"Pirātu" izredzes Serbijā ir neprognozējamas (79)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviju pārstāvošās apvienības "Pirates of the Sea" izredzes uzvarēt Eirovīzijas dziesmu konkursā Serbijā ir neprognozējamas, norādīja vairāki ar mūziku saistīti cilvēki.

Latvijas Mūzikas producentu apvienības valdes priekšsēdētāja un ierakstu kompānijas "Mikrofona ieraksti" direktore Elita Mīlgrāve uzskata, ka "viss ir atkarīgs no tā, kāda būs izloze [uzstāšanās secībai], kā zvaigznes nostāsies un kāds būs noskaņojums Eiropas balsotājiem tajā vakarā - vai viņiem būs jau apnikuši visi tie, kas mēģina kaut ko lētu, vienkāršu, lipīgu "iebāzt", vai viņiem gribēsies tomēr kaut kādu mākslu."

Mīlgrāve uzsver, ka "šis gadījums ir absolūti neprognozējams," taču viņa cer, ka apvienībai "Pirates of the Sea" Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izdosies startēt labi. "Katrā ziņā es viņiem novēlu veiksmi, lai izdodas un lai viņi nodzied kaut cik taisni un trāpa pa notīm, jo tā tomēr ir mūsu, Latvijas, vizītkarte," norādīja Mīlgrāve, atzīstot, ka "mēs varam stāstīt, ko gribam, bet tā par mums [Latviju] domās".

Mīlgrāve domā: ja pirms apvienības "Pirates of the Sea" uzstāsies "četri vai pieci līdzīgi klaunādes numuri, tad viņi pazudīs, bet ja pirms viņiem būs vesela kaudze lēno dziesmu, tad mūsējie izcelsies."

Līdzīgas prognozes pauda arī mūziķis un producents Zigfrīds Muktupāvels, kurš pērn Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā pārstāvēja Latviju kā muzikālā projekta "Bonaparti.lv" dalībnieks.

Muktupāvels uzskata, ka Eirovīzijas dziesmu konkursa fināla rezultāti ir "laimes spēle". "Nezinu, esmu pilnīgs pretinieks tiem, kuri apgalvo, ka ir kaut kāda shēma vai principi, pēc kuriem vadoties, var kaut ko sasniegt."

Mūziķis atzīst, ka "Pirates of the Sea" izpildītā zviedru autoru dziesma "Wolves of the Sea" un Latvijas pārstāvju uzstāšanās paliek prātā, ja to noskatās. "Tādā masā varbūt viņi arī iespiedīsies atmiņā drusku vairāk nekā citi, es tā ceru," pauda Muktupāvels, uzsvērdams, ka "šis nav dziedāšanas konkurss", tāpēc "sen jau visiem ir vienalga, vai tur uzstājas kāds profesionāls, pazīstams operdziedātājs vai jebkurš cits".

Eirovīzijas pazinējs un LTV ģenerāldirektora amata kandidāts, žurnālists Juris Millers atklāja, ka pirms tam, kad Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzvarēja Latvijas dziedātāja Marija Naumova, viņa prognozes bija, ka Naumova galarezultātā būs vai nu pirmā vai pēdējā vietā. "Tur zemteksts bija tāds, ka viņa nebūs viduvējība," uzsvēra Millers. "Šogad es nevaru tos pašus vārdus teikt par "pirātiem". [..] Domāju, ka tie, kas grib saprast, tie sapratīs," norādīja žurnālists.

Millers uzskata, ka "viņi lieliski iederēsies kopējā pasākuma noskaņā - tajā klaunādē, par ko ir pārvērtusies Eirovīzija, bet vai tas ir tas, ar ko Latvija grib pārsteigt Eiropu? Baidos, ka tas nebūs tas īstais. Tas nav nekas oriģināls," par apvienības "Pirates of the Sea" plānoto uzstāšanos Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā domā Millers.

"Visu cieņu Sašai [Aleksandrai Kurusovai] kā sievietei, bet Latvija laikam ir vienīgā valsts Eiropā, kurā dejotāja var uzvarēt dziesmu konkursā," aģentūrai LETA norādīja Millers.

Savukārt Mīlgrāve uzskata, ka "tāds šovs kā "pirātiem" ir vienkāršs, viegli uztverams un pēc tā nekādas dižas pēdas nepaliek - nu tāda mirkļa izklaide, kā visi mūsu televīzijas šovi šobrīd, kas arī ir absolūts apliecinājums pašreizējai Latvijas auditorijas uztverei, ka jebkurš var dziedāt, jebkurš var dejot, skatuve ir brīva, un visi ir laipni aicināti".

Pēc Mīlgrāves domām, tas, kas lika Latvijas skatītājiem balsot par apvienību "Pirates of the Sea", "ir šī pārliecība un pašreizējā dominante - šovs, šovs, šovs. Šovs tur, šovs šeit, cerībā, ka Eiropai tas varētu būt pārsteigums, bet es domāju, ka Eiropa šādus šovus jau ir atskatījusies. Lai Dievs dod, ka viņi ["Pirates of the Sea"] paliek pamanīti un labā nozīmē."

Mīlgrāve tomēr negribētu pretnostatīt šovu un muzikālo kvalitāti, jo pēc viņas domām "arī muzikāli kvalitatīvā izpildījumā ir šovs - enerģija un harisma, kas nāk no patiesa mākslinieka".

Kompānijas "Mikrofona ieraksti" direktore pastāstīja, ka ir īpaši gandarīta par dziedātāju Andra Ērgļa un Aishas sasniegumiem. Mīlgrāve atklāja, ka Ērglis ar dziesmu "Broken Lullaby" ļoti gribēja nokļūt pirmajā trijniekā, bet negribēja uzvarēt, "jo viņam nav laika, viņam gribas savu karjeru attīstīt tālāk".

TVNET jau ziņoja: sestdienas vakarā tika noskaidrots, ka Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā Serbijā maijā pārstāvēs apvienība "Pirates of the Sea" ar dziesmu "Wolves of the Sea", kas skatītāju balsojumā saņēma visvairāk - 29 228 - balsis.

Otrajā vietā ierindojās dziedātāja Aisha ar dziesmu "You Really Got Me Going", par kuru nobalsoja 22 721 Eirovīzijas skatītājs, bet trešajā vietā palika Ērglis ar dziesmu "Broken Lullaby", par kuru savu balsi bija atdevuši nedaudz mazāk - 21 580 Eirovīzijas fanu.

Apvienību "Pirates of the Sea" veido ceļotājs, televīzijas seja un radioviļņu balss, režisors, operators Jānis Vaišļa, daudzkārtējā Latvijas sporta deju čempione, Latvijas Universitātes filoloģijas studente, šova "Dejo ar zvaigzni" uzvarētāja Aleksandra Kurusova un dziedātājs, apvienības "Bonaparti.lv" dalībnieks Roberto Meloni. Dziesmas "Wolves of the Sea" autori ir zviedri.

Eirovīzijas nacionālās atlases finālā par uzvaru cīnījās kopumā desmit dziesmas un to izpildītāji, arī grupa "Deja vu" ar dziesmu "I''m a Part of You", dziedātāja Kristīna Zaharova un "Julian" ar dziesmu "Untill You Find A Friend", Sabīne Berezina ar dziesmu "If I Only Knew", Pīters Gārdens un Juris Vizbulis ar dziesmu "Memory Lane", grupa "Funky Drivers" ar dziesmu "Summertime", "Triānas parks" ar dziesmu "Bye Bye" un Elizabete Zagorska ar dziesmu "Take Me Home".

Šogad maijā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks Serbijas galvaspilsētā Belgradā. Konkursā piedalīsies 43 valstis, kas patlaban ir Eirovīzijas dalībnieku skaita rekords. Šogad konkursam savu dalību pieteikušas divas jaunas dalībvalstis - Azerbaidžāna un Sanmarīno.

Šogad ieviests jauns konkursa formāts - konkursa pusfinālā būs jāpiedalās visām dalībvalstīm neatkarīgi no iegūtās vietas pagājušā gada konkursā. Izņēmums ir piecas valstis, tā sauktais lielais četrinieks - Lielbritānija, Vācija, Francija, Spānija, kā arī konkursa rīkotājvalsts, kas šoreiz ir Serbija.

Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmais pusfināls notiks 20.maijā, bet otrais pusfināls paredzēts 22.maijā.

Pirmajā pusfinālā piedalīsies Melnkalne, Somija, Grieķija, Īrija, Izraēla, Polija, Bosnija-Hercegovina, Igaunija, Nīderlande, Rumānija, Moldova, Sanmarīno, Slovēnija, Norvēģija, Beļģija, Andora, Armēnija, Azerbaidžāna un Krievija. No "lielā četrinieka" valstīm šis pusfināls jāraida un balsošanā jāpiedalās Spānijai un Vācijai.

Latvija startēs otrajā pusfinālā, kas noritēs 22.maijā. Otrā pusfināla dalībnieki būs arī Horvātija, Dānija, Bulgārija, Ukraina, Šveice, Maķedonija, Īslande, Kipra, Baltkrievija, Ungārija, Albānija, Zviedrija, Turcija, Lietuva, Gruzija, Čehija un Malta. No "lielā četrinieka" valstīm šis pusfināls jāraida un balsošanā jāpiedalās Francijai un Anglijai, kā arī konkursa rīkotājvalstij - Serbijai.

LTV demonstrēs abus Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālus, taču balsot par dalībniekiem Latvijas skatītāji varēs 22.maijā, kad pusfinālā piedalīsies mūsu valsts pārstāvji.

Iepriekšējos gados Eirovīzijas dziesmu nacionālajā konkursā uzvarējusi grupa "Prāta vētra", Arnis Mednis, Marija Naumova, F.L.Y, Fomins un Kleins, Valters un Kaža, "Cosmos" un "Bonaparti.lv". Starptautiskajā konkursā vislabākās sekmes Latvijai bija 2002.gadā, kad Naumova ieguva pirmo vietu.

Komentāri (79)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu