«Spēlmaņu naktij» nominētā Petrenko izrāde «Neglītais pīlēns» iestudēta arī latviešu trupā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šā gada 14.februārī ar jauniestudējumu «Neglītais pīlēns» Latvijas Leļļu teātra krievu trupā veiksmīgi debitēja režisors Dmitrijs Petrenko. Nu Hansa Kristiana Andersena pazīstamo pasaku viņš iestudē arī latviski. Iestudējuma pirmizrāde Leļļu teātra Mazajā zālē gaidāma 3.oktobrī plkst. 14:00.

Latvijas Leļļu teātra repertuārā bērnu literatūras klasika vienmēr ieņēmusi nozīmīgu vietu - tai skaitā arī tādi dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena darbi kā «Īkstīte», «Sniega karaliene» un «Meitene ar sērkociņiem». 1843. gadā publicētā literārā pasaka par mazo, vientuļo pīlēnu, kurš patiesībā nemaz nebija pīlēns, bet gan gulbis, ir daudzu paaudžu iemīļota lasāmviela. Tā tikusi adaptēta gan dažādos mūzikas žanros, gan animācijā, gan arī teātrī citviet pasaulē, taču Latvijas Leļļu teātrī Petrenko versija ir pirmā.

«Neglītais pīlēns» ir Dmitrija Petrenko, tēlnieces Lienes Mackus (scenogrāfija un lelles), Monpeljē arhitektūras skolas studenta Gata Grāvera (mūzika) un dramaturga Matīsa Gricmaņa kopdarbs. Iestudējumā piedalīsies aktieri Santa Didžus, Arnita Jaunzeme un Miķelis Žideļūns. Lai arī darbs skatuves gaismu ieraudzījis jau krievu aktieru izpildījumā, «šī tomēr būs jau cita izrāde», atzīst režisors.

Dmitrijs Petrenko, kurš teātra režijā debitējis 2011. gadā (izrāde «Mākonis biksēs» Dirty Deal Teatro), stāsta par jauno iestudējumu Leļļu teātrī: «Mūsu radošā komanda bērnu auditorijai izvēlējās iestudēt vienu no pazīstamākajām Andersena pasakām. Izrādes tēma ir cilvēka pieaugšana. Tas ir sāpīgs un nežēlīgs ceļojums, tikai pārvarot to, cilvēks var pa īstam pieaugt un sākt apzināties sevi. Mūsu izrādē Neglītais pīlēns ne tikai atrod «savus cilvēkus», bet arī apzinās, ka viss šis garais ceļš, ko viņam liek noiet autors (liktenis, Dievs?), ir tas, kas viņš patiesībā ir.»

Sadarbībā ar mākslinieci Lieni Mackus režisors atradis skatuvisko risinājumu, kas palīdz bērniem (izrāde domāta skatītājiem no triju gadu vecuma) uztvert izrādes tēmu. Iestudējuma lelles - objekti atgādina baltas skulptūras, un to uzdevums ir rosināt bērnu un arī viņu vecāku iztēli - lai stāsts risinās katram savs un katram par sevi.

Izrādes versija krievu trupas izpildījumā jau izpelnījusies gan skatītāju pozitīvas atsauksmes, gan kritiķu uzslavu, par ko liecina nominēšana «Spēlmaņu nakts» balvai kategorijā «Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem».

Vēl var paspēt iegādāties biļetes uz pirmizrādi 3.oktobrī, kā arī uz tuvākajām izrādēm 3.oktobrī, 15.oktobrī un 8.novembrī. Biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās, internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī Leļļu teātra kasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu