LSO, koris «Latvija» un Māris Sirmais aicina uz koncertu Lielajā piektdienā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Prūsis

25. martā plkst.19 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris «Latvija» diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos Gabriela Forē un Gijas Kančeli mūziku. Koncertā piedalīsies arī solisti – soprāns Elīna Šimkus, basbaritons Rihards Mačanovskis un ukraiņu altists no Lielbritānijas Maksims Risanovs.

Gabriela Forē 1877.gadā sarakstītais Rekviēms ir viena no populārākajām un visvairāk atskaņotajām piemiņas mesām Vakareiropas mūzikas vēsturē. Atšķirībā no, piemēram, Mocarta Rekviēmā saklausāmā traģisma vai Verdi Rekviēma operiskajām kaislībām Gabriels Forē gan mazliet pabaida ar augstāko tiesu, tomēr pamatā sajūta pēc šīs mesas noklausīšanās ir viegla un gaiša. Varbūt tas ir tādēļ, ka Forē komponēja Rekviēmu, ja tā var teikt, prieka pēc – šī mūzika nav veltīta nevienam aizgājējam, tā vienkārši ļauj mums bez sāpēm padomāt par pārejošo un par mūžīgo. Pats Gabriels Forē ir viens no sava laika izcilākajiem franču romantisma mūzikas komponistiem, pianists, ērģelnieks un skolotājs.

Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris «Latvija» diriģenta Māra Sirmā vadībā Gabriela Forē Rekviēmu atskaņos kopā ar lieliskajiem Latvijas Nacionālās operas solistiem – soprānu Elīnu Šimkus un basbaritonu Rihardu Mačanovski.

Ar Liepājas Simfonisko orķestri un kori Latvija uz skatuves kāps arī viens no pasaules labākajiem un harizmātiskākajiem altistiem – 2013. gadā Grammy balvai nominētais, Londonā dzīvojošais ukrainis Maksims Risanovs, lai atskaņotu pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli 1999. gadā sarakstīto koncertu altam, jauktajam korim un orķestrim «Stiksa». 2007.gadā britu ierakstu kompānija Onyx izdeva CD ar šī darba ierakstu, kura ieskaņojumā Rīgas Doma baznīcā diriģenta Māra Sirmā vadībā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, jauniešu koris «Kamēr...», Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un altists Maksims Risanovs. Muzikoloģes Ineses Lūsiņas 2014. gada marta intervijā laikrakstam «Diena» Gija Kančeli izteicās: «Māri Sirmo es uzskatu par izcilu itin visā: spožs kormeistars, mūziķis un izcils diriģents. Viņš ar Liepājas Simfonisko orķestri izveidoja neparasti emocionālu, lielisku mana skaņdarba Stiksa ierakstu. Es esmu ļoti laimīgs, ka to izdeva CD.»

Sengrieķu mitoloģijā Stiksa ir upe, kas nodala dzīvo pasauli no mirušo pasaules. Grieķi ticēja, ka pēc nāves visas mirušo dvēseles nonāk Aīda valstībā, un, lai tur nokļūtu, tām laivā bija jāšķērso Stiksas upe. Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi dzimušais komponists šo koncertu ir veltījis Padomju Savienības režīmā bojā gājušajiem kolēģiem. Skaņdarbā ir saausts daudzveidīgs teksts, kas sākas grieķu un beidzas angļu valodā. Neatkarīgi no valodas bieži šeit vārdi, nosaukumi vai zilbes tiek izmantoti to muzikālās jēgas, nevis literārās nozīmes dēļ.

Biļetes uz koncertu pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu