Tallinas mūzikas nedēļā piedalīsies 237 mākslinieki no 33 valstīm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roberts Neilands speciāli TVNET

Astotajā pilsētas festivālā «Tallinn Music Week» jeb Tallinas mūzikas nedēļā, kas Igaunijas galvaspilsētā norisināsies no 28. marta līdz 3. aprīlim, piedalīsies 237 mākslinieki no 33 valstīm, informē festivāla rīkotāji. Starp izvēlētajiem māksliniekiem 116 ir no Igaunijas, 24 no Zviedrijas, 15 no Dānijas, 14 no Krievijas, deviņi no Apvienotās Karalistes, astoņi no Polijas un septiņi no Latvijas. Tālākos reģionus pārstāvēs mūziķi no Marokas, Libānas, Angolas, Austrālijas un ASV. Šogad festivāla organizatori saņēma rekordlielu mākslinieku pieteikumu skaitu - 1300 pieteikumus no visas pasaules.

No starptautiski atzītiem un pazīstamiem māksliniekiem Tallinas mūzikas nedēļa piedāvās Ēriku Koplendu, Bruklinas «avant-rock» grupas «Black Dice» solistu, postpanka leģendu «The Membranes», nenotveramo un noslēpumaino kulta grupu «The Revolutionary Army of the Infant Jesus» no Liverpūles, Maskavas bīta scēnas līderus «Pixelord», Kanādas konceptuālās elektronikas uzlecošo zvaigzni «Kara-Lis Coverdale», «anti-grupu» «K-X-P», žilbinošo sintpopa trubadūru Jāko Eino Kalevi un «Liima» - mūziķa Tatu Renkes un dāņu «indie» grupas «Efterklang» kopējo projektu.

Igaunijā dzimušais pasaules klases diriģents Kristjans Jervi apvienos spēkus ar pasaules DJ čempionu «Mr Switch» no Lielbritānijas. Līdzās vairāk nekā 100 Igaunijas mākslinieku priekšnesumiem var atrast tādus vārdus kā Mārju Nūtu, Mari Kalkunu un «Trad. Attack», eksperimentālo džeza pārstāvi Mariju Faustu, «ekke», duetu «Talbot», «Ewert and the Two Dragons» ģitāristu Erki Pernoju, kā arī sieviešu grupu «Chamber Choir Sireen».

Trīs dienu mūzikas programma, kas festivālā «Tallinn Muisc Week» izskanēs no 31. marta līdz 2. aprīlim, būs žanru mikslis - no avangarda līdz popam, no deju mūzikas līdz pat metālam. Programma piedāvā arī klasisko un laikmetīgo mūziku, kā arī Zviedrijas festivālu «Flow» un «Tuska» skatuves un kopējo Lielbritānijas zīmola «FatCat Records» un Igaunijas «Üle Heli» festivāla skatuvi.

Lielā Tallinas mūzikas nedēļas mūzikas programmas atklāšanas balle notiks ceturtdien, 31. martā, koncertzālē «Kultuurikatel» kopā ar beļģu izcelsmes mākslinieku Brendanu Janu Valšu.

Viens no atklāšanas dienas svarīgākajiem notikumiem ir «Turntable Concerto» priekšnesums - tajā apvienojušies Londonā bāzētais komponists Gabriels Prokofjevs ar orķestri «Glasperlenspiel Sinfonietta» un DJ «Mr Switch», kurus diriģēs Jervi. Tam sekos Koplenda dzīvā uzstāšanās, kopējais «The Membranes» un Igaunijas sieviešu grupas «Chamber Choir Sireen» koncerts.

Zviedrijas festivāls «Flow» piepildīs «Kultuurikatel» piektdien. «OFF Flow» īpašais priekšnesums prezentēs Helsinkos dzimušo, Berlīnē bāzēto Kalevi ar vokālisti «Suad Khalifa», «Trevor Deep Jr» un slavenus dīdžejus no abiem Somijas līča krastiem.

Festivāla leģendārā vieta «Voh Krahl» būs mājvieta nebijušai apvienībai - Zviedrijas lielākā metāla festivāla «Tuska» un Igaunijas «Trash Metal Club», kas priecēs ar lieliskiem māksliniekiem, sākot ar Zviedrijas grupu «Mokoma» un dāņu metālistiem «Helhorse» un beidzot ar «Goresoerd» un duetu «Talbot».

Tallinas mūzikas nedēļā kā jauni organizatori piedalīsies arī «Weekend Festival Baltic», festivāls «Intsikurmu» un «Estonian Funk Embassy». «The Weekend Festival» skatuve klubā «Club Hollywood» piedāvās vietējos «EDM» un «d’n’b» mākslinieku priekšnesumus, tajā skaitā topu grāvēju «Cartoon». «Intsikurmu» prezentēs dāņu-zviedru «indie» supergrupu «Liima» un norvēģu elektropopa «Asbjørn» priekšnesumus kinoteātrī «Cinema Sõprus». «Estonian Funk Embassy» savukārt piedāvās fanka un soulmūzikas vakaru klubā «Club of Different Rooms» («Erinevate Tubade Klubi»).

Lielbritānijas «FatCat Records» un Igaunijas «Üle Heli» festivāls Tallinas Melngalvju namā piedāvās valdzinošus laikmetīgos komponistus, «outside» un folkmūzikas māksliniekus, starp kuriem atrodami tādi Lielbritānijas vārdi kā «The Revolutionary Army of the Infant Jesus» un Igaunijas laikmetīgais komponists Aleksandrs Žedeļovs.

Tallinas mūzikas nedēļai ir pievienojušās arī jaunas un aizraujošas pasākumu vietas. «Seaplane Harbour's» jūras muzeju ar elektronisko mūziku piepildīs Maskavas bīta scēnas līderis «Pixelord» un Polijas labākais «house» producents «Matat Professionals». Tallinas teātra «Põrgulava» skatuvi ieņems priekšnesumi no visas pasaules.

Svētā Nikolaja baznīcā uzstāsies Igaunijas baroka mākslinieks «Corelli Consort», kamerkoris «Collegium Musicale» un stīgu kvartets no pasaulslavenās Jervi mūziķu dinastijas - «Järvi Instrumentalists».

«Rada7» piektdienā piedāvā savu programmu klubā «Sinilind», kurā iekļauti dāņu «Narcosatanicos» un Igaunijas artpanka grupa «St Cheatersburg». «Viljandi Folk» programmu varēs izbaudīt Vaba Lava teātrī Telliskivi centrā un tajā ir iekļauta pagājušā gada Tallinas mūzikas nedēļas «Wire» balvas ieguvēja Nūta. Šeit notiks arī «Jazzkaar» un «Estonian Jazz Association» rīkotie priekšnesumi. Elektronikas un basa pasākumi kopā ar Detroitas «underground» mūziķi «ekke» būs apskatāmi «Club of Different Rooms» un «MIM Studio». Igaunijas «indie» zīmols «Eesti Pops» piedāvā īpašu «Ewert & The Two Dragons» ģitārista Pernoja soloprojektu kinoteātrī «Cinema Sõprus».

«Radio 2» piedāvās savus favorītus piektdien kafejnīcā «Von Krahl» un sestdien «Rock Café». Radio «Uno» piedāvās vakaru ar Igaunijas meinstrīma zvaigznēm «Rock Café», savukārt «Lejal Genes» veidos programmu ar hiphopa un soulmūzikas māksliniekiem klubā «Club Sinilind». «F-Hoone» organizēs «Red Bull Music Academy» sekciju ar dīdžejiem un producentiem, «Kloostri Ait pub» aicinās apmeklēt etno bīta ballīti un «Woodstock/Rockstar's» būs perfekta skatuve «World Clinic's» panka un psihodelijas izlasei.

Līdztekus mūzikas programmas sarakstam Tallinas mūzikas nedēļa piedāvās «City Stage» koncertus, kuri ir bez maksas.

No šodienas Igaunijas biļešu tirdzniecības vietnē «Estonian Piletilevi» ir pieejamas atsevišķās biļetes uz koncertiem.

Tallinas mūzikas nedēļa ir kļuvusi par ievērojamu Rietumeiropas, Centrāleiropas un Austrumeiropas radošo kopienu tikšanās vietu un piesaista mūzikas, kultūras un ēdiena fanus no visas Skandināvijas un Baltijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu