«Satta» festivāls: «Mēs ceram Latvijā palikt uz ilgu laiku» (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes/«Satta»

Latvijas jau tā bagāto mūzikas festivālu kalendāru šovasar papildinās vēl viens mūzikas un mākslas notikums. Ikgadējais alternatīvās mūzikas festivāls «Satta», kas septiņus gadus norisinājās Lietuvā, šogad pārceļas uz Latviju. Tas norisināsies no 14. līdz 17. augustam Papē, Baltijas jūras krastā. Piedāvājam nelielu sarunu ar festivāla programmas vadītāju Žilvinu Stumbru.

Lai arī «Satta» ir jaunums Latvijas festivālu un mūzikas lauciņā, festivāla pirmsākumi meklējami jau 2007.gadā. Kā tas sākās?

- Festivāls aizsākās 2007. gadā kā pikniks mūzikas mīļotājiem, kas bija bieži bāra «Satta» apmeklētāji Viļņā. Starp citu, bārs savu darbību beidza 2012. gada janvārī. Tajā notika daudz apbrīnojamu lietu. Šis bārs ir bijis Viļņas naktsdzīves nozīmīga daļa, kā arī, pateicoties tam, tika īstenotas vairākas lietas un projekti. Festivāls ir nepārtraukti audzis kā atvērta platforma ikvienam, kas ietilpst plašajā jēdziena «alternatīvs» raksturojumā. Reiz kāds gudri teica, ka bēdīgi slavenais mūzikas un mākslas festivāls ir utopisks kūrorts pie Baltijas jūras. Tas mainās katru gadu, kā arī laiku pa laikam maina savu lokācijas vietu. Mēs apmetāmies jahtu klubā Kuršu kāpā, Lietuvas pilsētā Smiltine, tad uz trīs gadiem pārcēlāmies uz Šventoji, pagājušo vasaru pavadījām netālu no Latvijas un Lietuvas robežas un... beidzot mēs esam šeit – Latvijā.

Ir dzirdēts, ka jūs organizatoru vidū esat diezgan internacionāla komanda. Vai varat mazliet pastāstīt par savu komandu?

- Lielākā daļa komandas ir lietuvieši, bet ir arī daži portugāļi un spāņi. Mēs esam apvienojušies vairāki mūzikas mīļotāji, kuri «Satta» komandai pievienojušies dažādos savas dzīves posmos. Mēs joprojām esam mācību procesā.

Kāpēc izlēmāt šogad pārcelties uz Latviju? Vai esat iecerējuši šeit palikt uz ilgāku laiku?

- Mēs ceram šeit palikt uz ilgu laiku. Vismaz uz dažiem gadiem – tāds šobrīd ir plāns. Redzēsim, kas notiks pēc tam, neviens jau mūsdienās nevar būt par to pārliecināts, vai ne? Ir vairāki iemesli, kāpēc pārcelties. Viens no tiem ir vēlme kļūt starptautiskākiem (patiesībā mēs esam pirmais lietuviešu festivāls, kas kļūst starptautisks!), vienlaicīgi paliekot kā jūras piekrastes festivāls ar ļoti spēcīgu sasaisti ar pludmalēm un to kultūru. Lietuvā to ir ļoti grūti īstenot, savukārt Latvijai ir trīs reizes vairāk piekrastes... Rēķiniet! Mēs, protams, jokojam. Bet, kā jau minējām pirms tam, esam nepārtrauktā mācību un atklājumu procesā.

Šobrīd mēs domājam, ka Pape ir labākā iespējamā kombinācija «Satta» festivālam.

Kas ir zināmākie mākslinieki, kurus jūs šogad gaidāt?

- Festivāls «Satta» nekad nav bijis zināms kā «hedlaineru» festivāls. Mēs vairāk cenšamies parādīt interesantus, ambiciozus un labi pazīstamus māksliniekus viņu aprindās. Māksliniekus, kuri, mūsuprāt, joprojām ir ceļā uz saviem zvaigžņotajiem panākumiem. Ir daudz interesantāk - un tas pat ir izaicinājums – atklāt un mācīties, nevis kopēt «lielos spēlētājus».

«Satta»
«Satta» Foto: publicitātes/«Satta»

Kas ir jūsu TOP5, ko jūs gribētu redzēt?

- Mūsu domubiedri, visticamāk, piekritīs – festivāla organizētāji uzskata sevi par laimīgiem, ja viņiem izdodas redzēt vismaz vienu uzstāšanos festivālā. Lielāko laika daļu mēs skrienam, atbildam uz telefona zvaniem, tiekamies ar cilvēkiem un darām citas lietas, vienmēr esot ceļā uz skatuvi un turot savās rokās programmu. Ir laiks ballēties, ir laiks, lai strādātu. Visa gada garumā mēs apmeklējam vairākus labus festivālus un dažādus notikumus.

Vai mēs varam cerēt «Satta» festivālā ieraudzīt arī latviešu māksliniekus?

- Protams! Latviešu mākslinieki jau reiz ir uzstājušies «Satta» festivālā. Daži no tiem vairāk nekā vienu reizi. Mūsu labie draugi «Dirty Deal Audio» ļoti labi zina, ko atvest, lai sasniegtu maksimālo efektu. Vienmēr neparedzami un ļoti interesanti. Piemēram, TV Maskava & MC WC Kokx – noteikti paklausieties, ja vien to neesat jau paguvuši. Pagājušajā gadā latviešu NiklāvZ uzvarēja mūsu ikgadējās bītu sacensībās (beat battle). Tātad jā. Mēs esam iepazinuši Latvijas mākslinieku lauciņu un šogad ceram atklāt no tā vēl vairāk.

Es zinu, ka vairāki cilvēki no Latvijas jau iepriekš ir apmeklējuši «Satta». Kādi ir jūsu ieteikumi tiem, kuri vēl nav bijuši šajā festivālā?

- «Satta» ir alternatīvs kūrorts, utopija, kas neeksistē uz cietzemes pirms vai pēc augusta garās nedēļas nogales. Esiet atvērti jauniem cilvēkiem, idejām, skaņām un fokusējieties uz piedzīvojumu festivālā «Satta» kopumā.

***

Šovasar «Satta» uzstāsies tādi elektroniskās mūzikas mākslinieki kā «Kode9», «Dirty Beaches», «Forest Swords», «King Midas Sound», džezīgie «Submotion Orchestra» un citi mākslinieki, kas vēl tiks pievienoti festivāla programmai. Festivālā varēs dzirdēt arī vairākus Latvijas mūziķus. To vidū būs, piemēram, pagājušā gada «Satta Beatmakers Battle» uzvarētājs Niklāvz, Rīgā bāzētā «Dirty Deal Audio» komanda, kā arī citi «The Baltic Scene» pārstāvētie indie electronika mākslinieki.

Trešdien, 11. jūnijā, Rīgā, «Palladium Rīga» viesosies Londonas elektroniskās mūzikas duets «Mount Kimbie». Tas būs festivāla ieskandināšanas pasākums.

Latvijā biļetes uz festivālu būs pieejamas «Biļešu servisa» kasēs jau šonedēļ. Biļešu cena ir sākot ar EUR 31.00 (LVL 21.79) bez telts vietas un EUR 37.00 (LVL 26.00) ar telts vietu. Vislabāk sagatavoties festivālam un ātrāk uzzināt jaunumus iespējams «Satta Festival» mājas lapā, kā arī Satta Facebook lapā.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu