Deimons: «Kino industrijai vēl ejams tāls, tāls ceļš»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Kinoakadēmijas apņemšanās īstenot reformas, lai līdz 2020. gadam dubultotu sieviešu un minoritāšu pārstāvniecību savu biedru vidū, industrijas profesionāļi uzņēmuši pozitīvi.

Aktieris Dons Čīdls norāda, ka tas ir «solis pareizajā virzienā», savukārt Mets Deimons (Matt Damon) uzsver, ka industrijai vēl ejams «tāls, tāls ceļš».

Runājot Sandensas filmu festivālā, Čīdls uzsvēra, ka Kinoakadēmijas centieni darīt kaut ko saistībā ar problēmu, kas draud aizēnot šī gada «Oskaru» pasniegšanas ceremoniju, ir apsveicami. Aktieris gan arī norādīja, ka cilvēkiem patiesībā svarīga ir iespēja izstāstīt savus stāstus, nevis metāla statuetes iegūšana.

Deimons, kas par filmu «The Martian» («Marsietis») nominēts «Oskaram» kā labākais aktieris, piekrita, ka Kinoakadēmija spērusi pirmo soli, bet, viņaprāt, Holivudai «jādara daudz, daudz vairāk, lai precīzi atspoguļotu sabiedrību».

Režisore Eiva Duvernaja savā tvitera kontā izteicās, ka kauns ir varens motivējošs spēks. Viņa norādīja, ka atstumtie mākslinieki par pārmaiņām Kinoakadēmijā cīnījušies gadu desmitiem, bet neko nav panākuši. Režisore uzsvēra, ka pārmaiņas Kinoakadēmijā ir «viens labs solis garā, sarežģītā ceļā», kas jāiet cilvēkiem ar citu ādas krāsu, kā arī māksliniecēm, kuras ir sievietes.

Arī režisors Spaiks Lī, kurš apņēmies boikotēt «Oskaru» pasniegšanas ceremoniju, norādījis, ka atbalsta Kinoakadēmijas lēmumu vairot daudzveidību tās biedru vidū. Viņš šīs pārmaiņas raksturojis kā sākumu.

Kā ziņots, lai veicinātu daudzveidību ASV kinoakadēmijas valdē, tajā darbu sāks trīs jauni valdes locekļi. Tajā pašā laikā Kinoakadēmija lēmusi, ka balsošanas tiesības tiks atņemtas tiem Kinoakadēmijas biedriem, kuri kino industrijā pēdējā desmitgadē vairāk aktīvi nav darbojušies.

Ņemot vērā to, ka jau otro gadu «Oskara» nomināciju sarakstā nav pārstāvēti melnādainie aktieri, Kinoakadēmija vēlas savās rindās iekļaut jaunus, profesionālus biedrus, kuri pārstāvētu sievietes un minoritātes. Paredzēts, ka tiesības balsot katram jaunajam biedram tiks piešķirtas uz desmit gadiem, bet, ja biedrs vēl joprojām aktīvi darbosies kino industrijā, tās varēs arī pagarināt. Balsošanas tiesības uz mūžu biedri iegūs pēc trim desmit gadu termiņiem, kā arī tad, ja iegūs «Oskara» balvu vai būs tai nominēti.

Pārmaiņas Kinoakadēmijas valde pieņēma vienbalsīgi.

Jau ziņots, ka vairāki pazīstami kinoindustrijas pārstāvji pauduši savu nosodījumu tam, ka «» nomināciju sarakstā nav pārstāvēti melnādainie aktieri.

Aktrise Viola Smita, pievienojoties diskusijai, norādījusi, ka «Oskara» balvu pasniegšana ir simptoms lielākai problēmai - tam, kā Holivudā notiek filmu veidošana. Viņasprāt, būtu nepieciešams veidot vairāk filmu, kurās lomas varētu spēlēt arī aktieri, kuriem nav balta ādas krāsa.

Savu viedokli pauduši arī Vils Smits, Džada Pinketa-Smita un Spaiks Lī, apliecinot, ka boikotēs «Oskara» pasniegšanas ceremoniju. Arī režisors Maikls Mūrs apņēmies nedoties uz ceremoniju 28.februārī.

Tajā pašā laikā «Oskaram» nominētā britu aktrise Šarlote Remplinga paudusi, ka šī boikota kampaņa ir «rasisms pret baltajiem». Viņa piebildusi, ka, iespējams, melnādainie aktieri nebija pelnījuši, lai tiktu nominēti balvai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu