Tapusi dokumentālā filma par šahistu Mihailu Tālu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šovakar, 31. martā pirmizrādi piedzīvos režisora Staņislava Tokalova dokumentālā filma «Laiks, kura nav. Mihails Tāls» par astoto pasaules čempionu šahā Mihailu Tālu, kurš šogad svinētu savu 80 gadu jubileju. Rīgā filmu demonstrēs kino Splendid Palace.

«Mihails Tāls ir dzimis un dzīvojis Rīgā, viņš ir viena no personībām, kas nesusi Rīgas un Latvijas vārdu pasaulē,» stāsta filmas producents Guntis Trekteris. «Pasaulē M.Tālu pazīst kā šaha čempionu un ģēniju, reizēm pat ārzemēs par viņu zina vairāk nekā Latvijā.»

Filma necenšas atklāt M.Tāla - šaha ģēnija noslēpumus. Režisors S.Tokalovs mēģina ielūkoties Tāla daudzšķautņainās personības dziļumos – cik vien tas iespējams šodien un jaunākās paaudzes pārstāvim, tādam kā Staņislavs. Režisoram nebija iespējams pazīt Tālu personīgi – M.Tāls nomira 62 gadu vecumā, vairāk nekā pirms 20 gadiem.

«Tas, ka Tāls ir viens no izcilākajiem šahistiem pasaulē, visiem ir skaidrs. Bet kāds viņš bija kā cilvēks? Kur ir viņa personības ģenialitāte?» tā par savu filmu izsakās režisors S.Tokalovs. «Esmu ļoti pateicīgs savas filmas varoņiem – gan M.Tāla bērniem Žannai un Georgijam, gan viņa laikabiedriem – trenerim Valentīnam Kirilovam, skolasbiedram Ābramam Kleckinam, ārstam Rafailam Rozentālam un citiem, kuri man palīdzēja mēģināt izprast šo apbrīnojamo cilvēku.»

Filma veidota poētiskā stilā, iespējams, skatītāji atradīs saistību ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu – gandrīz visas 60 filmas minūtes ir piesātinātas ar metaforām un alegorisku tēlainību, ko paspilgtina M.Tāla iemīļoto komponistu Rahmaņinova un Baha mūzika.

Filma «Laiks, kura nav. Mihails Tāls» ir scenārista un režisora Staņislava Tokalova debijas filma dokumentālajā žanrā. Staņislavs 2014. gadā saņēma Nacionālo balvu «Lielais Kristaps» par savu īsfilmu «Mazliet ilgāk». Šoruden gaidāma S.Tokalova debijas pilnmetrāžas spēlfilmas «Tas, ko viņi neredz» pirmizrāde ar Katerinu Špicu, Jevģēniju Tkačuku, Andri Keišu un Arni Līcīti galvenajās lomās.

Filma «Laiks, kura nav. Mihails Tāls» uzņemta studijā Ego Media ar Nacionālā kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu.

Laiks, kura nav. Mihails Tāls - Treileris from Ego Media on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu