De-Phazz: «Gribējām izmēģināt, kā mēs skanam bez elektronikas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī laiks, kad topā bija atslodzes jeb easy listening mūzika un ļaudis pirka krāšņi noformētus kompaktdiskus ar neskaitāmām «Buddha Bar» un «Smooth Jazz Chill Out Lounge» izlasēm, ir sen aizgājis, mūziķi, kuri šajā īsajā laikā kļuva populāri, turpina koncertēt. Viena no šādām grupām, kas īsu mirkli uzšāvās čilauta mūzikas debesīs, bija vācu popsoula apvienība «De-Phazz», kas Rīgā ar lieliem panākumiem pirmo reizi uzstājās 2003. gadā. Tolaik tas tiešām vēl bija diezgan aktuāli un stilīgi – kaut kas no džeziņa («saldā džeza nodevība» - tā viņus bija iesaukuši kritiķi), kaut kas no elektronikas.

Šogad šis Latvijā iecienītais kolektīvs atgriežas ar veseliem diviem koncertiem - 5. aprīlī koncertzālē «Rīga» un 7. aprīlī Ventspilī, teātra namā «Jūras vārti». Grupa ar savu jauno koncertprogrammu «Private» sola koncertus intīmā gaisotnē, turklāt liekot akcentu uz džeziņa daļu, proti, uz skatuves skanēs dzīvās bungas (elektroniskie bīti netiks izmantoti), baritona saksofons, «rhodes» taustiņi, bass un divi vokāli.

Piedāvājam nelielu sarunu ar solisti Petu Epltonu (Pat Appleton).

Turnejas «Private» koncertos jūs vēlaties parādīt De-Phazz kā tradicionālā džeza lietpratējus. Klasiskie džeza instrumenti utt. Tomēr, kā dzirdēju, tas nenozīmē džeza standartus, kaverversijas, bet jūsu pašu skaņdarbus. Vai «Private» ir tikai idejisks apzīmējums, mēģinājums eksperimentēt, pašiem sevis atklāšana no jauna vai vēl kas cits?

- De-Phazz grupas sastāvs un aprīkojums nav mainījies kopš grupas pirmsākumiem. Mēs koncertos vienmēr ievērojami paļaujamies uz tehnoloģijām un vizuālo noformējumu, lai atklātu savu mūziku ik reizi no jauna. Šoreiz mēs gribējām izmēģināt, kā mūsu mūzika skan bez visas elektronikas. Veidot jaunas aranžijas mūsu dziesmām un dot tām otro elpu bija aizraujoši. Mēs negribam atveidot vecus standartus, kā tas notiktu, izpildot kaverversijas, tā vietā mēs izbaudām savu kompozīciju jauno dzīvi.

Kas jums sakāms tiem, kam patīk jūsu modernais skanējums, jaunā un vecā sajaukums, īpaši – elektronika? Kā jūs viņus iedrošināsiet nākt un izbaudīt šo eksperimentu?

- De-Phazz ir grupa ar vairākām sejām, ir iespējas, kā aizstāt sarežģītu elektroniku ar vienkāršiem cilvēcīgiem trikiem, kā, piemēram, lietojot skaņas aiztures. Es domāju, ka ir interesanti redzēt De-Phazz atkailinātu no visiem efektiem, un jebkurš, kas līdz šim izbaudījis «Private» priekšnesumu, šo jauno konceptu ir iemīlējis.

Mūzika šajā turnejā dzimst no jauna, un vokālistiem ir iespēja paust savu talantu daudz plašākā telpā.

Man kā solistei strādāšana ar pārējiem mūziķiem dabiska skanējuma radīšanai atver jaunas durvis koncertēšanai uz skatuves.

Jūs esat mūzikas biznesā 20 gadus. Kāds ir veiksmes noslēpums vai – noslēpums, kā izdzīvot?

- Nav šāda noslēpuma, mēs savu aizraušanos esam padarījuši par darbu, un atlicis tikai ar to samierināties. Veiksme nāk un iet, bet mēs cenšamies palikt uzticīgi savam stilam un būt radoši, cerībā, ka mūsu fani turpinās sekot.

Jūs tikko koncertējāt Ukrainā un Krievijā. Kā bija uzstāties tur? Apmeklētāji droši vien bija ļoti priecīgi, ņemot vērā, cik daudzi mūziķi pēdējā laikā atcēluši koncertus tur, īpaši – Krievijā, ņemot vērā politisko un ekonomisko situāciju.

- Mēs jau agrāk sniedzām izpārdotu koncertu Kijevā deviņdesmitajos gados. Cilvēki tur ir izslāpuši pēc kultūras, kas varētu novērst uzmanību no kara. Mūsu koncerts Kijevā iezīmēja sēru gadadienu dienai, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku, un tā bija īpaša pieredze, tā kā mēs nezinājām, ko gaidīt. Lai cik sliktas lietas tur notiktu, cilvēki joprojām spēj aizmirst bēdas un divas stundas relaksēties. Mēs bijām ļoti pagodināti tur uzstāties un ienest nedaudz prieka viņu sirdīs.

De-Phazz
De-Phazz Foto: Publicitātes foto

Mēs neesam politiska grupa, bet esam dzīvas būtnes, un mums ir skumji, ka mūsu līderi izvēlas šādu sarežģītu ceļu situāciju risināšanā. Krievijā mums ir daudz draugu, tāpat arī Ukrainā, un mēs vienmēr ar prieku atgriezīsimies šajās valstīs, lai novērstu uzmanību no jebkādām politiķu radītu soļu sekām.

Jūs strādājat pie jauna albuma ar nosaukumu «See You On The Radio». Kas tajā būs īpašs?

- Mums reiz bija dziesma «Saw It On the Radio», un šis albuma nosaukums bija domāts kā joks. Taču daudzi fani pārpratuši mūsu publikāciju mājas lapā. Mēs strādājam pie jauna albuma un esam priecīgi par jau paveikto darbu. Dziesmas ir samērā melodiskas un viegli klausāmas. Tā ir laba zīme, jo parasti man nepatīk klausīties savā balsī. Mēs ceram, ka faniem patiks šie skaņdarbi, jo mēs pamatīgi cenšamies.

Jautājumus sagatavoja viens no Igaunijas vadošajiem mūzikas žurnālistiem Tonu Pedaru no Kultuur.err.ee

Biļetes uz koncertiem Latvijā pieejamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Koncertu turneju organizē Best of Music. www.draugiem.lv/bestofmusic, www.fb.me/bomofficial.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu