Ieva Aleksandrova-Eklone jāšanas sacensībās izcīna otro vietu (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Gāliņa

Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone 6.jūnijā piedalījās «VII Vislatvijas Zirgu dienās» un pāru iejādē ar zirgu Wrangler ieguva otro vietu. Zirgi vienmēr ir bijuši Ievas kaislība, bet nu jau nepilnus sešus gadus lielākā daļa aktrises brīvā laika tiek veltīta tieši zirgiem.

Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone nepilnus sešus gadus nodarbojas ar jāšanas sportu, pirms tam reizi pa reizei aizbraucot uz zirgu nomu, kopā ar vīru devās pastaigās ar zirgiem.

«Bērnībā man ļoti patika zirgi, bet vienīgā iespēja pie tiem tikt bija laukos Plakanciemā, kad uz siena vākšanas laiku tika ņemts darba zirgs no tuvējā ciema. Tad man bija svētki - varēju viņu samīļot, apčubināt, un šķita, ka tas ir skaistākais zirgs pasaulē. Vecāki neatbalstīja manu
aizraušanos ar zirgiem, bet izvēlējās mani sūtīt mūzikas skolā spēlēt klavieres, ko pametu 7.klasē,» stāsta Ieva.

Vēlāk nākamā satikšanās ar zirgiem bija Kinoaktieru studiju laikā, kad bija jāšanas nodarbības izvēles nodarbību sarakstā. Tā kā no visa kursa tikai Ieva un viena viņas kursa biedrene izvēlējās šo izvēles nodarbību, viņas pievienoja pieccīņas komandai, kur gan nekāda nopietnā apmācība nenotika un, sabrūkot Padomju Savienībai, beidzās arī finansējums Kinoaktieru studijai un arī jāšanas apmācībai.

Runājot par sacensībām, neskatoties uz to, ka Ieva tik sen nenodarbojas ar šo sporta veidu, mīlestība pret zirgiem un centība palīdz gūt rezultātus, un aktrise pagājušajā gadā kopvērtējumā amatieru pirmajā grupā (kuru aktrise mīļi dēvē par bēbīšu grupu) ieguva ceturto vietu, kas ir labs rezultāts, ņemot vērā, ka tas bija pirmais gads, kad Ieva nopietni piedalījās sacensībās.

«Augstākais sasniegums ar Milordu 2013.gadā - 1.vieta Latvijas Jātnieku federācijas Rudens sacīkstēs iejādē 1.shēmā amatieru konkurencē, kā arī 1.vieta «Carnikavas kausa» sacīkstēs.
Šogad startējam amatieru 2.grupā, kas pieprasa jau daudz lielāku sagatavošanos. Esam ieguvuši 1.vietu «Ekvi sacensībās» iejādē 2.grupā, 3 vietu «Ercenu kausā» iejādē 2.grupā, bet šis ir tikai iesildīšanās gads mums abiem, jo vajadzīgos elementus vēl tikai sākam apgūt, smaida Ieva.

Kā pēdējās sacensības Ieva min «VII Vislatvijas Zirgu dienas», kur viņa pāru iejādē ar zirgu Wrangler ieguva 2.vietu pārī ar Ievas treneri Marinu Žagatu un viņas zirgu Basnja.

«Tas man bija ļoti liels izaicinājums, jo Wranglera saimniece piedāvāja ar savu zirgu piedalīties sacensībās tieši divas nedēļas pirms Zirgu dienām. Zināju, ka zirgs raksturā nav no vieglajiem, «iet ciet» spriedzes apstākļos un mēģina jātnieka vietā izlemt, kas jādara, un vispār - pēdējos pāris gadus iet tikai meža izjādēs. Uzkāpu mugurā, kopā ar treneri nolēmām, ka mēģināsim sagatavoties, un tas arī tīri labi izdevās. Ja pati nebūtu pieļāvusi vairākas kļūdas, mūsu sadarbība laukumā būtu bijusi vēl veiksmīgāka. Wrangleram un viņa saimniecei esmu ļoti pateicīga par šo iespēju piedalīties Zirgu dienās - jo tur valdīja svētku atmosfēra! Man bija liels gods atrasties zirga mugurā apbalvošanas ceremonijā blakus Latvijas izcilākajiem iejādes sportistiem,» stāsta Ieva.


Uz stalli pie zirga Ieva dodas četras reizes nedēļā. Tas ne vienmēr nozīmē, ka viņa sēdīsies tam mugurā, reizēm vienkārši paskraida, dauzās, citreiz Ieva uzraušas Milordam mugurā bez segliem, patrenē līdzsvara izjūtu, pirms sacensībām gan vairākas nedēļas tiek nopietni strādāts uz laukuma.

«Protams, lai sagatavotos sacensībām, ir jāiegulda ļoti liels darbs. Jābūt pacietībai, ja kaut kas nesanāk - jāpakāpjas solīti atpakaļ un jāmeklē kļūdas savā darbā. Es nekad nevainošu zirgu, ja viņš kaut ko nedara tā, kā man gribētos. Es meklēšu kļūdas sevī un veidus, kā tās izlabot, lai vairs netraucētu zirgam pildīt manis dotos uzdevumus,» tā Ieva.

Parasti stallī Ieva pavada divas līdz četras stundas. Tajā laikā viņa aiziet uz ganībām pakaļ zirgam, notīra viņu, sasedlo, dodas treniņā vai izjādē, nosedlo, pabaro un izlaiž atpakaļ ganos.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu