Latvijas pilīs un muižās rīkos ikgadējo Leģendu nakti

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vairākās Latvijas pilīs un muižās 31.oktobrī norisināsies ikgadējais Leģendu nakts pasākums, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Piļu un muižu asociācijā.

Leģendu nakts pasākumi norisināsies kopumā 33 pilīs un muižās

Paredzēts, ka Leģendu nakts pasākumi norisināsies kopumā 33 pilīs un muižās.

Pasākuma organizatori norāda, ka pilīs degs sveču gaismas, kursies kamīni, skanēs romantiska mūzika, tiks stāstīti stāsti, teikas un leģendas, dejotas senas dejas, un greznajās zālēs, pagalmos un parkos atkal būs sastopami baroni, grāfi, muižkungi un viņu kundzes.

Tā, piemēram, Apriķu muižas pagrabā varēs izgaršot muižkunga zupu, Dundagas pilī cienās ar dažādiem muižkunga iecienītiem našķiem un gardumiem, Cēsu Pilsmuižā apmeklētājiem būs iespēja iejusties grāfa viesu lomā, kurus sagaidīs un visu vakaru izklaidēs pats Grāfs Zīverss ar kundzi, Jaunauces pilī dejos senajos balles tērpos, bet Krāslavas muižā gaidāms izgaismotu piedzīvojumu vakars, kurā visi apmeklētāji ieradīsies ar lāpām, svecēm vai mirdzošām lampiņām un dosies gaiņāt pils spokus.

Lielvircavas muižā pēc Baroneses Elizabetes Fon Hahn uzrunas viesiem tiks piedāvāta 18.-19.gadsimta modes vēstures prezentācija, Vircavas muižā būs iespēja uzrakstīt vēstuli hercogam ar senajiem rakstāmrīkiem, bet Zaļajā Zaļenieku muižā varēs klausīties smieklu leģendas.

Lielākā daļa pasākumu ir paredzēti bez maksas vai par ziedojumiem, piemēram, puķu stādu un sīpolu veidā kā dāvinājums topošajam muižas dārzam.

Leģendu naktī durvis vērs Pelču pils

Leģendu naktī 31.oktobrī durvis vērs jaunākā pils Latvijā - Pelču pils, aģentūrai BNS pavēstīja Pelču pagasta Tautas nama vadītāja Edīte Krasnopa.

Viņa informēja, ka apmeklētājiem Leģendu natī būs iespēja izstaigāt radošās stacijas, kā arī sastapt baronu firstu Līvenu.

No plkst.20 līdz 21.30 būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs – loku šaušanā pie Melnā bruņinieka, rotaļās ar trim rūķiem, radošajās darbnīcās «Zemenīte» un «Pelču pils laiku lokos», izrādē «Balle Pelču pilī» un spēlē par Pelču pili. Pasākums noslēgsies ar dzimšanas dienas kūku un uguņošanu kopā ar Snēpeles kapelu «Kā ir tā ir», norādīja Krasnopa, paužot, ka varbūt kādam izdosies sastapt arī Pelču pils balto dāmu.

Leģenda vēsta: «Firstam Līvenam patikusi kāda kalpu meita. Kad barons kārtīgi izpriecājies ar meiteni un pēc tam to pametis, viņa mīklainos apstākļos mirusi. No tā laika ik pa brīdim pa pili un pils parku redz staigājam meiteni baltās drānās.»

Pelču pils atrodas Kuldīgas novadā, 10 kilometru no Kuldīgas. Tā ir pati jaunākā pils Latvijā, būvēta no 1901. līdz 1904.gadam franču renesanses, baroka un jūgendstilā. Pelču pils atklāšanas balle notika 1905.gadā, un šogad pilij aprit 110 gadu. Pelču pils durvis tiek vērtas tikai reizi gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu