10 pasaules mūzikas milži, kas mūs pametuši 2015. gadā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Atskatoties uz aizgājušo 2015. gadu, atcerēsimies tos izcilos pasaules mūziķus, kuri diemžēl šogad vairs nespēs mūs priecēt ar savu daiļradi. Pasaule ir zaudējusi daudzus brīnišķīgus māksliniekus, kuri atstājuši paliekošas pēdas mūzikas vēsturē. Protams, arī Latvijā esam zaudējuši vairākas spožas, izcilas mūzikas pasaules personības. Gada sākumā mūžībā aizgāja latviešu koru kultūras leģenda Roberts Zuika, septembrī pēc smagas slimības mūžībā aizgājis izcilais latviešu tenors Kārlis Zariņš, bet 89 gadu vecumā mūžībā aizgāja muzikologs, komponists, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks un profesors Oļģerts Grāvītis. Lūk, īss apkopojums par desmit mūzikas milžiem pasaulē, kas mūs pametuši 2015. gadā (plašāk resursos).

 
Stīvs Strendžs
Stīvs Strendžs Foto: Publicitātes foto

«Visage» solists Stīvs Strendžs

2015. gada februārī 55 gadu vecumā Ēģiptē no sirdstriekas mira astoņdesmitajos gados populārās grupas «Visage» solists Stīvs Strendžs (Steve Strange), īstajā vārdā Stīvs Haringtons (Steve Harrington). Haringtons dzimis 1958. gada 28. maijā. 1979. gadā viņš bija viens no Londonas kluba «Blitz» dibinātājiem - tur uzplauka britu «jauno romantiķu» mūzikas skatuve. Tur savus pirmos soļus spēra tādas grupas kā «Duran Duran», «Spandau Ballet» un Boja Džordža (Boy George) «Culture Club».

Vēlāk viņš izveidoja grupu «Visage» kopā ar Midžu Jūru, Rastiju Īganu u.c. Pirmais grupas singls «Tar» klajā nāca 1979. gadā. Par lielāko grāvēju kļuva 1980. gada dziesma «Fade To Grey» (skat. video).

Stīvs Strendžs filmējies arī Deivida Bovija slavenajā «Ashes To Ashes» videoklipā.

Strendžs kopš 80. gadu vidus cīnījās ar atkarību no heroīna. Taču 2013. gadā viņš kopā ar pārējiem «Visage» dalībniekiem ierakstīja jaunu albumu, kā arī pagājušajā gadā izdeva jaunu dziesmas «Fade to Grey» versiju.

 
Persijs Sledžs
Persijs Sledžs Foto: Reuters/Scanpix

Soulmūzikas dziedātājs Persijs Sledžs

Aprīlī 73 gadu vecumā otrdien savās mājās Luiziānā mira pazīstamais soulmūzikas dziedātājs Persijs Sledžs (Percy Sledge), kurš vislabāk plašākai publikai pazīstams ar smeldzīgo balādi «When a Man Loves a Woman» (skat. video).

2014. gada janvārī viņam veikta operācija, lai atbrīvotos no nieru vēža.

«When a Man Loves a Woman» iekaroja mūzikas topus 1966. gadā. 1991. gadā tā vēlreiz iekaroja topus Maikla Boltona (Michael Bolton) izpildījumā.

Pirms dziedātāja karjeras sākšanas viņš strādāja kokvilnas laukā Leitonā, ziemeļrietumu Alabamā. Vēlāk, sešdesmito gadu sākumā, strādāja par medbrāli. Kāds pacients dzirdēja, kā viņš dzied, un ieteica Sledžu ierakstu producentam Kvinam Aivijam (Quin Ivy)

2005. gadā Sledžs uzņemts Rokenrola slavas zālē Ņujorkā.

 
Džeimss Lāsts
Džeimss Lāsts Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas bigbenda līderis Džeimss Lāsts

Vācijas komponists un bigbenda vadītājs Džeimss Lāsts, kurš ar savu viegli klausāmo mūziku iemantoja pasaules slavu, kā arī bija ļoti populāras PSRS, mira 86 gadu vecumā ASV Floridas štatā pēc īsas slimības. Lāstam bija divas dzīvessvietas - Vācijā un Floridā.

Lāsts, kurš 1929. gadā dzimis Vācijas ziemeļu pilsētā Brēmenē kā Hanss Lāsts, bija pazīstams ar savu «laimīgo mūziku», popmūzikas grāvēju aranžēšanu bigbendam, kā arī ballīšu mūzikas albumiem.

Viņa mūzikas ieraksti pārdoti miljonos eksemplāros, bet pats Lāsts savas piecdesmit gadu ilgās karjeras laikā kopš pirmā ierakstu līguma iegūšanas 1964. gadā sniedzis ap 2500 dzīvā izpildījuma koncertu, liecina viņa mājaslapā publicētā informācija.

 
Edgars Frēze
Edgars Frēze Foto: Wikipedia.org

«Tangerine Dream» dibinātājs Edgars Frēze

70 gadu vecumā mūžībā devās vācu elektroniskās mūzikas grupas «Tangerine Dream» dibinātājs Edgars Frēze (Edgar Froese).

«Tangerine Dream» dibināta 1967. gadā Berlīnē, un Frēze bija tās vienīgais pastāvīgais dalībnieks. Pašos pirmsākumos «Tangerine Dream» bija būtiska nozīme krautroka izveidē.

Liela nozīme grupas popularizēšanā bija britu dīdžejam Džonam Pīlam. 1974. gadā «Virgin Records» paspārnē iznāca «Tangerine Dream» studijas albums «Phedra», kas kļuvis par vienu no elektroniskās mūzikas pirmajiem ierakstiem.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Grieķu dziedātājs Demis Ruso

2015. gadā mūžībā aizgājis pasaulslavenais grieķu dziedātājs Demis Ruso (Demis Roussos).

Ruso dzimis 1946. gada 15. jūnijā. Viņš sāka mūziķa karjeru progresīvā roka grupā «Aphrodite’s Child», kuras dalībnieku vidū bija arī grieķu komponists Vangelis.

70. gados Ruso sāka veiksmīgu solokarjeru. Visā pasaulē pārdoti apmēram 60 miljoni viņa albumu.

Ruso dzimis un audzis Aleksandrijā, Ēģiptē. Viņa tēvs bija grieķis, bet māte - ēģiptiete ar itāļu izcelsmi. Viņa ģimene pazaudēja visu iedzīvi Suecas krīzē, kā rezultātā nolēma pārcelties uz dzīvi Grieķijā.

 
Deivids Alens
Deivids Alens Foto: Publicitātes foto

«Gong» un «Soft Machine» dibinātājs Deivids Alens

Martā pēc smagas cīņas ar vēzi 77 gadu vecumā mūžībā aizgāja progresīvā roka un psihedēliskās mūzikas pionieris, grupu «Gong» un «Soft Machine» dibinātājs Deivids Alens (Daevid Allen).

Alens dzimis Austrālijā 1938. gadā, bet sešdesmitajos gados pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā. Tur viņš iepazinās ar Robertu Vaietu (Robert Wyatt), un abi kopā muzicēja frīdžeza grupā «Daevid Allen Trio». Vēlāk abi dibināja apvienību «Soft Machine», nosaukumu aizgūstot no amerikāņu rakstnieka Viljama S.Barouza (William S. Burroughs 1914-1997) grāmatas.

Alens piedalījās grupas pirmā singla ierakstā, taču 1967. gadā viņam tika atņemta vīza; viņš nevarēja atgriezties Anglijā un pameta grupu.

Alens pārcēlās uz dzīvi Parīzē, kur nodibināja grupu «Gong». Lai arī 1975. gadā viņš šo grupu pameta, viņš ieskaņojis ar «Gong» sešus albumus. 1991. gadā viņš epizodiski pievienojās «Gong», bet paralēli izdeva arī dažādus solo ierakstus. «University of Errors», «Invisible Opera Company of Tibet», «Brainville», «Ex», «Magic Brothers» - tie ir zināmākie viņa projekti.

 
Skots Veilands
Skots Veilands Foto: Scanpix/Reuters

«Stone Temple Pilots» solists Skots Veilands

Decembra sākumā 48 gadu vecumā no toksiska narkotiku kokteiļa mira amerikāņu rokgrupas «Stone Temple Pilots» solists Skots Veilands (Scott Weiland). Veilands dibināja «Grammy» balvas ieguvušo grupu «Stone Temple Pilots», kā arī bija rokmūzikas zvaigžņu grupas «Velvet Revolver» dalībnieks.

 
Foto: Reuters/Scanpix

«Motorhead» līderis Ians «Lemijs» Kilmisters

Pēc neilgas cīņas ar ārkārtīgi agresīvu vēzi, 70 gadu vecumā mira britu smagā metāla grupas «Motorhead» līderis Ians «Lemijs» Kilmisters (Lemmy Kilmister). Par savu slimību Lemijs uzzināja tikai 26. decembrī, divas dienas pēc savas 70. dzimšanas dienas.

Pēdējos gados Lemija veselības stāvoklis ievērojami pasliktinājās. Vasarā grupai nācās atcelt vairākus koncertus, jo solists cieta no kuņģa problēmām un ķermeņa atūdeņošanās. Vēlāk viņam tika diagnosticēta plaušu infekcija.

Tikai pirms mēneša 61 gada vecumā no dzīves aizgāja arī bijušais «Motorhead» bundzinieks Fils Teilors.

 
Ornets Koulmens
Ornets Koulmens Foto: Reuters/Scanpix

Džeza saksofonists Ornets Koulmens

Jūnijā 85 gadu vecumā mūs pameta viena no leģendārajām un pretrunīgākajām personībām frīdžeza pasaulē Ornets Koulmens (Ornette Coleman).

 
B.B. Kings
B.B. Kings Foto: Reuters/Scanpix

B.B. Kings

Maijā no mums aizgāja amerikāņu blūza leģenda B.B. Kings. Viņš mira Lasvegasā 89 gadu vecumā.

B.B. Kings, īstajā vārdā Railijs B. Kings, dzimis 1925. gada 16. septembrī. Viņš nāca no Misisipi zemnieku ģimenes. Kinga tēvs pameta ģimeni, kad dēls bija četrus gadus vecs, bet, kad Kingam apritēja deviņi gadi, nomira viņa māte. Zēns pelnīja iztiku kā traktora vadītājs.

Tajā pašā laikā viņš dziedāja gospeļu korī un pašmācības ceļā apguva ģitāras spēli. Kings piepelnījās, uzstājoties ar ielu muzikantu grupu «St. John's Famous Gospel Singers».

Pirmo slavu Kings izbaudīja 40. gados, kad pievienojās radio raidījumam Memfisā.

60. gados iznāca Kinga pirmais lielais hits «The Thrill Is Gone». Starp viņa populārākajām dziesmām ir arī «Sweet Little Angel» un «Why I Sing the Blues». Kings ir saņēmis 15 «Grammy» balvas.

Par blūza karali dēvētais Kings ir uzņemts Rokenrola slavas zālē, kā arī dažādās aptaujās ierindots starp visu laiku labākajiem ģitāristiem.

Kings izdevis vairāk nekā 50 albumus. Viņa pazīstamākās dziesmas ir «Three O'Clock Blues», «The Thrill Is Gone» un «When Love Comes to Town», ko viņš 1989. gadā ierakstīja ar īru rokgrupu U2.

2005.gadā Kings nospēlēja atvadu koncertu Vācijā, taču pēc gada sekoja vēl viena atvadu turneja Eiropā. Kings turpināja spēlēt ģitāru par spīti veselības problēmām, tomēr slimības dēļ nācās atcelt pagājušā gada rudenī plānoto ASV koncertturneju.

«Blūzs ir vienkārša mūzika, un es esmu vienkāršs cilvēks,» Kings rakstīja 2011. gadā izdotajā autobiogrāfijā. «Taču blūzs nav zinātne - tas nav tik precīzs un loģisks kā matemātika. Blūzs ir mistērija, bet mistērijas nekad nav tik vienkāršas, kā izskatās.»

Atgādinām, ka 1994. gadā B.B. Kings viesojās ar koncertu Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu