Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo cilvēka drāma «Ziloņcilvēks». Ieskaties foto!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Vilkārsis

Piektdien, 26. februārī, Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos amerikāņu dramaturga Bernarda Pomeransa lugas «Ziloņcilvēks» iestudējums Lauras Grozas-Ķiberes režijā. Šajā cilvēka drāmā, kā iestudējumu žanriski apzīmējusi pati režisore, galvenā – Džona Merika loma uzticēta aktierim Egonam Dombrovskim.

Ziloņcilvēks – tā apkārtējie iesaukuši Džonu Meriku viņa kroplā, iedzimtās slimības deformētā ķermeņa dēļ. Meriks pelna iztiku savai eksistencei, ļaujot izrādīt sevi pūlim, kas maksā par iespēju ieraudzīt šo dīvaino radījumu. Kad viņu – pamestu un bezpalīdzīgu – atrod Londonas ārsts Frederiks Trīvss (Edgars Ozoliņš) un ļauj viņam uzturēties savā klīnikā, aiz deformētās ārienes atklājas talantīgs cilvēks ar skaistu dvēseli.

Režisore respektējusi autora piezīmi par to, ka aktierim, kurš atveido Meriku, nav nedz īpaša grima, ne tiek izmantoti citi mākslīgi paņēmieni, kā vien paša ķermenis. E. Dombrovskis atklāj, ka šī loma viņam ir liels izaicinājums, jo tēla fiziski kroplais ķermenis uzliek savus nosacījumus, bet mēģinājuma procesā tā kļuvusi mīļa, jo Džons Meriks ir ārkārtīgi gaišs tēls. «Viņa stāstu noteikti ir vērts izstāstīt skatītājiem,» viņš piebilst.

Scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis radījuši stilizētu 19.gadsimta vidi, kurā notiek iestudējuma darbība. Īpašu noskaņu rada arī Kārļa Auzāna oriģinālmūzika. Pie iestudējuma tapšanas strādājusi arī horeogrāfe Liene Grava un videomākslinieks Artis Dzērve.

Režisore L. Groza-Ķibere, kurai šis ir trešais iestudējums Liepājā, atzīst, ka «Liepājas teātrī atgriezties ir patīkami un strādāt šeit ir bauda. Ar aktieru kolektīvu saprotamies no pusvārda – es viņiem uzticos un viņi uzticas man. Mēģinājumu process nebija viegls, bet arī jautrības netrūka – bez tās jau nevar.» Arī iestudējumā līdzās sarežģītām tēmām netrūks humora pilnu epizožu.

Izrādē piedalās arī aktieri Inese Kučinska, Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Mārtiņš Kalita, Rolands Beķeris, Gatis Maliks un Kaspars Gods.

Iestudējumu iespējams noskatīties arī 27. februārī, 8. un 20. martā, 5. un 26. aprīlī. Tajā skarto tēmu dēļ to neiesaka skatītājiem līdz 14 gadu vecumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu