Līgo! Ja nu pie televizora...

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savulaik jancīgi intriģējošā Latvijas Radio ideja sapulcināt Latvijas populārākos Jāņus, kas ikdienā darbus dara visdažādākajās sfērās, un likt viņiem dziedāt, protams, līgodziesmas, nu jau ir pārtapusi tradīcijā.

Dziesmas vienotie

Šogad visi Jāņi dziedās Ventspilī, un šie svētki tiešraidē klausāmi Latvijas Radio un skatāmi Latvijas Televīzijā.

Latvijas sabiedrībā populārie Jāņi koncertā ne tikai dziedās, bet arī... teju vai dies, jo katrs koncerta numurs būšot kā teatralizēts priekšnesums. Kopā ar Jāņiem uz skatuves muzicēs grupa "Pērkons", kā arī Ventspils apvienotais koris. Bet kuri tad šogad būs dziedošie Jāņi?

Latvijas Radio Ziņu dienesta Jāņu kvartets: Siksnis, Juzefovičs, Ramāns, Rozenbergs. Žurnālists Jānis Krēvics – viens no LTV vadošajiem žurnālistiem. Dziesmu svētku virsdiriģentu Jāņu trio: Erenštreits, Zirnis, Puriņš. Sporta leģendas: Jānis Lūsis – olimpiskais čempions šķēpmešanā, Jānis Bojārs – lodes grūdējs, Jānis Mežeckis – Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs. Motosportists Jānis Vinters. Eksministri: Jānis Jurkāns, Jānis Gaigals, Jānis Krūmiņš. Ārsti: Jānis Ģīlis, Jānis Ozoliņš, Jānis Zaļkalns, Jānis Meikšāns. Mūziķi: Jānis Rībens un Jānis Grodums. Dažādu profesiju meistari: Jānis Kvēps – visu Latvijas hokeja izlašu ārsts, Jānis Reiniks – Latvijas Drošības policijas priekšnieks, Jānis Āzis – "Riga Rally Raid Team" autobraucējs, Jānis Horeliks – šosejas autosportists. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Jāņi: Markovs, Rinkulis, Dimants un citi.

Ar Paulu pie Mirtantes

Jau pērn laužot tradīciju un atsakoties no ilggadējas Līgosvētku svinēšanas tradīcijas sabiedriskās televīzijas tiešraidē, maestro Raimonds Pauls savus viesus pulcina LNT kanālā. Šoreiz lielā līgošana notiks pie gleznainā Raiskuma ezera Cēsu rajonā – vietā, kur pirms 27 gadiem tika filmēts "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". "Es jau katru gadu zvēru, ka nekad vairs, un katru gadu laužu savus zvērestus," smaida Pauls, 23. jūnijā atkal gaidot līgotājus kā Raiskumā, tā pie LNT ekrāniem.

Viens Blaumanis, dažādas Skroderdienas...

Kā jau gadu gadiem ierasts, Jāņu dienā Latvijas Televīzijā skatāma leģendārā Rūdolfa Blaumaņa luga "Skroderdienas Silmačos". Šoreiz skatītājus gaida intriģējošs iestudējums (ja var lietot šo apzīmējumu). Proti, skatītājiem tiks piedāvāts Nacionālā teātra veikums, vien sakompilēts no dažādiem "Skroderdienu" iestudējumiem dažādos gados un dažādos aktiersastāvos. LTV teātra ļaudis vienu izrādi samunsturējuši no trim iestudējumiem, ierakstītiem 1987., 1992. un 1995. gadā, kuru režisori ir Alfrēds Jaunušans un Edmunds Freibergs. Līdz ar to arī lomās būs skatāmi dažādu paaudžu aktieri.

Antonijas lomā redzēsim Astrīdu Kairišu un Zani Jančevsku, Aleksis būs Rolands Zagorskis un Ivars Puga, Elīna – Maiga Sika un Daiga Gaismiņa, Dūdars – Ģirts Jakovļevs un Rolands Zagorskis, Ieviņa būs Lāsma Kugrēna un Ieva Puķe, Kārlēns – Uldis Norenbergs un Uldis Anže, Rūdis – Voldemārs Šoriņš un Juris Rudzītis. Ābrama lomā redzēsim Uldi Dumpi un Zigurdu Neimani, Joskes – Jāni Skani un Juri Hiršu, Zāras – Ivetu Braunu un Daci Bonāti. Bet vienmēr kareivīgās vecenes būs: Pindacīša – Velta Līne, Irīna Tomsone, Gunta Virkava; Tomulīša – Helēna Romānova, Svetlana Bless, Astrīda Kairiša, Bebene – Inta Tirole un Helga Dancberga.

Jāņošana bez tabu

Kad Jāņu rīts būs jau atausis un dienas laikā iepriekšējās nakts "lai iedzeram un svinam šai svētku vakarā..." sekas sāks kliedēties, TV3 aicina nebeigt svinēt! "Bez tabu" jāņot aicina īpašā stundu garā svētku raidījumā. Cik daudz mēs zinām par Jāņiem, un kāpēc īsti mēs svinam Jāņus? Vai Svētajam Jānim par godu? Cik senas ir šīs tradīcijas, un kā tās radušās? Kā Jāņus atzīmē tie, kas šajā dienā ir dzimuši: alu dzerot un atlikušo sieru apēdot vai tomēr ar šampanieti, torti un svecītēm? Un ko Jāņos dara tie, kas alu nedzer? Vai alus vietā tiek izvēlētas sulas un limonādes vai gluži pretēji – labprātāk bauda ko stiprāku, piemēram, kandžu?

Vēl "Bez tabu" stāstīs par teātra izrādi "Skroderdienas Silmačos", kas neiztrūkstoši katru gadu priecē skatītājus. Kā jūtas tie aktieri, kas šo izrādi spēlē jau daudzus gadus? Vai uz skatuves viņi tiešām dzer īstu alu? Un parādīsim arī citas aizskatuves viltības.

Ērik, uznes mani kalnā!

Ar saulgriežu svētkiem tam gan nav saistības (ja vien to nerast ainā no filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā": "Ērik, uznes mani kalnā!"...), tomēr pasākuma unikalitāte Latvijā un savdabīgais jancīgums pavēra iespējas to iekļaut svētku TV programmā. Pirmais Latvijas sievu nešanas čempionāts "Uznes mani kalnā!", kura norises tad nu vērojamas LNT!

Latvijas čempionāts organizēts pēc pasaules čempionāta noteikumiem, vienīgā un lielākā atšķirība ir distancē – "Rāmkalnos", sacensību vietā, savas mīļotās dalībnieki stiepa kalnā. Visi pārējie noteikumi tādi paši kā pasaulē: sacensībās var piedalīties, sākot no 18 gadiem, pārim nav obligāti jābūt precētam, bet vismaz vienu gadu ir jādzīvo kopā, un galvenais – sieva nedrīkst būt vieglāka par 50 kilogramiem. Sacensību uzvarētājs būs tas pāris, kurš visātrāk veiks noteikto distanci. Jancīgā pasākuma vadītājs un krusttēvs – visspēcīgākais vīrs un LNT stiprās ģimenes spēles "Zelta ģimene" vadītājs Raimonds Bergmanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu