Folkloras lustes līdz pusnaktij (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar vienojošu Baltijas dienas devīzi šodien atklāj 17. starptautisko folkloras festivālu Baltica 2006. Tā ietvaros notiks sadziedāšanās un sadejošana visos novados, taču šodien īpaša ieskandināšana gaidāma Doma laukumā.

Vairāk nekā 2000 dalībnieku, 119 Latvijas folkloras kolektīvu un desmit viesu grupu no šodienas Latvijā sesto reizi uzsāk festivālu Baltica 2006.

Festivāla sētas atklāšana Līdz 15. jūlijam Doma laukumā darbosies Festivāla sēta, kurā notiks dažādas aktivitātes. Klētiņā, guļbūves namiņā, interesentiem tiks sniegta informācija par festivāla norisēm un būs iespēja iegādāties festivāla suvenīrus.

Blakus tam paredzēts puķu dārziņš, ko palīdzēs iekārtot Ziedu balles rīkotāji. Turpat – bērnu laukums, kur visiem mazajiem un lielajiem būs iespēja doties kopīgās rotaļās un spēlēs ar bērnu un pieaugušo folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem. Danču placī pēcpusdienā un īpaši vakara stundās (līdz pulksten 23 vai kā šovakar – līdz pusnaktij) grupas izdancinās arī skatītājus, ierādot dažādus deju soļus un jestru izkustēšanos. Katru dienu, no pusdienas laika līdz pat vēlam vakaram, skatītājiem būs iespēja noskatīties Latvijas folkloras kopu un ansambļu tematiskos priekšnesumus uz skatuves. Savukārt izsalkušos virtuves saimnieces pacienās ar īsteni latviskiem ēdieniem.

Doma laukumā būs sabraukuši arī amatnieki, kas turpat no māla, koka, metāla, klūgām un citiem materiāliem darinās dažādus vairāk vai mazāk sadzīviskus priekšmetus. Šovakar pulksten 17 ar dūdu un simbolisku lāpu gājienu, uguns rituālu un seno cīņu atveidu tiks atklāta Festivāla sēta. Nedaudz vēlāk, pulksten 21, ar folkloras kolektīvu Laiva, Abrenīte, Lubāna un Vydsmuiža piedalīšanos ikvienam būs iespēja atcerēties kopīgi pārdzīvotos vēstures notikumus.

Divas lietišķās mākslas izstādes

Pirmo reizi festivāla vēsturē notiks divas tautas lietišķās mākslas izstādes.

No šodienas līdz 6. augustam Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā apskatāma pirmā starptautiskā tautas lietišķās mākslas izstāde. (Lai to aplūkotu, jāpērk biļete muzeja apmeklējumam.)

Savukārt Rīgas Kongresu namā ir iespēja vērot Baltijas valstu tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu izstādi. Tās ietvaros iekārtotas dalības valstu tautas lietišķās mākslas priekšmetu ekspozīcijas. Līdztekus izstādei tiks organizēti tautas lietišķās mākslas meistaru amata demonstrējumi, izglītojoši semināri un meistardarbnīcas.

Kā atzīst nozares speciālisti, katras tautas lietišķā māksla ir īpašs tautas nacionālās kultūras apliecinājums. Tas nav sastindzis process, bet radošs, jo tautas lietišķās mākslas meistari, pamatojoties uz tradīcijām, arī šodien, gatavo laikmetam atbilstošus tautas lietišķās mākslas priekšmetus, kuriem ir vieta mūsu ikdienas dzīvē, sadzīvē un interjerā.

***

Baltica 2006 festivāla sēta - Doma laukumā

- 17.00 Delve, Vilki, Vilkači, Vilcenes, Trejasmens, Abra, Grodi, Skandinieki

- 19.00 Saucējas, Salnava, Otaņķi, Tilža

- 20.00 Laiva, Viļakas, Abrenīte, Lubāna, Vydsmuiža

- 21.00 Skandinieki, Vilkači, Ceiruļeits, Igaunijas un Lietuvas viesu kolektīvi

- Danču placī

- 19.00 Dandari

- 20.00 Laiksne

- 22.00 Maskačkas spēlmaņi un Zvīgzna

- 22.30 Danču klubs un Lāns

- Bērnu laukumā - 19.00 dažādi pasākumi

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu