Septiņi būtiski ieteikumi pirms velo sezonas atklāšanas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Velo sezona uzņem apgriezienus, velobraucēju skaits ar katru dienu kļūst arvien lielāks. Tiem, kas velosezonu vēl tikai plāno sākt, TVNET atgādina septiņas lietas, kas jāveic, pirms kāp uz sava ciskudriļļa.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atkārto ceļu satiksmes noteikumus

Viens no ērtākajiem veidiem, kā atsvaidzināt savas zināšanas, ir CSDD teorijas eksāmena vairākkārtēja izpildīšana Ceļu satiksmes un drošības direkcijas mājas lapā.

Noteikumi

 
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pārbaudi velosipēda tehnisko stāvokli pats

Riepu spiediens – tam jābūt vismaz 3 atmosfērām, un visērtāk to pārbaudīt kādā no degvielas uzpildes stacijām.

Bremzes nedrīkst sprūst, nedrīkst būt ierūsējušas.

Ķēdei jābūt ieeļļotai un jāgriežas neķeroties, kā arī tajā nedrīkst būt pērnās sezonas netīrumi.

Velosipēdam ir jābūt aprīkotam ar diviem oranžiem (dzelteniem) atstarotājiem un riteņu spieķiem; priekšpusē, zem stūres jābūt baltam, bet aizmugurē, zem sēdekļa – sarkanam atstarotājam.

Ja plāno pārvietoties ar velosipēdu arī dienas tumšajā laikā, priekšā noteikti jābūt baltam gaismas lukturim, aizmugurē – sarkanam mirgojošam.

Velosipēdam, ar kuru plāno braukt, visām skrūvēm jābūt stingri pievilktām. Nekas nedrīkst karāties, skrāpēties vai nevietā kustēties.

Sēdeklim jābūt ērtam un stabili nostiprinātam braucējam ērtā augstumā.

Aprīko savu velosipēdu ar zvaniņu vai skaņas signālu, kas palīdzēs paziņot gājējiem par nepieciešamību dot ceļu.

Pārbaudi savus velo aizsarglīdzekļus – ķiverei jābūt bez bojājumiem, ceļu un elkoņu sargiem jāder kā uzlietiem. Padomā arī par atstarojošo vesti, jo autovadītāji priecāsies, ja tevi uz ielas varēs pamanīt.

Stūrei jāgrozās viegli un precīzi, jābūt stingri piestiprinātai pie velosipēda rāmja.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iepazīsties ar veloceliņu karti

Ja ziemā neesi braucis ar velosipēdu vai arī plāno šogad tikai sākt velobraukšanas sezonu, iepazīsties ar veloceliņu karti, kā arī populārākajiem velo maršrutiem Rīgā un tās apkaimē.

Veloceliņu karte

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pārbaudi savus maršrutus

Biežākos maršrutus, ko plāno veikt ar velosipēdu (uz darbu, veikalu, pie draugiem), pirms tam izbrauc brīvdienu pēcpusdienā, kad ir mazāka satiksme, – varēsi uzņemt braukšanas laiku, saprast viltīgākos un bīstamākos pagriezienus un zināsi, kā izvairīties no bedrēm.

 
Foto: AP/ScanPix

Uzlabo savu velosipēdu

Ieplāno savam velosipēdam kaut vai nelielus, bet uzlabojumus – zvaniņš, groziņš, jauni pedāļi, krāsains zīmējums - jebkas, kas tavu iemīļoto velosipēdu atsvaidzinās jaunajai sezonai.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pārbaudi savas prasmes

Velobraucējiem, īpaši Rīgā, vajadzīgas īpašas iemaņas un veiklība – pirms dodies ielās, izveido un izbrauc šķēršļu trasi, lai būtu drošs, ka ekstrēmā situācijā pēc ziemas guļas spēsi precīzi un ātri reaģēt.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pareizi saslēdz savu divriteni

Izpēti divriteņu saslēdzamās atslēgas un kā pareizi savu velosipēdu saslēgt.

Kā pareizi saslēgt divriteni

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu