Heroīna klepus sīrups bērniem izstādē Londonā (8)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Visā pasaulē apreibinošās vielas lieto dažādiem nolūkiem - gan medicīnā, gan kā iedvesmas avotu, gan tīrai baudai, un tagad aizraušanās ar narkotikām atspoguļota jaunā izstādē, kas ceturtdien tika atklāta Londonā.

Katram sava "narkotika"

Neizrādot nekādas morālā nosodījuma izpausmes, izstāde "High Society", kuru rīko labdarības organizācija "Wellcome Trust", parāda to, ka katras sabiedrības daļas pārstāvjiem ir savas iecienītākās narkotikas, sākot no marihuānas, opija un maģiskajām sēnēm līdz pat likumīgi atļautajai kafijai un alkoholam.

Izmantojot manuskriptus un literatūras darbus, izstādē atspoguļoti rakstnieki, kuri izmantoja apreibinošās vielas iedvesmas gūšanai, to skaitā arī Semjuels Kolridžs, kurš dzejoli "Kubla Khan" ("Hubilajs") uzrakstīja pēc sapņa, kuru pieredzēja, opija apreibināts, un Šarls Bodlērs, kurš savu pieredzi ar hašišu un opiju aprakstīja savā darbā "Les Paradis Artificiels".

Londonā narkotikām veltītā izstādē redzami zirnekļu tīkli, kurus tie auduši eksperimentā, kur tiem tika dotas dažādas narkotikas. No kreisās uz labo redzami tīkli benzedrīna, kofeīna un marihuānas iespaidā
Londonā narkotikām veltītā izstādē redzami zirnekļu tīkli, kurus tie auduši eksperimentā, kur tiem tika dotas dažādas narkotikas. No kreisās uz labo redzami tīkli benzedrīna, kofeīna un marihuānas iespaidā Foto: AFP/LETA

Parādīta arī narkotiku postošā ietekme

Taču izstādē parādīta arī narkotiku postošā ietekme, īpaši bieži vien ar varmācību saistītā narkotiku tirdzniecība, un izceļ to, kā opija tirdzniecība lielā mērā veicināja Britu Impērijas uzplaukumu.

Turklāt izstādē atklāti daži pārsteidzoši pētījumi par narkotiku ietekmi, to skaitā NASA veiktie eksperimenti ar zirnekļiem, kuru laikā tika atklāts, ka kofeīns vairāk nekā citas apreibinošās vielas izraisīja nedrošu tīklu aušanu.

Izstādē apskatāmi vairāk kā 200 ekspozīcijas priekšmeti, to skaitā tabakas pīpes, injekciju veikšanas komplekti un ūdens pīpes.

Bērniem pret klepu - heroīna sīrups

Kamēr daudzas narkotiskās vielas - halucinogēnas, stimulējošas vai nomierinošas - vēl joprojām tiek izmantotas iezemiešu vidū, kokaīna un opiātu lietošana lielā pasaules daļā ir aizliegta. 20.gadsimta sākumā daudzās Rietumu kultūrās pastāvēja plaši izplatīta prakse ārstēt klepu, bērniem dodot heroīna sīrupu, kā arī astmas slimniekiem deva smēķēt marihuānas cigaretes, taču viss sāka mainīties 20.gadsimta divdesmitajos gados.

Bailes par veselības problēmām, ko varētu izraisīt narkotikas, pieauga, un 1961.gadā ANO pieņemtā konvencija par narkotiskajām vielām noveda pie to aizliegšanas ar likumu.

Izstāde "High Society" būs apskatāma līdz 27.februārim.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu