Publicēts Bukera prēmijas pretendentu īsais saraksts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Otrdien publicēts Bukera prēmijas kandidātu īsais saraksts, kurā pirmoreiz iekļuvis jamaikiešu rakstnieks. 44 gadus vecā Marlona Džeimsa (Marlon James) romānā «A Brief History of Seven Killings» aprakstīts 1976. gadā notikušais uzbrukums jamaikiešu regeja mūziķim Bobam Mārlijam. Tā ir Džeimsa trešā grāmata.

Sarakstā iekļauts britu rakstnieka Toma Makārtija romāns «Satin Island». Viņš ir vienīgais no šī gada nominantiem, kas jau agrāk ticis izvirzīts Bukera prēmijas īsajam sarakstam.

Britu autors Sandžīvs Sahota nominēts par darbu «The Year of the Runaways», savukārt nigērietis Čigozijs Objoma iekļauts īsajā sarakstā ar debijas romānu «The Fishermen».

Sarakstā iekļuvis amerikāņu rakstnieces Annas Taileres ģimenes romāns «A Spool of Blue Thread», kā arī filipīniešu izcelsmes amerikānietes Hanjas Janagiharas grāmata «A Little Life» par cilvēka cīņu ar emocionālām problēmām.

«Īsajā sarakstā iekļuvušie rakstnieki pārstāv plašu literārās pieejas spektru,» norāda Bukera prēmijas žūrijas priekšsēdētājs Maikls Vuds. «Viņi nāk no ļoti dažādām kultūrām un ir atšķirīgos karjeras posmos.»

Prēmijas ieguvēju izziņos 13. oktobrī svinīgā ceremonijā Londonā.

Patlaban par ticamāko pretendenti tiek uzskatīta Janagihara.

«Žūrija apņēmusies piešķirt balvu grāmatai, kas ir vairāk nekā vienkārši stāsts,» uzskata grāmatnīcu tīkla «Foyles» redaktors Džonatans Repins. «Tas varētu būt Marlona Džeimsa nelineārais naratīvs, Hanjas Janagiharas labi izstrādātie tēli vai Toma Makārtija antropoloģiskie novērojumi.»

Sākot ar 2014.gadu, konkursam var iesniegt visus darbus, kas sarakstīti angļu valodā un izdoti Lielbritānijā. Pirms tam prestižajai literatūras godalgai varēja pieteikties tikai autori no Lielbritānijas, Īrijas un Britu sadraudzības valstīm, taču tagad konkurss atvērts pretendentiem no visas pasaules.

Prēmijas ieguvējs saņem 50 000 sterliņu mārciņu (68 000 eiro) prēmiju, kā arī lielu atpazīstamību.

Pagājušogad Bukera prēmiju ieguva austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans par grāmatu «The Narrow Road to the Deep North» («Šaurais ceļš uz dziļajiem ziemeļiem»). Visā pasaulē pārdoti nepilni 800 000 grāmatas eksemplāru.

Bukera prēmijas pasniegšana aizsākās 1969. gadā.

2015.gada Bukera prēmijas nomināciju īsais saraksts:

Marlons Džeimss - «A Brief History of Seven Killings» (Jamaika);

Toms Makārtijs - «Satin Island» (Lielbritānija);

Čigozijs Objoma - «The Fishermen» (Nigērija);

Sandžīvs Sahota - «The Year of the Runaways» (Lielbritānija);

Anna Tailere - «A Spool of Blue Thread» (ASV);

Hanja Janagihara - «A Little Life» (ASV).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu