«Klaidoņa lūgšana» dosies uz Latgali

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 26.janvāra Valmieras teātris dosies nedēļu ilgās viesizrādēs pa Latgales pilsētām ar Alvja Lapiņa drāmu «Klaidoņa lūgšana» Vara Braslas režijā. 2012.gada 1.decembrī pirmizrādi piedzīvojusī izrāde saņēmusi 2012./2013.gada Latvijas teātru gada balvu nominācijā «Gada aktrise» - Elīna Vāne; pārējās lomās aktieri Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Liepa, Januss Johansons, Ivo Martinsons, Ilze Lieckalniņa, Arnolds Osis, Inese Ramute, Rihards Jakovels, Kārlis Freimanis.

Alvja Lapiņa izrādes darba pamatā ir trimdas latviešu rakstnieka Gunara Janovska romāns «Balsis aiz tumsas». Bijušais latviešu leģiona karavīrs Arturs Skuja vada savas dienas kādā no Anglijas slimnīcām, dzīvojot dubultu dzīvi. Dienā viņš ir viens no daudzajiem kara traumētajiem veterāniem; naktī viņš dzīvo pa īstam, iztēlojoties, kāda būtu bijusi pasaule bez kara, iztēlē satiekas ar mirušajiem vai nesasniedzamajā dzimtenē mītošajiem draugiem.

«Izrāde runā par vēstures un varas nežēlīgi sabradātiem cilvēku likteņiem – par to, kā tiek iznīcināta ne tikai ārēja drošības sajūta, bet arī iekšējās pasaules līdzsvars. Trimda šeit izmantota tikai kā katalizators cilvēka vērtību hierarhijas atspoguļošanai – vienam gluži vienalga, vai, dzīvojot Anglijā, viņa bērni runā latviski un vispār zina, kur atradusies Latvija, otrs nespēj atteikties no joprojām dzīvajām atmiņām un latvietības, kas ir neatraujama identitātes daļa,» par izrādi savā recenzijā raksta teātra kritiķe Ieva Rodiņa.

Izrādes

  • 26.janvārī (plkst.19:00) Aizkrauklē
  • 27.janvārī (plkst.19:00) Krustpilī
  • 28.janvārī (plkst.19:00) Līvānos
  • 29.janvārī (plkst.18:30) Daugavpilī
  • 30.janvārī (plkst.17:00) Balvos
  • 31.janvārī (plkst.16:00) Alūksnē
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu