Al Green "Lay It Down" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

70. gadu soulmūzikas megazvaigzne Als Grīns (Al Green) turpina izdot augstas raudzes soulmūzikas ierakstus.

Al Green "Lay It Down" (Blue Note) 10/12

Šoreiz jaunais studijas ieraksts "Lay It Down" seko mūzikas izdevniecības "Blue Note" 2003. gadā izdotajam albumam . Pirmajos divos minētajos albumos 62 gadus vecais dziedātājs bija atkal sastrādājies ar ilggadējo sadarbības partneri - skaņu vīru Viliju Mičelu (Willie Mitchell) un "Hi Studio" sesijas mūziķiem, radot to pašu autentisko 70. gadu skaņu, bet šoreiz plates producenta krēslā iejuties ?uestlove jeb Ahmirs Tomsons (Ahmir "?uestlove" Thompson) no hiphopa apvienības The Roots.

Šo divu vīru sadarbība sākusies nejauši - Tomsons reiz "Blue Note" izdevniecības A&R šefam Elijam Volfam ieminējies - "ja vēlies īstu Ala Grīna plati, tad vērsies pie manis". Tā, lūk, Tomsonam tagad jāatbild par saviem vārdiem.

Lieki piebilst, ka šodienas hiphopa un soulmūzikas paaudze idealizē 70. gadu "zelta laikmeta" soulmūzikas zvaigznes, Als Grīns nav izņēmums. To intervijās atzinis gan Ahmirs Tomsons, gan otrs projektā iesaistītais The Roots dalībnieks Džeimss Poisers (James Poyser), izrādot savas iespaidīgās vinila plašu kolekcijas. Nav brīnums, ka Tomsons izteicies šādi: "Ja viss būtu atkarīgs tikai un vienīgi no manis, tad es šajā ierakstā realizētu tādas savas skaņu fantāzijas, ka mēs atkal atgrieztos 1974. gadā." Viena no problēmām, Tomsona prāt, ir tā, ka mūzikas veterāni, veroties uz saviem vienaudžiem un redzot, kā tie sadarbojas ar jaunās paaudzes zvaigznēm un gūst komerciālus panākumus, nespēj pretoties šādam kārdinājumam. Kaut vai tas pats Stīvijs Vonders bez sirdsapziņas pārmetumiem iedzied kopīgus singlus ar popgrupu "Blue" u.tml.

"Es nesaku, ka Als grasās radīt savu versiju par "Ridin''" (repera Chamillionaire hits), taču viņa priekšā kā paraugs ir 1999. gada Santanas duetu projekts, Tonija Beneta un Roda Stjuarta šodienas ieraksti," viņš turpina. "Viņi domā - okei, tas man nodrošinās kādas dažas Grammy nominācijas. Kāds piezvanīs Džonam [Ledžendam], Ališai [Kīzai] un Korinai [Beilijai Rejai], un kopā visi sāksim savas dziesmas griezt kādos pieaugušo nopietnās mūzikas radio utt. Es cenšos viņus kaut kā no tā atturēt, zinu, ka tas nebūs viegli, taču esmu pārliecināts, ka rezultātā mums būs tiešām kvalitatīvs ieraksts."

"Ja cenšaties sacensties ar T.I., Chamillionaire vai Jay-Z, tad, lai sasniegtu jaunās paaudzes klausītāju, ir jādara viss iespējamais, bet, ja jau iepriekš ir skaidrs, ka šis šāviens nebūs desmitniekā, tad labāk atgriezties pie tā, kas sanāk vislabāk," komentē Tomsons.

Un Als Grīns šajā platē (līdzīgi kā divos iepriekšējos ierakstos) turpina darīt to, kas viņam sanāk vislabāk. Jā, šeit jūs neatradīsiet vēl vienu "Let''s Stay Together", taču kopumā šis 11 skaņdarbu albums ir viengabalains, skaņas ziņā ļoti estētiski baudāms darbs. Arī nedaudzās sadarbības ir neuzbāzīgas - Antonijs Hamiltons (Anthony Hamilton) dzirdams ritmiskajā "You''ve Got The Love I Need", britu jaunās paaudzes souldziedātāja Korīna Beilija Reja (Corinne Bailey Rae) smeldzīgajā "Take Your Time" un Džons Ledžends (John Legend) rotaļīgajā "Stay With Me".

Par pūšamajiem instrumentiem atbildīgi, šķiet, vienīgie 70. gadu autentiskās skaņas sekotāji - Eimijas Vainhausas pavadošā grupa The Dap-Kings. Šis nav mūsdienu neosoula paraugs, bet gan īsts soulmūzikas ieraksts! Izcili!

Izdošanas datums 27.05.2008.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu