Ielīgojam Līgo svētkus kopā ar aktrisi Elīnu Dzelmi un uzņēmēju Valēriju Maliginu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

21.jūnija pēcpusdienā dzīves stila portāls «Sejas» viesojās pie uzņēmēja Valērija Maligina un Dailes teātra aktrises Elīnas Dzelmes. Pāris pastāstīja kā parasti tiek svinēti Līgo svētki un pavadīja lielisku dienu kopā ar Elīnas trīs gadus veco meitiņu Hannu, kura tieši pirms Līgo svētkiem, bija tēlojusi frizieri un tā rezultātā nācās šķirties no garajām matu cirtām.

Svētku dienas aktrise Elīna Dzelme un viņas mīļotais Valērijs Maligins pavada Jūrmalas mājā, kur ģimenes lokā bauda brīvdienas, jo abi ir ļoti noslogoti un ir tik maz laika, kuru pavadīt mierā baudot dabu un mīļo cilvēku klātbūtni.

22.jūnija pēcpusdienā Elīna un Valērijs jau ieskandināja Līgo svētkus, ēdot Jāņu sieru, cepot desiņas un protams, neiztikt bez alus un kvasa kā arī vasaras lielākā prieka īpaši bērniem – zemenēm.

Pēc Jāņu labumiem uz tirgu un maziem saimnieku pašu vadītajiem veikaliņiem devās Valērijs, kamēr Elīna palika mājās un klāja pirmssvētku pusdienu galdu.

Pēc kārtīga maltītes sekoja došanās uz pludmali un pludmales tenisa spēlēšana, kur aktīvu dalību ņēma arī mazā Hanna, kura gan vairāk prieka guva par neatsistu bumbiņu un skriešanu tai pakaļ, bet pašu spēli atstāja mammas un Valērija ziņā.

Dodoties pastaigā pa jūras krastu pāris pastāstīja, ka svētkus svinēs ģimenes lokā, kopā ar bērniem, protams, apciemos tuvāk dzīvojošos radiniekus un baudīs piejūras mājas klusumu un mieru.

«Jāņus jau kādu laiku nesvinu svētku klasiskajā nozīmē. Nekad neesmu mudinājusi ģimeni uz pasēdēšanām ar lielu alus daudzumu. Priecājos par dienas uzvaru pār nakti, priecājos satikt savus mīļos cilvēkus un bez steigas pavadīt laiku kopā ar tiem. Tas ir būtiskāk, kā lielas dzīres pie ugunskura,» aizdomājas Elīna.

Valērijs piemetina, ka gan viņš, gan Elīna nav pret alkoholu, bet iestājas par kvalitatīviem svētkiem, kuros visam ir jābūt ar mēru. Līgo svētki ir vasaras vidus, svētku dienā parasti līst lietus un lietus noskaņa motivē uz mierīgiem svētkiem, vairāk novērtējot klusumu, ne masveida svinēto svētku atmosfēru.

«Kādu laiku es biju pret šo svētku svinēšanu, no tāda viedokļa, ka šajās dienās tauta nodzeras, ir ārkārtīgi daudz nelaimes gadījumi. Pirms pieciem gadiem arī mans draugs mira šādu iemeslu dēļ, jo pat ja tu nebrauc dzēris, viss var beigties letāli dēļ kāda, kas to dara,» nosaka Elīna.

Dzirdot vārdu – Līgo – pārim uzreiz rodas asociācijas ar kopā savākšanos, garšīgu ēdienu, aliņa iedzeršanu, cilvēku iepazīšanu, dziedāšanu, papardes zieda meklēšanu, lēkšanu pāri ugunskuram, smaržošanas pēc dūmiem.

«Viss būtu labāk, ja nebūtu automašīnas. Zinu cik ļoti daudz un saspringti strādā medicīniskās palīdzības darbinieki šajās divās svētku dienās. Galvenais nepazust tulkojumā un būt spējīgiem atrast papardes ziedu,» smejas Valērijs.

Elīna uzreiz piemetina, ka atbalsta papardes zieda meklēšanu, jo Latvijā mēs esam maz un ikviena jauna dzīvība ir apsveicama, par demogrāfisko stāvokli ir jādomā.

Pāris vēl pajoko, ka paši šajos Līgo svētkos dosies meklēt papardes ziedu un turpinās tradīciju, jo Elīnas mamma kā jau Jāņu bērns ir dzimusi martā.

«Prieks, ka latviešu tautasdziesmas dzied ne tikai Līgo svētkos un Dziesmu svētkos, bet arī dažādos sporta pasākumos. Tā tomēr ir mūsu kultūra un vieno tautu, bet viss vienojošais, kas stiprina ir pozitīvs,» piemetina Valērijs.

Ja bērnībā pāris zināja Līgo dziesmas un tās dziedāja, tad tagad neaizraujas ar dziedāšanu, bet klausās kā dzied citi.

«Novēlam ikvienam skaisti nosvinēt Līgo svētkus, pavadīt tos kopā ar cilvēkiem, kuri jūs mīl, kurus mīlat jūs un priecāties par dienas uzvaru pār nakti,» nobeigumā novēl pāris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu