Latviešu jauno mūziķu radošā nometne Ogrē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Desmit dienas jūlija pirmajā pusē, staigājot pa Ogri, daudzu citu mugursomu vidū bija manāmas arī neparastākas. Tādas, kurās vieta mīļotajam. Mūzikas instrumentam.

Vairāk nekā simt jauniešu no visdažādākajām Latvijas vietām un arī no ārzemēm Ogres mūzikas skolā bija sapulcējušies uz profesionālu burziņu.

Šā gada meistarkursu tēma – mūzikas un citu mākslu mijiedarbība – ir universāla un visur klātesoša. Vai varam iedomāties kaut vienu talantīgu mākslinieku, kurš dzīvo noslēgti tikai savā mūzikas pasaulē? Vismaz atmosfēra Ogres mūzikas skolā meistarkursu laikā pārliecināja, ka šie jaunieši ir ar plašu redzesloku un vēlēšanos dzīvot mūzikā. Bet, lai mīlētu šo pasauli.

Pirmās trīs Starptautiskās latviešu jauno mūziķu radošās nometnes notika Kanādā. Latvijā kopš 1994. gada nu jau notikušas septiņas šādas nometnes, kas laika gaitā izaugušas līdz meistarkursiem.

Nometnes laikā vispārizglītojošajās lekcijās par dažādu mākslu mijiedarbību un mūzikas universālo dabu ar savu oriģinālu skatījumu dalījās lektori Boriss Avramecs, Zane Gailīte, Valdis Muktupāvels, Imants Mežaraups. Kompozīcijas semināros un meistarklasēs pie Selgas Mences, Dana Paula Perna, Imanta Ramiņa, Pētera Vaska un Daces Aperānes tika pievērsta uzmanība mūzikas un citu mākslu mijiedarbes iespējām jaunradē. Jaunajiem mūziķiem bija iespēja apmeklēt arī mūzikas pedagoģijas lekcijas, kurās īpašu atsaucību guva lektors čellists Mārcis Kuplais. Savukārt nodarbībās Ogres mākslas skolā, kā arī deju stundās pie indiešu dejas speciālistes Vijas Vētras un stepa dejotāja Māra Pūra nometnes dalībnieki varēja tuvāk iepazīties ar citām mākslām, kuras mūzikai nav nemaz tik svešas.

Un kur vēl koncerti, koncerti, koncerti. Pēc darba meistarklasēs tie bija pašu radīti svētki vai ik vakaru – meistarkursu vadītāju un dalībnieku koncerti, viesu koncerti, indiešu deju un stepa deju koncerts, garīgās mūzikas koncerts baznīcā... Nometnes noslēguma koncertā jau ar sagatavotiem priekšnesumiem uzstājās altistu ansamblis, flautistu koris un čellistu ansamblis. Koncertu ievadīja meistarkursu koris, kurš diriģentu Anitas Kuprisas un Jāņa Baltiņa vadībā skanīgi nodziedāja vairākas gan pašmāju, gan ārzemju mākslinieku kompozīcijas. Starp tām atraktīvākā bija kenijiešu tautas dziesmas apdare, bet aizkustinošākā – Ērika Ešenvalda Aicinājums (soliste S. Bulatova). Viena no vērtīgākajām iespējām jaunajiem mūziķiem bija dalība meistarkursu kamerorķestrī, kura vadību nometnes laikā bija uzņēmies Normunds Dreģis. Kaut arī koncertus un lekcijas varēja nākt klausīties ikviens interesents, īsto smeķi varēja sajust vien procesā esošie. Tāpēc ļoti gribas ticēt, ka septītajiem meistarkursiem sekos arī nākamie. Iedibinātā tradīcija nedrīkst neturpināties. Vismaz reizi dzīvē šādos meistarkursos ir vērts pabūt ikvienam mākslas pasaulē ieinteresētam cilvēkam. To nevar aprakstīt, to vajag izbaudīt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu