"Eirodziesmas" pusfinālā arī dziesma ar Streipa tekstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eirovīzijas nacionālās atlases jeb "Eirodziesmas 2012" pusfinālā starp 20 iekļuvušajām dziesmām ir arī dziesma, kuras teksta autors ir Kārlis Streips. Kopumā pusfinālā tikušas 20 dažādu autoru radītas dziesmas, no kurām 19 ir angļu valodā, bet viena latviski, šodien žurnālistiem atklāja Eirovīzijas projekta producents Aigars Dinsbergs.

20 dziesmas

Pusfinālam izraudzītas dziesmas, kas guva augstāko Eirovīzijas mākslinieciskās padomes novērtējumu, un trīs dziesmas, kas guva augstāko novērtējumu interneta balsojumā.

"Eirodziesmas 2012" pusfinālā piedalīsies Kaspara Pudnika un teksta autora Pāvela Fomkina jeb Paul Swan radītā dziesma "Wanna Be With You", Lauras Bicānes dziesma "Freakin’ Out", mūziķa Ata Auzāna un tekstu autora Kārļa Streipa iesniegtā dziesma "You Are a Star", Jevgeņija Ustinskova un teksta autores Alisas Ciburevkinas jeb Alisas May iesniegtā dziesma "Rollin’ Up", Edija Dukura un Mika Dukura iesniegtā dziesma "Celebration", Mika Dukura un Georgija Girbu dziesma "Sweet For Me", Ralfa Eilanda un Edmunda Rasmaņa dziesma "Disco Superfly", Artūra Manguļa dziesma "Dancer" un Rūtas Dūdumas dziesma "My World".

Tāpat pusfinālā iekļuvusi Ivara Makstnieka un Rolanda Ūdra dziesma "Beautiful Song", Edgara Beļicka, Edgara Jasa, Raita Aukšmuksta un Maijas Aukšmukstas jeb Maia dziesma "No Limits To Dream", Elmāra Orola un Samantas Tīnas dziesma "For Father", Artūra Plīta jeb "BuGaGa Project" un Sandra Vestmaņa dziesma "Get It Started", Mārtiņa Gruntes un Oskara Maizīša dziesma "I Want You Back", Austra Rietuma un Līgas Markovas dziesma "She’s a Queen", Valtera Gleškes un Māra Orehova dziesma "Better World", Aivara Rakovska un Agneses Rakovskas dziesma "Stars Are My Family", Garija Poļska dziesma "Music Thief" un Andra Ābelītes dziesma "We Can Change The World".

"Eirodziesmas 2012" Mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis (no kreisās), "Eirodziesmas 2012" režisors Arvīds Babris, LTV 1.kanāla direktore Baiba Šmite, LTV valdes loceklis Edgars Kots un Eirovīzijas projekta producents Aigars Dinsbergs piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņotas "Eirovīzijas 2012" dziesmu konkursa nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās dziesmas
"Eirodziesmas 2012" Mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis (no kreisās), "Eirodziesmas 2012" režisors Arvīds Babris, LTV 1.kanāla direktore Baiba Šmite, LTV valdes loceklis Edgars Kots un Eirovīzijas projekta producents Aigars Dinsbergs piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņotas "Eirovīzijas 2012" dziesmu konkursa nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās dziesmas Foto: LETA
Vienīgā dziesma latviešu valodā, kas iekļuvusi pusfinālā, ir Artūra Palkeviča un Guntara Rača radītā dziesma "Mīlestības nevar būt par daudz".

Interneta lietotāju atsaucība liela

Kā norādīja Dinsbergs, kopumā šogad Eirovīzijas nacionālajai atlasei bija iesniegtas piecas dziesmas latviešu valodā. Viena dziesma tika diskvalificēta laikā, kad notika interneta balsojums, jo atklājās, ka dziesma "Atzīšanās", kas balsojumā piedalījās kā 42. dziesma, jau iepriekš bijusi pieejama internetā, un to nepieļauj Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) konkursa nolikums.

"Kopumā interneta lietotāju atsaucība bija liela, jo dziesmas noklausītas 317 132 reizes, turklāt tās klausījās ne vien Latvijas, bet vēl 73 citu valstu iedzīvotāji. Kā īpaši aktīvākos sekotājus gribu uzteikt Lielbritānijas, Vācijas, Īrijas un Somijas fanus, taču bez šīm valstīm interesi izrādījušas arī tādas eksotiskas zemes kā Indonēzija, Brazīlija, Puertoriko, Taizeme, Meksika, Indija, Vjetnama, Ķīna un citas. Kopumā tika saņemtas 15 279 balsis. Jābūt patiešām lielam "Eirodziesmas" fanam, lai noklausītos visas 69 dziesmas un izdarītu savu izvēli," uzsvēra Dinsbergs.

Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanāla direktore Baiba Šmite skaidroja, ka konkursa mērķis būtu pēc iespējas vairāk arī atgūt skatītājus šai pārraidei, tādēļ Latvijas dalībniekiem jāiekļūst Eirovīzijas starptautiskā konkursa finālā.

Augstākais skatītāju reitinga līmenis Eirovīzijas starptautiskajam finālam tika sasniegts 2003.gadā, kad konkurss norisinājās Rīgā, bet televizoru ekrānos to vēroja vidēji 792 000 skatītāju.

"Mūsu mērķis atkal pacelt šīs pārraides reitingus tādā līmenī patlaban ir nereāls, bet vēlamies strādāt tā, lai skatītāji šo pārraidi skatītos un Latvijas dalībnieki iekļūtu starptautiskajā finālā," sacīja Šmite.

Ļauj mainīt dziedātājus

"Eirovīzijas dziesmu konkursā galvenā ir dziesma, nevis izpildītājs,

tādēļ pirmo reizi ļaujam arī dziesmu iesniedzējiem līdz decembrim mainīt savus izpildītājus. Gadu no gada Eirovīzijas topa augšgalā ir bijuši izpildītāji, kas ir ieguvuši popularitāti tepat Latvijā, taču Eiropa viņu nepazīst un konkursā ierauga viņus pirmo un pēdējo reizi. Līdz šim konkursa skatītāji nespēja domāt globāli, tādēļ šogad devām klausītājiem iespēju iepazīties jau ar visām konkursam iesniegtajām dziesmām, neatklājot izpildītājus," minēja Eirovīzijas projekta producents.

Kopumā 2012.gada Eirovīzijas nacionālajai atlasei līdz 14.oktobra vakaram tika iesniegta 71 dziesma, taču, izvērtējot visus pieteikumus un pārbaudot, vai iesniegtās dziesmas atbilst konkursa nolikumam, rezultātā cīņu par iekļūšanu konkursa nacionālās atlases pusfinālā sāka 69 dziesmas. Taču interneta balsošanas sākumā tika atklāts, ka viena no dziesmām jau iepriekš bijusi izplatīta interneta vidē, tādēļ to nācies diskvalificēt, līdz ar to klausītāji varēja balsot par 68 dziesmām.

Iesniegtās dziesmas vērtēja un turpmāk ar izpildītājiem un dziesmu autoriem strādās konkursa mākslinieciskā padome, kurā piedalās komponists, aranžētājs un producents Aivars Hermanis, dziedātāja un vokālā pedagoģe Jolanta Gulbe, dziedātājs, taustiņinstrumentālists un vijolnieks Zigfrīds Muktupāvels, režisore un producente Dace Pūce, horeogrāfe un pedagoģe Olga Žitluhina, modes dizainere Natālija Jansone, kā arī LTV Eirovīzijas darba grupa.

Hermanis: šogad sniegums - intonatīvi noturīgs

"Vērtējot šogad iesniegtās dziesmas, jāatzīst, ka to tehniskā kvalitāte ir laba, aranžējumi - mūsdienīgi, dziedātāju sniegums - intonatīvi noturīgs. Tomēr oriģinālu, iepriekš nedzirdētu intonāciju dziesmu melodijās diemžēl saklausīt neizdevās. Tā vien šķiet, ka viss jau iepriekš kaut kur dzirdēts. Tāpēc autoriem, kas nākotnē domā par piedalīšanos Eirovīzijā, gribētu atgādināt, ka Eirovīzija ir jaunrades un dziesmu konkurss," uzsvēra mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis.

Pēc viņa teiktā, iepriekšējos gados no visām iesniegtajām dziesmām vismaz divas vai trīs uzreiz palika atmiņā ar savu skanējumu vai izpildījumu, bet šogad no iesniegtajām dziesmām neviena nav bijusi tāda, kas īpaši paliktu atmiņā.

"Eirodziesmas 2012" Mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņotas "Eirovīzijas 2012" dziesmu konkursa nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās dziesmas
"Eirodziesmas 2012" Mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņotas "Eirovīzijas 2012" dziesmu konkursa nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās dziesmas Foto: LETA

Jau šonedēļ mākslinieciskā padome visas dziesmas klausīsies dzīvajā izpildījumā, lemjot arī par solistu izvēli. Padomei būs tiesības apstiprināt vai arī noraidīt tās izpildītāju, informēja "Eirodziesmas 2012" režisors Arvīds Babris.

Arī turpmākais darbs pie pusfināla dziesmu priekšnesumiem notiks autoru un mākslinieciskās padomes ciešā sadarbībā, izvairoties no iepriekšējos gados novērotajām kļūdām - priekšnesuma neatbilstība konkrētajai dziesmai, solista profesionālās varēšanas kontrastēšana ar mūzikas materiālu, vājš numura kopiespaids vai apšaubāms stils.

"Mūsu mākslinieciskās padomes sastāvā ir savas jomas profesionāļi, tieši tāpēc gan māksliniekus, gan skatītājus aicinu tai uzticēties visu konkursa gaitu līdz pat Latvijas startam starptautiskajā posmā," akcentēja Dinsbergs.

Pusfinālā iekļuvušo dziesmu izpildītāji pēc to noklausīšanās dzīvajā un mākslinieciskās padomes izvērtējuma tiks paziņoti līdz decembrim. Pusfināli LTV 1.kanāla ēterā pirmo reizi tiešraidē būs skatāmi 7. un 14. janvārī, savukārt nacionālās atlases fināls notiks 18.februārī Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

LTV valdes loceklis Edgars Kots atzina, ka Eirovīzija ir un būs, paužot prieku, ka šim projektam izdevies piesaistīt Dinsbergu, kurš nācis ar jaunām idejām un ierosinājumiem, kā uzlabot konkursa norisi un Latvijas dalībnieka izvēli starptautiskajam konkursam.

"Jaunais formāts konkursam piešķirs pamatīgāku profesionālisma un mākslinieciskās kvalitātes devu. Esmu pārliecināts, ka jaunās pārmaiņas Latvijai uz starptautiskās skatuves liks izskatīsies citādi," minēja Kots, paužot atzinību Ventspilij un Ventspils attīstības aģentūrai par ilggadējo atbalstu, bez kura Eirovīzijas projektu Latvijā realizēt nebūtu iespējams.

Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks nākamgad no 22. līdz 26. maijam Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu