Kur līgot un meklēt papardes ziedu?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šis jautājums vienmēr ir grūti atbildāms, jo iespējas Latvijā ir patiešām ļoti plašas un daudz. Tomēr piedāvājam pavisam nelielu ieskatu līgošanas iespējās Latvijā, kas, cerams raisīs idejas, kur pavadīt līgo vakaru. Aicinām arī jūs visus komentāros dalīties par interesantākajām iespējām līgošanai, kur rītvakara kurt ugunskuru un baudīt alu!

 
Foto: Leta/AFP

Cilvēku pūļos - galvaspilsētā Rīgā u.c. lielpilsētās

Krastmalā ar Maestro

Šogad Līgo svētkos rīdziniekiem būs iespēja noklausīties maestro Raimonda Paula jauno dziesmu programmu «Šodien vai nekad» - tradicionālajā pasākumā «Līgosimkrastmalā! Ielūdz Raimonds Pauls» maestro kopā ar režisori Svetlanu Rudzīti ir radījuši īpaši krāšņu lieluzvedumu ar Latvijas labāko koru priekšnesumu - veltījumu humoristam Edgaram Liepiņam, atskaņojot aktiera savulaik izpildītās dziesmas jaunās variācijās. Svētku kulminācija būs komponista jauno dziesmu programma «Šodien vai nekad», kā arī maestro radītais teātra dziesmu popūrijs. Līgo pasākums sāksies plkst.20 ar daudzbalsīgu koru dziedājumu, simboliski sasaucot Rīgas plašo līgotāju pulkukrastmalā uz vērienīgu svinēšanu. Kori kopā ar solistiem koncertā «Pēc 100 gadiem Vecrīgā» izdziedās gan tautasdziesmas, gan maestro Raimonda Paula zelta hītus. Pēc tam sekos izcilā latviešu aktiera - humorista Edgara Liepiņa piemiņas programma «Meža būdiņa», kurai izskanot, krastmalā iedegs Jāņu ugunskurus, kas, saulei rietot, tiks iekurti īpašā uguns rituālā. Savukārt plkst.23 līgotājiem sarūpēta īpaša maestro dāvana - jaunu dziesmu programma «Šodien vai nekad», kurā skanēs divpadsmit vēl nedzirdētas, ļoti enerģiskas un melodiskas maestro kompozīcijas. Līgo svētku uzvedumā piedalīsies kori, solisti - Aija Andrejeva, Ieva Sutugova, Agnese Rakovska, Ilona Bagele Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš, Mārtiņš Ruskis, Ralfs Eilands, Lana Švilpe, dziedošie aktieri - Artis Robežnieks, Gints Grāvelis, Mārtiņš Brūveris, Gints Andžāns, Ieva Segliņa, Agnese Cīrule, Signe Ruicēna, kā arī Tautas deju ansambļa «Rotaļa» dejotāji un jaunieši no Ventspils popstudijas «Jūras akmentiņi». Pasākuma noslēgumā būs zaļumballe kopā ar brāļiem Auzāniem un Slaveno Jersikas orķestri, kā arī Gunta Skrastiņa grupu «No ½ vārda» un dejas līdz pat pirmajiem saules stariem.

Tradicionālie Jāņi Dzegužkalnā

Dzegužkalns ir augstākais Rīgas kalns un tradicionāli senākā Jāņu svinēšanas vieta Rīgā, kura vēsturiski minēta jau 18. gadsimtā kā iemīļota rīdzinieku līgošanas vieta. Līgo svētkos, 23. jūnija vakarā no plkst. 20.00 līdz pus pieciem rītā Dzegužkalna estrādē atcerēsimies latviešu tautas senās tradīcijas: vainagu pīšanu, zīlēšanu, līgošanu un aplīgošanu, uguns svētīšanu, Jāņu godināšanu, papardes zieda meklēšanu, saules pavadīšanu un sagaidīsanu. Radīsim īstu lauku Jāņu sajūtu Rīgas pilsētvidē! Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā vadīs Jāņa māte - Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs - Edgars Lipors. Vispirms gaidāma īsta dziesmota cīņa starp atraktīvajām kurzemniecēm un ņiprajiem latgaliešiem. Tā būs vērienīga apdziedāšanās, kurā piedalīsies Liepājas aktrišu folkloras apvienība «Atštaukas» un folkloras kopa «Ceiruleits» no Līvāniem. Īpaša vieta Dzegužkalnā tiks ierādīta Jāņu uguns rituāliem: ugunsrata, pūdeles un Jāņuguns iedegšanai. Neiztrūkstošas būs līgotnes un Jāņu dziesmas, kuras apgūt palīdzēs Ilga Reizniece un «IĻĢI», latviešu rotaļas un danči, kuras vadīs Valdis Putniņš un Rīgas Danču kluba dalībnieki. Ar goda apli un ozollapu vainagiem pusnaktī tiks sveikti klātesošie Jāņi, bet pēc tam uz skatuves tiks aicināta muzikālā apvienība «RAXTU RAXTI» ar solistiem Kristīni Kārkli-Puriņu un Martu Kristiānu Kalniņu un postfolkloras grupa «RIKŠI» no Rēzeknes, kas jautrus dančus spēlēs līdz pat saullēktam. Par latvisku un krāšņu svētku noformējumu rūpēsies mākslinieki - Dzintra Cepure un Gundars Čiževskis. Ikviens līgotājs pļavas vainagu darbnīcā varēs pīt vainagus, visu nakti sildīties Jāņuguns gaismā, kā arī baudīt līdzpaņemtos gardumus vai iegādāties dažādus lauku labumus izbraukuma kafejnīcās, kas darbosies parkā. Atcerēsimies līdzi paņemt arī sedziņas ērtai sēdēšanai Dzegužkalna zaļajā pakalnē, odu zāles drošībai un lietus mētelīti katram gadījumam.

 
Foto: AFP/LETA

Jūras krastā

Jūrmalas burvība

Jūrmalā Līgo svētku svinības norisināsies jūras krastā - 23.jūnijā no plkst.20 Dzintaru pludmalē notiks svētku koncerts, bet pēcāk paredzēta balle visas nakts garumā, informēja Jūrmalas Kultūras centra pārstāve Sanija Jurenase.

Svētku koncertā ar speciāli veidotu programmu uzstāsies Jūrmalas deju kolektīvi, īpašais Saulgriežu koris, vokālā grupa «Latvian Voices» un solisti Kristīne Kārkle Puriņa, Krišjānis Norvelis, Anta Eņģele un Gints Smukais.

Lustīga līgošana no plkst.23 turpināsies Līgo nakts ballē ar orķestri Madara Kalniņa vadībā un DJ «Big Shuzz». Ballē skanēs labāko latviešu estrādes dziesmu izlase no 20.gadsimta 30.gadiem līdz 90.gadiem.

Ballē piedalīsies trio «Limonāde», Zane Dombrovska, Vineta Elksne, Elza Rozentāle, Ingus Pētersons, Nauris Puntulis, Žoržs Siksna, Edijs Šnipke un Juris Jope. Pasākums ilgs līdz plkst.4 rītā.

Kā bilst Jurenase, līgotājus gaidīs arī alus, siers un ugunskuri. Svētku pasākumu apmeklējums būs bez maksas.

Līgo «Pūt Vējiņos»

Līgo svētki lielākajai daļai cilvēku saistās ar laiku, kas aizvadāms laukos, dabā, tomēr turpinot iesākto tradīciju, 23. jūnija vakarā arī Liepājā kāds neliels pilsētas stūrītis kļūst par vietu, kur iespējams ļauties Līgo svētku burvībai. Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs aicina lielus un mazus līgotājus uz koncertestrādi «Pūt, vējiņi», lai kopā svinētu svētkus, plkst. 20.30 baudotpūtēju orķestra «PALANGOS ORKESTRAS» koncertu, plkst. 22.00 kurtu Jāņuguni, bet saules lēktu sagaidītu Līgo nakts ballē kopā ar grupu «Tālbraucēji».

     
    Foto: LETA-AFP

    Lauku mazpilsētiņā

    Dodies uz kādu pavisam neatklātu lauku nostūri un piedalies viņu līgošanas padarīšanās. Ņem līdzi telti, guļammaisus un nodrošinies arī pret lietainiem laika apstākļiem.

    Būtiskākais ir iepazīt jaunus Latvijas nostūrus un to iedzīvotājus.

    Daži no piemēriem:

    TURLAVĀ - 23. jūnijā 20.00 Dižgaiļu parka estrādē – Līgo pasākums. Pašdarbnieku iestudēta teātra izrāde un Līgo balle.

    VĀRMĒ - 23. jūnijā 18.00 Vārmes brīvdabas estrādē «Liepu birzs», Vārmes Jāņu un Līgu godināšana. Piedalās amatierteātris «Es un Tu», Vārmes JVA «Atbalss» un VPDK «DimDari».

    LESTENĒ - Ar muzikālu uzvedumu «Kā vecais Reņģītis gatavojās Līgo vakaram» pulksten 16.00 Jāņu svinēšana sāksies Lestenē pie Tautas nama. Adrese: Lestene, Lestenes pagasts, Tukuma novads.

    DŽŪKSTĒ - Teatralizēts uzvedums ar jautriem dančiem un dziesmām «Līgošanas nerātnības Džūkstē» 23.jūnijā sāksies pulksten 19.00 un pasākumā piedalīsies dažādi deju kolektīvi un ansambļi, kā arī līnijdeju kopa. Pēc lielā «jampadrača» cienāšanās ar sieru un alu, bet no pulksten 23.00 visi aicināti uz lustīgu balli līdz rīta gaismai. Adrese: Džūkstes kultūras nama estrāde, Džūkste, Džūkstes pagasts, Tukuma novads.

    ENGURĒ - Pasākumā «Līgo Engurē!» un teatralizētajā koncertā «Par Mirttanti, par Munameģi un par to limuzīnu, kas Jāņu nakts krāsā» 23.jūnijā no pulksten 20.00 Auniņparka estrādē piedalīsies deju kolektīvi «Jadals», «Ungurs», dziedošā apvienība «Ziemeļvējš» un popgrupa «JāņMārtiņi», kā arī aktieri no tautas. No pulksten 22.00 - balle kopā ar grupu «Kolēģi». Ieeja uz pasākumiem bez maksas. Adrese: Auniņparka estrāde, Engure, Engures novads. Vairāk informācijas: www.enguresnovads.lv

    KABILĒ - 23. jūnijā 19.00 pulcēšanās Mīlestības pussalā pie skolas dīķa – sportiskās Līgo atrakcijas; 21.00 – puspliko skrējiens apkārt dīķim; 23.00 – 4.00 parka estrādē – Līgo nakts balle. Lustīgus dančus spēlēs Banchiks (Artūrs Bānis). Ieeja bez maksas. Līdzi jāņem jāņuzāles, groziņš ar nepieciešamo jautram vakaram un naktij.

    VĀNĒ - 20:00 Vānes amatierteātra izrāde "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Vānes pagasta estrādē. 22:00 Līgo balle. Spēlē grupa "Veldze" (Saldus). Vānes pagasta estrāde. 21:00 Līgosvētki Zemītē. Zemītes parka estrādē. 21:00 Zemītes amatierkolektīvu koncertuzvedums " Līgo vakara Šurī - Murī; No 22:00 Zaļumballe. Spēlē "Leišmales Jānīši". Ieeja- Brīva!

    ZANTĒ - 21:00 Līgo vakars Zantē. Zantes kultūras namā, Zantes pagasta estrādē. Skaistas Līgo dziesmas izdziedās Zantes folkloras kopa «Vācelīte», raitus deju soļus izdejos Zantes jauniešu un vidējās paaudzes deju kolektīvi, jautru skeču rādīs Zantes amatierteātris, notiks jau 6.alus dzeršanas sacensības un sildīs Jāņu ugunskurs. 23:00 Lustīgas dejas zaļumballē spēlēs ARNIS no Talsiem. 23:00 Jāņu nakts balle. Spēlē grupa «Miera vējos». Kandavas brīvdabas estrādē «Ozolāji» 23:00 Līgo vakara balle. Spēlēs grupa «Divi J». Ieeja brīva. Cēres estrādē

     
    Foto: ekrānšāviņš

    Trakiem pieder pasaule!

    Ja esi starp šiem, tad noteikti dodies uz Kuldīgu un piedalies tradicionālajā pliko skrējienā! 23. jūnijā, plkst. 03:00 Kuldīgā notiks "Pliko skrējiens" pār seno ķieģeļu tiltu Kuldīgā.

    Pēc tam paliec uz jestrām izdarībām Līgo vakarā. Līgo vakarā otrdien, 23. jūnijā, Kuldīgā tradicionāli Jāņuguni iedegs Pilsētas dārzā. Pirmos jāņabērnus ar līgotnēm, pīrāgiem, sieru un alu Pilsētās dārzā pulksten 23.00 sagaidīs Jāņa tēvs un Jāņa māte. Būs saulgriežu rituāli, dziesmas un dejas. Līdz rīta gaismai kājas izlocīt palīdzēs grupa «Fokši». Ieeja pasākumā – bez maksas.

     
    Foto: Leta/AFP

    Citas jestras aktivitātes Latvijas pilsētās

    Tradicionālais Latvijas Radio 2 Līgo vakara koncerts Litenē

    Tradicionālais Latvijas Radio 2 (LR2) Līgo vakara koncerts šogad izskanēs Litenē, Litenes estrādē, 23.jūnijā plkst.21. Ik gadu LR2 Līgo vakara dižkoncerts klātienē pulcē tūkstošiem skatītāju, kuriem šogad Litenes estrādē pievienosies tādas Latvijas estrādes zvaigznes kā Olga Rajecka, Liene Šomase, Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Normunds Rutulis, Guntis Veits un Valters Frīdenbergs. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies arī mūziķu grupa Kristapa Krievkalna vadībā un vairāki simti labāko Gulbenes novada koristu un dejotāju. Koncertu Litenē vadīs LR2 ētera balsis Velga Vītola un Kaspars Mauriņš. Koncerts būs klausāms arī tiešraidē LR2 direktora Armina Roņa vadībā. Pēc dižkoncerta līgotājus nakts ballē izklaidēs kvartets «Eolika», grupa «Credo» un daudzi citi mākslinieki. Neizpaliks arī pliko skrējiens Jāņu dienas saullēktā, kura uzvarētājs arī šogad tiks pie vērtīgas balvas.

    Tukumā un Jaunpilī

    Ja Līgo vakarā plānojas būt Tukumā, izdancoties zaļumballē kopā ar grupu «Tukuma Jāņi» varēs Tukuma Durbes estrādē. Sākums 23.jūnijā pulksten 22.00. Adrese: Durbes estrāde, Tukums, Tukuma novads. Tālrunis informācijai: 63124125

    Lustīga līgošana zaļumballē Līgo vakarā, 23. jūnijā no pulksten 22.00 paredzēta arī Jaunpils parkā. Spēlēs Limbažu muzikanti «Trešā brigāde». Adrese: Jaunpils parka estrāde, Jaunpils, Jaunpils novads. Vairāk informācijas: www.jaunpils.lv.

    Līgo svētki Zaķumuižā

    23.jūnijā, plkst.20.00 Ropažu novada Zaķumuižā "Sapņu līcī" ielīgos Jāņus kopā ar Dailes un Latvijas Nacionālā teātra aktieriem izrādē "Īsa pamācība mīlēšanā", bet plkst.22.30 sāksies Jāņu nakts balle kopā ar tautā iemīļota skatuves mākslinieka Normundu Jakušonoku un grupu "Karakums. Īstās lustes sāksies plkst.20.30 ar izrādi pēc Rūdolfa Blaumaņa motīviem "Īsa pamācība mīlēšanā", kuru ir iestudējis režisors Juris Kalniņš. Izrādē skanēs iemīļotās Raimonda Paula melodijas Valda Zilvera apdarē. Kopā ar Ropažu Kultūras centra un Tautas mākslas kolektīviem FK "Oglīte", VPDK "Cielava" muzikālajā uzvedumā piedalīsies Dailes un Nacionālā teātra aktieri - Ivars Kļavinskis, Aija Dzērve, Sarmīte Rubule, Evija Skulte, Aīda Ozoliņa, Kristians Kareļins, Voldemārs Šoriņš, Juris kalniņš, Terēže Jozefa, Andris Daņiļenko. Izrādē piedalīsies arī bērnu vokālie ansambļi "Cīrulīši", "Saules Zaķēni" un "Saules zaķi". Plkst.22.00 kopīgi tiks aizdegts lielais Jāņu ugunskurs, bet plkst.22.30 sāksies Jāņu nakts dejas kopā ar tautā iemīļotu skatuves mākslinieku Normundu Jakušonoku un grupu "Karakums".

    Siguldas pilsdrupās

    23.jūnijā plkst.22 Siguldas pilsdrupās gada visīsākajā naktī uz lustīgu ielīgošanu pie lielā Jāņu ugunskura aicinās folkmūzikas grupa «Teikas muzikanti» - vilcējs un čupā grūdējs Jānis Feldmanis (akordeons), čīgātāja Katrīna Feldmane (vijole), svilpotājs Kārlis Briņģis (blokflautas, stabules, dūdas), strinkšķinātāja Līna Sakārne (kokle, ukulele), bungeldzindzele Agata Rapa (mandolīna, bungas, vijole), aulis rāvējs Laila Rozena (bungas, kokle). Līdz pat rīta gaismai līgotājus priecēs grupa «Klaidonis» un DJ, darbosies bufetes.

    Līgo Ventspilī

    Ventspilī Līgo vakaru pavadīt un Jāņu rītu sagaidīt varēs Reņķa dārzā. Otrdien, 23. jūnijā, plkst. 20.00 ar jautrām dejām un dziesmām iepriecinās Jūrmalas teātra aktieri Rūdolfa Blaumaņa lugā «Paradīzē», bet vakara turpinājumā būs iespēja izdejoties svētku zaļumballē. Uzvedums «Paradīzē» ir muzikāla pamācība puisiešiem par to, kā neuzticība tiek sodīta. Uzvedums tapis pēc Rūdolfa Blaumaņa tāda paša nosaukuma stāsta motīviem. Izrāde skan Raimonda Paula dziesmas teātra vokālā ansambļa «Papardes zieds» izpildījumā. Dziesmas aranžējuši Kristaps Krievkalns, Andris Barons, Pēteris Liepiņš un Gundars Lintiņš. Režisors – Aigars Balulis, horeogrāfe – Santa Grīnfelde. Lomās – Evelīna Lankovska, Gundega Baušeniece, Sandija Didrihsone, Daniels Amčislavskis, Aija Treimane, Ģirts Alsters, Linda Rozīte, Linda Aušte, Ināra Šumeiko, Pēteris Cars, Mārtiņš Kagainis, Raivis Krūmiņš. Pēc uzveduma, plkst. 22.00, sāksies zaļumballe līdz rīta gaismai, kurā uzstāsies jūrmalnieks Ģirts Alsters ar grupu «Jūras vilki», kā arī DJ ANss, kurš lustīgākās Jāņu dziesmas būs atvedis no Lielvārdes. Ieeja pasākumos – bez maksas.

    Rēzeknē Līgo svētkus vērienīgi svinēs Festivāla parkā

    23.jūnijā līgotāji aicināti uz Rēzekni, Festivāla parku, kur norisināsies vērienīgi Līgo pasākumi, aģentūru LETA informēja pašvaldības aģentūras «Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs» reklāmas speciāliste Maija Upeniece. Jau no plkst.12 «Zaļajā tirdziņā» varēs izgaršot Jāņu sieru, mājas alu, lauku labumus, ko piedāvās IK «Daumants», veikaliņš «Zaļais», SIA «Rimora», Žanna Juhno un citi vietējie mājražotāji, kā arī iegādāties dažādus Latgales amatnieku darbus. Divas stundas vēlāk, plkst.14, sāks darbu meistardarbnīca, kurā interesenti varēs pīt zāļu vainagus un mieloties ar meistara Andra Mejera ceptajām rudzu miltu pankūkām. No plkst.14 līdz 19 blakus Festivāla parkam Rēzeknes upes krastā arī šogad varēs doties «brīvdabas pirtiņā» izkarsēties un atjaunot savus fiziskos un garīgos spēkus. Turpat blakus zinoši pirtnieki - rēzeknieši Ineta Lipska, Viktors Glinskis un lubāniete Māra Laizāne - ikvienu nopērs ar svaigām bērza, ozola, kļavu, pīlādžu, apses vai zāļu slotiņām, vai arī piedāvās izbaudīt veselīgo klūgu slotiņu pērienu. Vakarā plkst.20 līgotājiem vairot pozitīvas emocijas tiks piedāvāts, skatoties Rēzeknes Tautas teātra komēdiju latgaliski «Obi lobi voi buoz tik maisā!» Māras Zaļaiskalns režijā, ko pēc lietuviešu dramaturga Eugenija Ignataviča joku lugas rēzeknieši pirmoreiz iestudēja 2006.gadā. Šogad aktieri Ilmārs Dreļs, Ināra Apele, Aldis Leidums un Vija Dikule atkal ievedīs skatītājus kādā Lietuvas ciemā vēlā marta vakarā un atklās dažādas humora pilnas situācijas. Pēc izrādes plkst.21.30 līgošana turpināsies kopā ar kapelu «Dziga», košas vietējā mākslinieka Gundara Kozlovska veidotās uguns skulptūras iedegšanu un Jāņu nakts zaļumballi kopā ar Latvijas šlāgeraptaujas pagājušā gada uzvarētāju - grupu «Ginc un Es».Visa Līgo svētku programma Rēzeknē - bez maksas.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu