Klajā nāk komponistes Daces Aperānes klaviermūzikas albums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā ierakstu kompānija «Skani» sadarbībā ar Latvijas Mūzikas informācijas centru laidusi klajā komponistes Daces Aperānes klaviermūzikas albumu «Skaņas un atskaņas» pianistes Diānas Zandbergas ieskaņojumā. Jaunajam mūzikas albumam veltītais koncerts notiks 22. decembrī plkst.19 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē, informē Rīgas Latviešu biedrības reklāmas un informācijas projektu vadītāja Krista Cērmane.

Koncertprogrammā skanēs ne tikai Aperānes, bet arī Ilonas Breģes, Lūcijas Garūtas, Selgas Mences un Indras Rišes skaņdarbi. Muzicēs Diāna Zandberga.

Koncertprogrammā būs plaši pārstāvēta Aperānes klaviermūzika, kas pārsteidz ar tēlainības diapazonu - no neobarokālās askētiskās «Sarabandas» un impresionistiski izsmalcinātajām «Haikām» līdz franču šarma caurstrāvotajam veltījumam šansona dziedātājai Edītei Piafai «Mūzikā» no baleta «Edīte». Vairākiem darbiem ir konkrēti iedvesmas avoti, piemēram, «Mozaīka» radusies 5. un 6.gadsimta kristiešu un bizantiešu mozaīku iespaidā Ravennas pilsētā Itālijā, bet «Sarkanais balons» ir veltījums šveiciešu mākslinieka Paula Klē gleznai.

Nereti Aperānes mūzikas valodā jūtama dažādu tautu folkloras ietekme - spāņu flamenko melodika un arābu skaņkārtas «Divos sapņos», ungāru tautas instrumenta cimbalas spēles paņēmieni klavierdarbā «Cimbala» un latviešu tautasdziesmu intonācijas «Trijās noktirnēs».

Lai izgaismotu latviešu klaviermūzikas īpašo krāsu paleti, koncertā līdzās Garūtas darbiem skanēs arī Maijas Einfeldes «Albuma lapa», Mences «Elpojošie akmeņi», kā arī muzikālas pasakas, ko komponējušas Breģe un Riše.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu