Kristieši no "Metanoia" (25)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā latviešu grupa piedāvā kaut ko līdzīgu slavenajiem "Coldplay" un "Sigur Ros".

Šosvētdien Mateja baznīcā uzstājās jaunā grupa "Metanoia". Kas ir Metanoia? Par to sen būtu vērts uzzināt plašākām tautas masām.

Starp britiem un islandiešiem

Šobrīd Metanoia ir četri: Kristaps Tālbergs (balss, ģitāra), Jānis Barlo (ģitāra), Uldis Kozlovskis (bass) un Krists Solovejs (bungas). Šādā sastāvā grupa spēlē kopš 2004. gada oktobra. Pavisam nesen klajā nācis tās debijas albums Ordinary. "Tas nozīmē vienkāršību, bet tajā pašā laikā unikalitāti. Tāpat kā pirksta nospiedums, kas ir redzams uz albuma vāciņa. It kā tas ir kaut kas tik vienkāršs, kas ir katram cilvēkam, bet tajā pašā laikā tik unikāls, jo katram cilvēkam tāds ir vienīgais. "Ordinary" apspēlē šo paradoksu," skaidro Krists.

Lai gan daži mūzikas kritiķi Metanoia jau nodēvējuši par "pašmāju atbildi slavenajiem Coldplay" (Jānis Žilde), Neatkarīgās apskatnieks albumā vairāk saklausīja kaut ko no New Order. Paši mūziķi saka, ka pirms albuma rakstīšanas, braucot uz Vāciju, ceļā klausījušies New Order, un, iespējams, no tā arī šī ietekme. Taču vispār viņi nevēlas savai mūzikai meklēt līdziniekus. "Mūzika tomēr atrod savu identitāti, kas ir unikāla, jo katra grupa ir unikāla, jo centies to citādāk izteikt," saka Kristaps. "Mēs vēlētos, lai mūs vairāk asociē ar domāšanas stilu, nevis piederību kādam konkrētam mūzikas stilam." Pēc ilgākas iztaujāšanas Metanoia iesaka viņu stilu meklēt kaut kur starp Britu salās un Islandē tapušo mūziku.

Katrīna un Vilma

Lai gan pie mums šī grupa ir relatīvi mazpazīstama, tā uzstājusies Vācijā, Igaunijā un Lietuvā. Vāczemē grupa spēlējusi pat trīs reizes, arī pirms pašreizējā sastāva izveidošanās. Šeit puiši spēlējuši Baznīcas dienās, kas ik pa diviem gadiem maina dislokācijas vietu.

Diemžēl lielākais notikums grupas dzīvē tā arī nenotika – tūre pa ASV. Vācijā grupu ievērojuši amerikāņi, kas noslēguši vienošanos: Metanoia ieraksta albumu, bet okeāna otrā pusē mītošie sadabū naudiņu koncerttūrei. Tā bija ieplānota apjomīga: 30–40 koncertu pusotra mēneša garumā. Plānus izjaukušas Katrīna un Vilma, turklāt ar ugunsgrēku palīdzību piedevām. Dabas kataklizmas. "Amerikāņi ir ļoti patriotiski: ja ierauga kaimiņa bēdu, tad visas domas koncentrē ap to. Notiek dažādas akcijas, cietušajiem tiek vākta nauda. Organizatori sajuta – eu, šis nav īstais laiks koncertiem!" klāsta Kristaps. Interesanti, ka paredzētās koncertēšanas vietas sakritušas ar kataklizmu epicentriem.

Praktiski viss darbs bija pakārtots šai tūrei, tāpēc arī albumā iekļautās dziesmas ir tikai angliski. "Kad viss nobruka, mums pat bija doma kaut kur notīties, pazust uz divām nedēļām, pēc tam nopirkt Ņujorkas keponus par trim latiem tepat Centrāltirgū un nevienam neko nestāstīt!" smejas puiši. Tiesa, koncertiem atlicinātā nauda nekur nav pazudusi, arī kontakti palikuši, tāpēc šobrīd tikai atliek sagaidīt īsto brīdi, lai dotos štatu virzienā. "Taču šobrīd daudz ātrāk ir realizēt sevi tepat. Ja esam izgājuši plašākā apritē, tad tagad nozust būtu neloģiski," saka Jānis.

Seksa nebūs

Grupā spēlē četri kristieši (no dažādām draudzēm), tāpēc tai automātiski tiek karināta kristīgās grupas birka. "Mēs nepostulējam, ka esam kristīgā grupa: mēs esam grupa, kurā dzied kristieši," precizē Krists.

Arī dziesmu teksti nav par kristīgām tēmām – vieglāk nosaukt, par ko nedzied Metanoia. "Es nedziedu par puķēm, par seksu un par meitenēm ar blondiem matiem," ironizē Kristaps. "Mūsu dziesmas nav par kristietības ideāliem, dziedam par to, kam paši ejam cauri. Lūzuma punkts, kurā iestājas atšķirība no citiem, ir tajā, kā atrodam problēmas risinājumu. Cits to atrod alkoholā vai meitenēs, mēs – citā veidā."

"Kristietības uztvere Latvijā ir pilnīgi sačakarēta!" mazliet iesvilstas Kristaps. "Ir tā – ja tu esi ticīgs vai tici kaut kam, tad vai nu tev ir kukū, vai neesi īsti tverams kā cilvēks! No šiem stereotipiem gribam norobežoties. Mēs negrasāmies bāzties otram sirdī vai prātā. Ir gandarījums, ja cilvēki ieklausās tajā, ko sakām, un sāk domāt. Ja ir izdevies izveidot veiksmīgu sarunu ar cilvēku, tad tas ir tas, ko esam gribējuši panākt."

Saviem spēkiem

Koncertiem Latvijā Metanoia atmest ar roku negrasās, lai arī jau no sākuma gribējuši noteikt augstu kvalitāti skaņas un muzicēšanas ziņā. "Ir tendence paķert jaunas grupas un likt tām spēlēt visur. Lai arī cik tā būtu laba, ar laiku tā jau ir līdz kaklam," norāda Kristaps. To Metanoia nevēlas.

Līdz šim grupa visu sasniegusi gandrīz tikai saviem spēkiem: diska ieraksts veikts Baltijā modernākajā skaņu ierakstu studijā Sound Division, pie tā miksēšanas strādājis Braiens Lindsejs no ASV, bet uz CD vāciņa nav manāmi reklāmas uzraksti – vien daži pateicības vārdi pāris atbalstītājiem. "Mēs neesam bīdīti, visu darām paši, līdz ar to viss, ko darām, sagādā baudu. Kad ir ko teikt, tad ejam un spēlējam. Tas arī viss.

Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu