21. gadsimta labākā fantāzijas sāga turpinās (13)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kā rudenīgu dāvanu fantāzijas žanra faniem un vienkārši labu stāstu cienītājiem «Apgāds Zvaigzne ABC» laidis klajā amerikāņu rakstnieka Patrika Rotfusa (Patrick Rotfuss) fantāzijas sāgas «Karaļkāvēja hronika» otro daļu «Vieda vīra bailes» (Wise Man's Fear). Apjomīgais sējums ar mākslinieka Artūra Bērziņa veidoto krāšņo vāku var droši kandidēt uz šī gada visnepacietīgāk gaidītā romāna turpinājuma statusu. Sāgas pirmā daļa «Vēja vārds» klajā nāca pērnā gada oktobrī, un jau dažas nedēļas pēc publicēšanas lasītāji sāka ilgoties pēc turpinājuma.

Romānā «Vieda vīra bailes» turpinās jaunā, sarkanmatainā un stūrgalvīgā maga Kvouta gaitas gan teiksmām apvītajā pagātnē, gan tagadnē, kas šķiet nedroša un pilna neizteiktu noslēpumu un kurā Kvouts stāsta Hronistam neticamo stāstu par savu piedzīvojumiem bagāto dzīvi. Šajā triloģijas daļā Kvouts sper pirmos soļus uz varonības takas un uzzina, cik ļoti var sarežģīties dzīve, ja cilvēks kļūst par leģendu jau sava mūža laikā. Sarežģījumi Universitātē un galma intrigas, sazvērestības un neatminamas mīklas, skaudīgi sāncenši un, protams, sievietes – gan no šīs pasaules, gan ne gluži, – ar to visu Kvoutam jāsastopas ceļā uz visu laiku apbrīnotākā varoņa statusu. Taču slavens vārds un varoņdarbi nenozīmē sirdsmieru – un to Kvouts meklē nenorimis...

Apgāds Zvaigzne ABC

Abas pirmās triloģijas grāmatas saņēmušas milzu atzinību gan no ievērojamiem pasaules literātiem, gan preses pārstāvjiem. Anna Makkafreja, pasaulslavenā «Pūķu jātnieku» cikla autore, uzskata, ka Rotfusa romāns ir «apbrīnojami meistarīgs, valdzinošs un aizrautīgi lasāms stāsts», bet ievērojamā rakstniece Ursula le Gvina atzīst: «Tas ir rets un izcils baudījums – sastapt fantāzijas autoru, kurš spēj ne vien rakstīt ar valodas precizitāti, bet arī ievīt vārdos patiesu mūziku.» Grāmatu «Vēja vārds» aizrautīgi lasīja arī latviešu recenzenti. Blogere Spīgana grāmatas apskatā raksta: «...šī ir viena no labākajām fantāzijas grāmatām, ko jelkad esmu lasījusi. Pat mazliet vairāk – šinī grāmatā ir absolūti viss, ko es varētu gaidīt no šī žanra.» 2013. gada nogalē veiktajā sociālo tīklu lietotāju aptaujā par lasītāju mīļāko grāmatu «Vēja vārds» ieņēma pārliecinošu pirmo vietu.

Interesanta ir arī 41 gadu vecā autora biogrāfija. Skolas gados Patriks Rotfuss lasīja vidēji divus romānus dienā, vienlaikus rakstīja savus pirmos stāstus un aizrāvās ar fantāzijas lomu spēlēm. Universitātē topošais autors izmēģināja dažādas fakultātes – ķīmijas, antropoloģijas, filozofijas, literatūras un austrumu reliģiju – un sāka rakstīt savu pirmo grāmatu. 2002. gadā, kad Patriks ieguva maģistra grādu angļu literatūrā, viņa pirmais romāns jau bija saņēmis vairāku aģentūru noraidījumus. Kad romānu «Vēja vārds» tomēr pieņēma izdošanai, tas nekavējoties iekaroja pasaules slavu, tika tulkots vairāk nekā trīsdesmit valodās un ieguva vairākas prestižas literārās balvas. Kad iznāca romāna turpinājums «Vieda vīra bailes», arī tas nekavējoties kļuva par bestselleru. Pašlaik Patriks strādā pie romānu triloģijas trešās daļas «Akmens durvis».

Grāmatu «Vieda vīra bailes» latviskojusi izcilā tulkotāja Zane Rozenberga.

www.patrickrothfuss.com

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu