/nginx/o/2018/07/15/9553715t1h406e.jpg)
Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un «Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015» titulu ieguvis restorāns «Vincents», otrajā vietā ierindojies «Bibliotēka No.1 restorāns», bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns «Muusu».
«Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015» nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.
Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.
Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, «Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015» sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. «Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto», stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.
Žūrijā darbojās: Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna «Fruhsammer» šefpavāre, Vācija),Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija),Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna «NOA» šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna «Plah» šefpavārs, Norvēģija), Antonio Colaianni (Michelin restorāna «Mesa» šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna «Gastrologik» šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu «Oko», «Noa», «Tuljak» īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).
EKSELENCE 30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2015
Vincents
Bibliotēka No. 1 restorāns
Muusu
3 pavāru restorāns «Tam labam būs augt»
Riviera
Kaļķu vārti
36. līnija
Ostas skati
Koya
Vīna studijas restorāns
Le Dome
Kolonāde. Mūsu stāsti...
Valtera restorāns
Locale
Bergs
International
Portofino
Valmiermuižas vēstniecība
Kilimanjaro
Goldingen room
Elements
Dikļu pils
Monterosso
Neiburgs
Tinto
Mercato
Zoste
Kasha gourmet
Mute
Olive Oil Trading co.