Stūra mājā lekcijas par VDK darbības mazāk apspriestiem jautājumiem

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Stūra mājā, Brīvības ielā 61, no 11. marta norisināsies piecu lekciju cikls par PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbību dažādās dzīves jomās un tās ietekmi uz cilvēku ikdienu, informē Latvijas Okupācijas muzejā. Lekciju cikla tēmu loks skars Padomju Latvijā dzīvojušo attiecības ar tuviniekiem un kultūras darbiniekiem trimdā, VDK ietekmi uz mākslas un sporta nozarēm Latvijā, kā arī Latvijas minoritātēm.

Pirmā lekcija «Kultūras sakari kā KGB plakāts» norisināsies piektdien, 11. martā plkst.19. Tajā Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Eva Eglāja-Kristsone stāstīs par «Kultūras sakaru komitejas» pasākumiem, lai ietekmētu tautiešus ārzemēs, vāktu informāciju par viņu darbību un sekmētu tautiešu atgriešanos dzimtenē.

Komiteju kultūras sakariem ar tautiešiem ārzemēs jeb Kultūras sakaru komiteju 1964. gadā formāli nodibināja kā biedrību, bet faktiski tā bija VDK pilnībā pārraudzīta organizācija. 1965.gadā nodibināja tās Literatūras sekciju. Pirmo sekcijas dibinātāju vidū bija rakstnieki un dzejnieki Jānis Anerauds, Ilgonis Bērsons, Miervaldis Birze, Arvīds Grigulis, Žanis Grīva, Jānis Kalniņš, Mirdza Ķempe, Zigmunds Skujiņš, Ojārs Vācietis, Andris Vējāns, Imants Ziedonis un citi. Vēlāk tika dibinātas vēl sešas sekcijas, to dibinātāju vidū bija Raimonds Pauls, Džemma Skulme, Vija Artmane un citas slavenības. «Kultūras sakaru komitejas» sekciju pārstāvji piedalījās tās rīkotajos ārzemju braucienos.

Eglājas-Kristsones lekcija notiks sadarbībā ar Eiropas Latviešu jaunatnes apvienību «ELJA50». Pēc lekcijas klātesošie varēs uzdot jautājumus un dalīties savā pieredzē. Ieeja pasākumā būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu