Kurp doties Vasarsvētkos? 6 idejas!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Mūsdienās Vasarsvētkus mēs varam nosvinēt gan atbilstoši kristīgajām tradīcijām (Vasarsvētki tiek svinēti 50. dienā pēc Lieldienām, kas parasti iekrīt svētdienā) ar gājienu uz īpašo dievkalpojumu savā baznīcā, gan ar pārgājienu pretī vasarai, noorganizējot pikniku kopā ar ģimeni un draugiem. Izvēlies, kā sagaidīt šos svētkus, bet dari to kopā ar saviem tuvākajiem!

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Miera ielas Vasarsvētki

23.maijā jau ceturto reizi notiks pilsētas festivāls «Miera ielas Vasarsvētki». Festivāls paredz vērienīgu kultūras un izklaides programmu, kas piepildīs ielu ar radošu un pozitīvu gaisotni visas dienas garumā jau no pulksten 12.00 līdz pat 23.00, Miera ielas radošajā kvartālā no Brīvības ielas līdz pat Rīgas dzemdību namam.

Šā gada Vasarsvētku tēma - «krustu šķērsu». Tās pamatā ir interaktīva spēle, kurā festivāla apmeklētāji tiks rosināti krustu šķērsu izstaigāt Miera ielu, paviesoties dažādajās iestādēs un atbildēt uz jautājumiem. Savācot zināmu punktu skaitu, būs iespēja iegūt kādu īpaši Miera ielai raksturīgu balvu.

Mūzikas cienītājus visas dienas garumā jau no pulksten 13.00 uz brīvdabas koncerta skatuves priecēs dažādu mūzikas žanru pārstāvji. Koncertu atklās Ethno Jazz ensemble, kuriem sekos dažādi bungu ritmi Pērkonvīru izpildījumā. Uz skatuves uzstāsies arī pūtēju orķestris Fanfara un Māra Vidiņa, Emīla Dārziņa jauktais koris ar Jēkaba Nīmaņa vadītā ansambļa instrumentālo atbalstu, Chomsky Chess club, Marta migla, Kaktiņš Stūrītis, Tesa, Nebijušā restauratori: Zū Zā Ti Ti Ti un Nepieradinātā folka orķestris.

Uz teātra skatuves savu izklaides programmu piedāvās Rīgas jauniešu leļļu teātris «Ī-ā», bērnu vokālais ansamblis «Mušas», improvizācijas teātris Improvide, Tea Tree, teātra studija Komediantu kompānija, LKA laikmetīgās dejas horeogrāfi, RSP teātris Zīļuks, TJN «Annas2» perkusiju ansamblis, Leļļu teātris, Arians Saviško. Būs baudāma arī Mr.Myster elektroniskās mūzikas performance ar VJ Frici Kalveli.

Festivāla laikā darbosies Miera ielas zaļais tirgus, kurā varēs iegādāties bioloģisko zemnieku saimniecību produktus un amatnieku darinājumus un arī iepazīties ar tiešās tirdzniecības kustību. Savukārt Vērtīgo lietu tirdziņā ikviens interesents varēs iegādāties dažādas retro lietas, Latvijas mākslinieku un dizaineru radītas modes lietas un citus darinājumus.

Velo cienītāji varēs paviesoties CSDD drošajā velo pagalmā, kurā varēs piereģistrēt savu velosipēdu, saņemt reģistrācijas uzlīmi, izbraukt velo trasi, kā arī nokārtot velo eksāmenu un saņemt velosipēdista vadītāja apliecību.

Īpaša svētku programma paredzēta arī bērniem. Ikviens mazais interesents varēs piedalīties zīmēšanas un gleznošanas darbnīcās, sveču liešanas, skaņu rīku dizainu darbnīcā, dažādu elektronisku instrumentu spēlēšanas un lietošanas darbnīcā, stikla kreļļu, mandalu, nozīmīšu, kartīšu, puķu rotu izgatavošanas darbnīcās, šokolādes tāfelīšu saiņošanas un daudzās citās radošajās darbnīcās.

Mākslinieki un studenti svētkiem būs sarūpējuši vairākas neredzētas vides mākslas izstādes. Sadarbībā ar Mākslas izglītības centru TRĪS KRĀSAS grupa RTU studentu izveidos četras interaktīvas ekspozīcijas. Savukārt māksliniece Marta Ģibiete vienas dienas izstādē atdzīvinās kādu vecu koka namu. Miera ielas republikāņi par prieku sev un citiem, pievienojoties mākslas akcijai «Outings Project», ielās iznesīs arī vairākus senus mākslas darbu tēlus.

Festivāla laikā tiks dota lieliska iespēja izstaigāt Miera ielu gida vadībā. Būs vairākas izstādes, degustācijas, meistarklases, afterparty dažādos mūzikas ritmos un daudzas citas izklaides.

Ieeja festivālā ir bez maksas.

 
Foto: TVNET

Pārdaugavas svētki

Pārdaugavas svētkos, kuri 23.maijā notiks Arkādijas parkā un tā apkārtnē, aicināts piedalīties jebkurš Latvijas iedzīvotājs.

Svētkos no plkst. 12 līdz 23 sagaidāmas dažādas aktivitātes - radošās darbnīcas, kino, izstādes, priekšnesumi un citi pasākumi. Svētku kulminācija būs balle ar grupu «Pērkons» un uguņošana virs Māras ezera plkst. 23.

Apskatei būs atvērti arī Pārdaugavas muzeji, kuri iesaistījušies svētkos. Uz vienu dienu durvis vērs arī Jāņa Akuratera muzejs, kurš šogad tika slēgts uz restaurācijas laiku, piedāvājot īpašu programmu. Ojāra Vācieša muzejā svētku dienā dažādas izstādes un filmu «Ojāra Vācieša iela» būs iespējams vērot bez maksas.

Arkādijas parkā darbosies kinotelts, kurā divos seansos tiks demonstrēta režisora Ivara Selecka trešā filma par mazās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotājiem «Kapitālisms Šķērsielā», plkst. 16 piedāvājot sarunu ar filmas veidotājiem. Darbosies dažādi uzziņas punkti kultūras, izglītības un veselības jomās, notiks atrakcijas, izjādes. Amatnieki, mājražotāji un Pārdaugavas uzņēmumi piedāvās gardas, skaistas un noderīgas lietas. Darbosies arī brīvdabas kafejnīcas.

Parkā notiks arī daudzveidīgas izstādes - Pārdaugavas mūzikas un mākslas skola aicinās apskatīt plastikāta kompozīciju izstādi «Prieks, mīlestība un skumjas», savukārt bērnu un jauniešu centrs «Bolderāja» sagatavojis foto izstādi «Rīgas galvenā nomale. Toreiz un tagad», kurā atspoguļotas Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimes dažādos laikmetos.

Sporta bāzē Uzvaras parkā notiks Pārdaugavas kausa izcīņa pludmales volejbolā un «Latvijas kausa» sacensības virves vilkšanā, tostarp sacensības arī tautas klasē, kurās piedalīties varēs ikviens stiprinieks. Savukārt Māras ezerā notiks starptautiskās kuģu modeļu sacensības «Pārdaugavas kauss 2015». Sacensības ir 2015.gada Latvijas un Baltijas valstu sezonas čempionāta posms, un tās norisināsies vairāk nekā septiņās dažādās klasēs, tostarp apmeklētājiem piedāvājot 2014.gada pasaules čempiona laivas modeļa paraugdemonstrējumus.

Pasākuma laikā tiks vākti arī paraksti Arkādijas parka estrādes sakopšanai.

Svētku vadmotīvs šogad ir darbības vārds «just». Svētku rīkotāji un dalībnieki aicina «just Pārdaugavu» - ieskatīties, ieklausīties, izgaršot, sasmaržot, just līdzi, aizrauties, iztēloties, un aptvert, apzināties skaisto un vērtīgo Pārdaugavas kultūrvidē.

 
Foto: LETA

Tiek atklāta Jūrmalas pilsētas kūrorta sezona

Sestdien, 23.maijā, Jūrmalas Kūrorta svētkos visas dienas garumā notiks vasaras sezonas atklāšanas pasākumi. Pirmo reizi vakara svētku koncerti un uguņošana norisināsies pludmalē. Vakara kulminācijā grupa «Instrumenti» sniegs savu pirmo koncertu šajā gadā, un tas būs arī grupas pirmais koncerts Jūrmalā. Ieeja Jūrmalas Kūrorta svētku pasākumos bez maksas.

Visu dienu pilsētā no plkst.14 darbosies restorānu degustācijas, koncerti Horna dārzā, svētku tirdziņš un atvērto durvju diena Jūrmalas pilsētas muzejos un iestādēs, tostarp arī nupat restaurētajā Dzintaru slēgtajā koncertzālē. Bērniem Dzintaru mežaparkā būs sarūpētas radošās darbnīcas, koncerti, teātra izrādes un aktīvās atpūtas norises.

Plkst.13.00 Jūrmalas Kūrorta svētki sāksies ar tradicionālo svētku gājienu, kas vedīs no Dzintaru mežaparka pa Jomas un Pilsoņu ielu uz Majoru pludmali. Svētku gājiena noslēgumā norisināsies Zilo karogu pacelšana - šajā peldsezonā Jūrmalai piešķirti pieci Zilie karogi. Tos svinīgi pacels Gatis Truksnis, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs, Inese Galante, titula Jūrmalas Gada cilvēks 2014 ieguvēja, Aleksandrs Samoilovs, pludmales volejbolists un Jūrmalas Gada sportists 2014, Zilā karoga sertifikāta piešķiršanas koordinators Latvijā Jānis Ulme un talantīgā Jūrmalas māksliniece Sofija Vorkele.

Uz skatuves Majoru pludmalē - «Instrumenti» un «Musiqq».

Sākot ar plkst.19.00, uz lielās skatuves Majoru pludmalē muzicēs DJ Toms Grēviņš, plkst.20.00 uzstāsies grupa «Musiqq». Svētku kulminācijā plkst.21.30 uz skatuves kāps viens no pēdējo gadu pieprasītākajiem mūzikas projektiem Baltijā - «Instrumenti». Tas būs pirmais grupas «Instrumenti» koncerts Jūrmalā, kas ir mūziķa Reiņa Sējāna dzimtā pilsēta. Plkst.22.50 svētku uguņošana mūziķa Kārļa Lāča īpaši Jūrmalas Kūrorta svētkiem radītās oriģinālmūzikas pavadījumā.

No plkst.14.00 līdz 18.00 Dzintaru mežaparkā ģimenes ar bērniem varēs baudīt skatuves priekšnesumus, piedalīties sportiskās aktivitātēs un darboties darbnīcās, kas šogad vērstas uz Jūrmalas dabas iepazīšanu. Darbosies radošā darbnīca «Māras koks», būs pieejamas lielformāta spēles un sportisko uzdevumu josla «Mazā stiprinieka piedzīvojumi». Uz skatuves mazos apmeklētājus priecēs popgrupu «Knīpas un Knauķi» un «Podziņas» koncerts, Jūrmalas teātra uzdevums «Brīnumzeme» un muzikālā Ditas Balčus teātra izrāde bērniem «Buratino piedzīvojumi».

Kūrorta svētku ietvaros pilsētas muzeji, izstāžu zāles, iestādes aicina pie sevis ciemos. Dzintaru slēgtā koncertzāle atklāta pēc vērienīgas vairāku gadu restaurācijas un no plkst.14.00 līdz 18.00 aicina apskatīt restaurētās telpas, iepazīties ar koncertzāles vēsturi ekspozīcijas stendos un baudīt mūziku. Jūrmalnieki un pilsētas viesi no plkst.15.00 līdz 18.00 aicināti apmeklēt jauno Jūrmalas mākslas skolu Strēlnieku ielā 30 Jaundubultos. Skolā darbosies grafikas, keramikas, papīra virteņu, vējdzirnavu, zīmuļu pārvērtību, dekoratīvo ziedu un sejas apgleznošanas mākslas darbnīcas bērniem un jauniešiem.

Majoru stāvlaukumā norisināsies svētku tirdziņš, varēs iepazīties ar Jūrmalas mākslinieku biedrības radītajiem darbiem. Horna dārzā pie Jūrmalas Kultūras centra un Majoru stāvlaukumā būs iespēja baudīt muzikālu programmu kopā ar Jūrmalas garšu degustācijām, ko piedāvās kūrortpilsētas restorāni. Horna dārzā koncertēs Elza Rozentāle, Kārlis Kazāks, DJ Monsta, grupa «Mantra». Majoru stāvlaukumā par muzikālo atmosfēru rūpēsies džeza mūzikas apvienība «Very Cool People», Aija Vītoliņa, grupa «Rīgas modes» un citi.

Aizsākot jaunu tradīciju, kopā ar Latvijas māksliniekiem - Kristīni Luīzi Avotiņu, Reini Pētersonu un Agnesi Melbārdi - un Latvijas Ornitoloģijas biedrību radošajās darbnīcās plkst.14.00-18.00 tiks radīti putnu būri mājas strazdiem, zīlītēm, melnajiem mušķērājiem, erickiņiem un dzeguzēm. Mākslinieciskie putnu būri tiks izvietoti Jūrmalas pilsētas teritorijā.

 
Foto: LETA

Vasarsvētki Bīriņu pilī

Ceriņu ziedu plaukumā 24. maijā 14.00 aicinām Bīriņu Pilī uz Vasarsvētku svinībām Pils dārzā. Šajā dienā kā sendienās jūs priecēs svētbrīdis, mūzika, gleznas, lielais šlāgerkoncerts – zaļumballe, amatnieku tirdziņš, atrakcijas bērniem un pieaugušajiem, kā arī āra kafejnīcas un citas visnotaļ svētkiem piederošas lietas.

Vasarsvētki Bīriņu pilī atkal būs vieni no pirmajiem plašajiem dārza svētkiem šajā sezonā, kas pulcē ap 2000 dalībnieku.

14.00 svētkus Bīriņos ar svētbrīdi atklās mācītājs Ivars Jēkabsons kopā ar Krustabaznīcas kori.

14.40 mūs iedvesmos un pārsteigs viens no radošākajiem Latvijas pūšaminstrumentālistiem Vairis Nartišs ar programmu «Performances».

15.30 kā senos laikos, lielais šlāgerkoncerts – zaļumballe ar vairāk nekā 20 populārākajām Latvijas šlāgergrupām, kuras pieteiks apburošā Santa Kasparsone:
Kreisais pagrieziens, Harijs Užāns, Kārlis Ārgalis-Straumēns, Tilts, Apvedceļš, Miera vējos, Roja, Jūrkant, Tēva nams, Blāzma, Gunārs Meijers, Aigariņš, Kaspars Zukmanis, Ēriks Gruzniņš @ Santa Kasparsone, Ēriks Gruzniņš, Kompromiss, Santa Kasparsone, Mākoņstūmēji, Sandris Dubovs, Muiža, Zenīts, Ceļojums, Kalvadoss, Brīvdiena, Propellers, Velves, Liepavots, Starpbrīdis, Armands Dudeks, Dark sistēma, Ainārs Lipskis, Viktors Tilčiks, Kantoris 04, Valdis Rogainis, Harijs un Ko, Mājupceļš, Māris Sijāts, Harijs Joniškāns @ Kantoris 04, Lauku muzikanti, Novadnieki, Duets Sandra, Heinrihs Kalvītis, Mūzikas kolekcija, Vilx, Otto, Māsas Legzdiņas, Rumbas kvartets, Kokmuižas muzikanti, Pēteris Draņēvičs, Tālbraucēji, Edvīns Bauers, Brigita Madelāne, Pēc pusnakts.
Visi aicināti uz deju plača uzturēt seno Vasarsvētku zaļumballes tradīciju!

Zaļumballi ievadīs Lēdurgas Kultūras nama jauniešu deju kolektīvs «Metieniņš» Raivja Eglīša vadībā.

Savukārt Zaļumballes koncerta pirmajā pārtraukumā baudīsim FLAMENKO ritmus deju studijas «Alegria» izpildījumā. Otrajā pārtraukumā deju studija «Alegria» Vitas Eglītes vadībā uzstāsies ar karstasinīgajām čigānu dejām.

Ja ir vēlēšanās Vasarsvētkus baudīt attālāk no koncerta kņadas un dejām, tad pakavējieties satikto draugu lokā krodziņā pie Dzirnezera vai izbaudiet gleznu un gleznošanas burvību pilī kopā ar Eviju Krastiņu un «STUDIJU e», vai nozūdiet plašajā Bīriņu pils parkā pa pastaigu takām un tveriet smaržas, sajūtas un vasaras pilnību.


Parkā pils tuvumā šogad savu mākslu akmens gleznās demonstrēs māksliniece Gunta Otomere. Laipni aicināti izstādē «Akmens mistērijas».

Visu dienu jums ir iespēja doties izjādē ar zirgu vai poniju, izbraukt ar laivām ezerā, ienirt dažādās amatnieku darbnīcās, atrakcijās un stiprināties tepat esošajā āra kafejnīcā vai pils restorānā, kā arī dzirnavu krodziņā.

Ikdienā Bīriņu pils ir atzīta kāzu, banketu un semināru rīkošanas vieta, kā arī katru dienu te darbojas restorāns un viesnīca. Īpaša Bīriņu pils rota ir skaistais parks, terases, pastaigu takas un lapenes, kuru iepazīšanai bieži vien paiet visa diena. Vēsturisko ēku ansamblī apskatāms arī stallis ar izjāžu zirgiem, ponijiem un šķirnes trušiem, gaidot savus apjūsmotājus.

Baudīsim pavasari kopā un tiksimies Bīriņu pilī 24. maijā 14.00 Vasarsvētku svētbrīdī un lielajā šlāgerkoncertā - zaļumballē!


 
Foto: TVNET

Torņakalnā notiks Vasarsvētku labdarības pasākums

24.maijā, Vasarsvētkos, plkst. 12.00 Torņakalnā notiks Citāds dievkalpojums – labdarības koncerts, kam sekos plaša, visai ģimenei domāta aktivitāšu programma Rīgas Lutera draudzes baznīcas dārzā. Šogad labdarības pasākuma tēma ir «Gaišāka baznīca – gaišākai pasaulei», un tā laikā saziedotie līdzekļi tiks ieguldīti Torņakalna un divu mazo baznīcu – Jēkabpils Sv. Miķeļa un Zasas luterāņu dievnamu remontam.

Kā katru gadu, ar savu sniegumu koncertā Citāds dievkalpojums klātesošos priecēs daudzi labi pazīstami mākslinieki. Šogad Torņakalnu pieskandinās Renārs Kaupers, Linda Leen, Espresso, Aija Andrejeva, MNTHA!, Kaspars Zemītis, Ieva un Ainārs Šablovski, Rīgas Gospeļkoris u.c.

Šā gada pasākuma programmā

12:00 - 13:30 Citāds dievkalpojums - labdarības koncerts.

13:30 - 15:00 Pasākumi visai ģimenei dārzā - vintage grāmatu maiņas punkts, fotostūrītis, Lienes Zemītes darināto kūku izsole, radošās darbnīcas bērniem, labdarības atrakcijas, smukuma darbnīca, gardumu un atspirdzinājumu baudīšana.

 
Foto: facebook.com/turaida.muzejs

Vasarsvētki Turaidā

Svētdien, 24.maijā, Turaidas muzejrezervātā tiks svinēti Vasarsvētki, informēja muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

Turaidas muzejrezervātā svētdien, Vasarsvētkos, 24.maijā plkst. 11.00 Turaidas baznīcā notiks Vasarsvētku dievkalpojums un plkst. 11.30 Siguldas un Rīgas mazie dejotāji aicina uz brīvdabas koncertu «Vasarsvētku danči» Turaidas muižas saimnieciskajā centrā. Koncertā piedalīsies Siguldas Laurenču sākumskolas 1.-2. klašu grupa, vadītāja Ieva Roķe, Siguldas bērnudārza «Ābelīte» deju kolektīvs «Ābolīši», vadītāja Olita Gailīte un Rīgas 57. bērnudārza dejotāji, vadītāja Santa Pastore. Vasarsvētkos, tāpat kā katru dienu vasaras sezonā, atvērtas ekspozīcijas Turaidas pilī, baznīcā, muižas saimnieciskajā centrā.

Vasarsvētki tiek svinēti 50. dienā pēc Lieldienām, kas parasti iekrīt svētdienā laikā no 10.maija līdz 13.jūnijam. Vasarsvētki ir trešie lielākie kristīgie svētki pēc Lieldienām un Ziemassvētkiem. Vasarsvētki ir Baznīcas dzimšanas svētki. Bībele stāsta, ka Vasarsvētku dienā Jēzus mācekļi bija sapulcējušies, kad pār viņiem tika izliets Svētais Gars. Apustuļu darbos šis notikums aprakstīts neparastos tēlos, t.i., ka namā, kur viņi sēdēja, «nāca rūkoņa, it kā pūstu stiprs vējš, (..) un parādījās uguns mēles.» Turklāt ļaudis, kurus līdz tam šķīra atšķirīgas valodas un pat domāšana, piepeši spēja viens otru saprast. Vasarsvētku notikums apliecina, ka Baznīca nav cilvēku veidota organizācija, bet gan Svētā Gara iedvesmotu cilvēku kopība.

Vasarsvētku svinēšanas tradīcijas sakņojas arī tautas ieražās. Jau izsenis latviešiem Vasarsvētki saistās ar meiju smaržu. Līdzīgi kā Jāņos ir ozollapu vainagi, kalmes un ozolzaru vītnes, tā Vasarsvētkos mājas, baznīcas tiek pušķotas ar bērzu meijām. Saskaņā ar latviešu tradīcijām dienu pirms Vasarsvētkiem visi tīra un pušķo sētu, sakopj istabas, slauka pagalmus, izpušķo māju. Istabās tiek ienesti bērzi un ceriņi. Daba ir atvērusies visā savā krāšņajā jaukumā, un Vasarsvētkos allaž tiek gaidīts saulains, silts un jauks laiks. Ticējums vēsta, ka pērkons pirms Vasarsvētkiem liecinot par gaidāmu siltu vasaru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu