Mūžībā aizgājusi izcilā skatuves runas pasniedzēja Dzintra Mendziņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

14. novembra vakarā 78 gadu vecumā mūžības ceļā devusies izcilā skatuves runas pasniedzēja, mana profesijas mamma, sirsnīgs draugs un grāmatas «Vārds. Doma. Runa» autore Dzintra Mendziņa (15.04.1937. – 14.11.2015.).

Visos laikos viņa spēja būt stipra, neatkarīga personība, cilvēks ar neatkārtojamu balsi, kas, atdevīgi tērējot spēkus, bija gatava izšķīst savos studentos, viņu veiksmēs un panākumos. Audzēkņu mīlēta, cienīta un augsti vērtēta, viņa paliks daudzu aktieru un kultūras darbinieku sirdīs kā SKOLOTĀJA ar lielo burtu. Paužot pārliecību, ka cilvēka runa un domas skar visu viņa esību, Mendziņa, attīstot un praktizējot savu runas mākslas metodi, lielu nozīmi pievērsa personības brīvībai. Viņai ļoti rūpēja tas, lai ikviens savus atraisītos runas dotumus paustu, apzinoties savu Patni (tā viņa dēvēja cilvēka individualitāti) kā nozīmīgu garīgu spēku. Viņa uzskatīja, ka «patiesi brīvs cilvēks var būt tikai tāds, kurš sevi pazīst, kurš spēj vadīt un kontrolēt savus garīgos spēkus, kurš valda un vada sevi, vispirms izpratis to, ka viņa cietums ir paša «ego» – aplamā ilūzija par sevi kā kaut ko sevišķu.»

Dzintras Mendziņas mācekļu vidū ir aktrises Ieva Puķe, Sandra Kļaviņa, Regīna Razuma, Anna Šteina, Elita Kļaviņa, Māra Mennika un Elīna Vāne, dramaturge Aiva Birbele, aktieri Dainis Gaidelis, Krišjānis Salmiņš, Ģirts Rāviņš, kā arī neskaitāmi Kultūras koledžas audzēkņi, tāpat daudzi TV un radio žurnālisti. Kā liecība viņas mūža veikumam mums paliek viņas sarakstītā grāmata, kuru viņa veltījusi runas jautājumiem. Tajā viņa pauž: «Atraisot cilvēka balsi, viņa rokās nonāk ļoti spēcīgs un iedarbīgs spēks, ar kuru jāprot rīkoties un jāuzņemas atbildība.» Tās noslēgumā viņa raksta: «Šorīt, pieliekot punktu, debesis austrumos bija spilgti sarkanas un pamazām iekrāsojās zeltainas.» Arī šobrīd cauri mākoņiem zeltaini atspīd saule. Mendziņ, tik ļoti gribas ticēt, ka caur mums Tava lieliskā balss vēl skanēs ilgi un tālu!

Jura Rijnieka vadītā Jaunā Rīgas teātra aktieru kursa vārdā, Zane Daudziņa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu