Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņo programmu un sāk tirgot biļetes

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ceturtdien izziņojis filmu programmu un sācis tirgot biļetes uz festivāla filmām, preses konferencē paziņoja festivāla rīkotāji. Kopumā festivālā plānoti 140 seansi. Festivāla programmu rādīs kinoteātrī «Splendid Palace», «KSuns» un «Citadele».

Piedāvājumi ir skatītājiem draudzīgi, daudzi pasākumi, tostarp tikšanās ar Eiropas Kinoakadēmijas prezidentu režisoru Vimu Vendersu, kā arī aktrisi un režisori Līvu Ulmani būs bez maksas, uzsvēra festivāla rīkotāji, norādot, ka filmu seansu cenas būs robežās no 3,50 līdz sešiem eiro. Skolēni, studenti un pensionāri filmas varēs apmeklēt par 3,50 eiro. Īpaša uzmanība jāpievērš seansu valodai. Filmas būs ar tulkojumu gan latviešu, gan angļu un krievu valodā.

«Festivālā iegūsti informāciju, pilnveidojies un audz,» par festivālu nozīmi sacīja nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» direktore Ieva Romanova.

Viņa informēja, ka «Lielajā Kristapā» paredzētas astoņu Latvijas filmu pirmizrādes, tostarp festivālu atklās ar Herca Franka un Marijas Kravčeno filmu «Baiļu robeža» (2014). Savukārt 10. decembrī «Splendid Palace» būs pirmizrāde Latvijas un Krievijas kopprodukcijai - Veras Glagoļevas filmai «Divas sievietes» (2014). 5. decembrī «Splendid Palace» notiks seanss par godu «Lielā Kristapa» balvas par mūža ieguldījumu saņēmējiem Ivaram un Maijai Seleckiem, kurā rādīs filmu «Nāc lejā, bālais mēnes!» (1994). «Lielā Kristapa» noslēguma ceremonija notiks 11. decembrī plkst.20 Dailes teātrī. Ar nelielu laika nobīdi pēc raidījuma «Panorāma» ceremoniju translēs Latvijas Televīzija.

Programma «Riga Meetings», kas ir Nacionālā kino centra piedāvājums festivāla ietvaros, būs vairāk orientēta uz studentiem un cilvēkiem, kurus interesē audiovizuālie mediji, informēja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Programmas ietvaros no 9. līdz 13. decembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) noritēs filmu skates, tikšanās, lekcijas, meistarklases montāžā, festivālu rīkošanā, producēšanā. Programmu 9. decembrī sāks Baltijas diena, kad visu dienu LNB būs iespējams redzēt Igaunijas un Lietuvas filmas, savukārt vakarā rādīs Igaunijas filmu «Mīlestība ir akla», kas kā vienīgā Baltijas valstu filma bija iekļauta to 54 filmu vidū, kuras vērtēja Eiropas Kinoakadēmijas (EKA) locekļi, izvirzot nominācijas EKA balvai.

Savukārt 10. decembrī programmas ietvaros notiks FIPRESCI konference «Latvijas nacionālais kino Eiropas kino kontekstā», kurā piedalīsies vadošie filmu teorētiķi.

Rietuma uzsvēra, ka, izņemot vakara seansus, visi «Riga Meetings» pasākumi būs bez maksas. Tāpat programmas ietvaros notiks EKA balvai nominēto īsfilmu skates. Rīgā ieradīsies arī visu šo īsfilmu režisori.

Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programmu rādīs kinoteātrī «Citadele». Programma izvēlēta sadarbībā ar Norvēģijas un Igaunijas kolēģiem, pastāstīja programmas veidotāja Kristīne Giluce. Viņa teica, ka filmu atlasē centās sabalansēt skatītājiem draudzīgus darbus ar darbiem, kas nebaidās runāt par smagām tēmām. Programmā iekļautas 11 bērnu un jauniešu filmas, tostarp pirmā Zviedrijā ražotā 3D animācijas filma. Filmas vērtēs žūrija, kurā darbosies bērni un jaunieši.

Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" direktore Ieva Romanova ar Rīgas Starptautiskā kino festivāla balvu "Lielais Kristaps"
Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" direktore Ieva Romanova ar Rīgas Starptautiskā kino festivāla balvu "Lielais Kristaps" Foto: Ieva Lūka/LETA

Filmu festivāla «2 ANNAS» programmu direktore Anna Veilande-Kustikova pastāstīja, ka «2 ANNAS» programmu veidos divas daļas. Pirmā daļa «Latvijas robežpārkāpēji» atklās mūsu kinokrātuves vērtības. Šajā sadaļā rādīs Andra Slapiņa īsfilmas, Igora Lingas un Aigara Graubas filmu «Drosme nogalināt», Herca Franka «Flashback». Sadaļu atklās ar Aigara Freimaņa un Ivara Selecka filmu «Kuldīgas freskas». Savukārt programmas otrā daļa būs veltīta īsfilmām. Tajā rādīs 2013. gadā EKA nominētās īsfilmas. Programmā paredzētas arī vairākas kinoprofesionāļu tikšanās, prezentācijas, noslēguma dienā notiks atklātie semināri visiem interesentiem. Tāpat šajā programmā iekļauta kinoscenāristu tikšanās, kurai producenti un kinoscenāristi iesnieguši septiņus projektus. Ar šo tikšanos iecerēts iedibināt tradīciju, ka scenāristu darbs tiek uzskatīts par ko ilgtspējīgu, uzsvēra Veilande-Kustikova.

Nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle atzina, ka festivālā izveidota laba Latvijas filmu programma, un pauda cerību, ka festivāls atradīs paliekošu vietu Latvijas kino ainā.

«Izmantosim [Eiropas kultūras gada] pēdējo cēlienu, lai uzzinātu vairāk par Eiropas kino un izbaudītu to,» novēlēja Čivle.

Jau vēstīts, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13. decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. Decembrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notiks Latvijas Nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps 2014», tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla «2ANNAS» īpaši sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – «Riga Meetings» - lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā. Gada nogalē Rīgā pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi, lai ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu