūgendstila dienu „Pirms 100 gadiem Albert’ ielā”, kas norisināsies Alberta ielā no plkst.12:00 līdz 18:00. Svētki tiek rīkoti, lai popularizētu Rīgas jūgendstila mantojumu un mudinātu tuvāk iepazīt pilsētas vēsturi. Apmeklētājiem būs iespējas iesaistīties dažādās radošās aktivitātēs.

Nordeķu parkā notiks "Pārdaugavas promenāde 2008", kur visas dienas garumā tirdziņā būs iespējams redzēt mākslinieku darbus, interesantus amatnieku darinājumus, grāmatas un dažādus gardumus. Pasākuma laikā muzicēs grupas "Dakota" un "Apvedceļš", būs iespējams vērot Rīgas skolēnu pils teātra izrādi "Sprīdītis" un jauno mākslinieku performances.

Nordeķu muižā būs apskatāmas porcelāna, gaismas dizaina, grafiku, foto un ziedu izstādes, klātesošie varēs vērot arī retu auto parādi - Dakāras rallija mašīnas un motociklus, "Mini Cooper", kā arī lidmašīnu un auto modelētāju paraugdemonstrējumus. Gan lielie, gan mazie varēs nodoties arī sportiskām aktivitātēm - kāpt klinšu sienās un pārbaudīt savas spējas un izveicību.

Svētdien, 17.augustā, Bastejkalns pārtaps par "Rīgas pasaku kalnu". Pasaku lasījumos tiks iesaistīti sabiedrībā pazīstami mākslinieki, publicisti un mūziķi, piemēram, Ilga Reizniece, Inese Zandere, Roberts Gobziņš, Ilmārs Šlāpins, Liāna Langa, Ingus Baušķenieks, Raimods Lagimovs, Vera Singajevska un daudzi citi.

Brīvdabas muzejā no plkst.10.30 līdz 17 notiks Kalēju dienas pasākums, kurā piedalīsies gan Latvijas Amatniecības kameras amatu meistari, gan Rīgas un Latvijas lietišķās mākslas studijas ar saviem dalībniekiem, kā arī vieskalēji, tādējādi iepazīstinot svētku apmeklētājus gan ar pašmāju, gan ar kaimiņvalstu kultūru un amatniecību. Pasākuma idejas autors ir Brīvdabas muzeja amatnieks, Tautas lietišķās mākslas metālkalēju studijas "Auseklis" vadītājs Tautas daiļamata meistars Vilnis Vincēvičs.

No plkst.11 līdz 23 11.novembra krastmala kļūs par Rīgas svētku lielo ēdamielu.

Rīgas svētku laikā pieci Rīgas kanāla tilti tiks apzaļumoti ar tieši šim pasākumam Latvijā audzētiem dekoratīviem stādījumiem, katram tiltam izmantojot citu krāsu gammu. Stādu kompozīcijas tiks ievietotas metāla karkasos.

Svētku kulminācija notiks Krastmalā plkst.22, kur jau otro reizi notiks uguņotāju sacensības. Uguņošanas sacensību uzvarētāju noteiks skatītāji, telefoniski balsojot. Balsošana sāksies brīdī, kad pēdējais pirotehniķis būs beidzis savu priekšnesumu. Atšķirībā no pagājušā gada priekšnesumu laikā tiks nosaukti pirotehniķi, kas piedalās uguņošanā.

Tas, kurš saņēmis vislielāko skatītāju atbalstu, iegūst sacensību galveno balvu - tiesības priecēt rīdziniekus kādā Rīgai nozīmīgā pasākumā, šogad - Jaungada sagaidīšanas svinībās Bastejkalnā.

Rīgas svētkus 2008 organizē Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar 24 pasākumu producentiem.

Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu