«Riga Jazz Stage» būs dzirdami augstas klases jaunie džeza vokālisti (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskajā džeza mākslinieku konkursā «Riga Jazz Stage», kas notiks no 3.aprīļa līdz 5.aprīlim, šogad būs dzirdami augstas klases jaunie džeza vokālisti no vairākām pasaules valstīm, preses konferencē par konkursu stāstīja tā mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. Viņš atzina, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, konkursa dalībnieku sniegums nekad nav bijis tik augstā līmenī.

Augsts līmenis

Komponists un «Riga Jazz Stage» žūrijas loceklis Raimonds Pauls norādīja, ka klausīties jaunos māksliniekus vienmēr ir interesanti, kas šoreiz būs arī viņa darbs. Žūrijā būs arī Briežkalns un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Artis Sīmanis, kā arī mūzikas eksperti, festivālu direktori un žurnālisti no citām Eiropas valstīm. Konkursa finālistus vērtēs arī amerikāņu dziedātāja Čaina Mosesa.

Konkursa fināliste Kristīne Prauliņa norādīja, ka konkurss viņai ir jauns izaicinājums. Pēc viņas teiktā, jaunajiem vokālistiem un saksofonistiem tā ir iespēja tikt pamanītiem, kā arī sadarboties ar izciliem mūziķiem. Prauliņa uzsvēra, ka pirms konkursa ir patīkami satraukta. Viņa pauda, ka interesanti būs satikties ar tik daudziem vokālistiem no tik dažādām valstīm.

Cita konkursa fināliste no Latvijas Rūta Dūduma stāstīja, ka ar džezu pazīstama neilgu laiku, tāpēc «Riga Jazz Stage» viņai būs iespēja iepazīt tuvāk džeza mūziku, kā arī uzstāties. Arī Dūduma ar aizrautību gaida pieredzes apmaiņu, kas notiks starp konkursa dalībniekiem un pieredzējušiem mūziķiem.

Rūta Dūduma
Rūta Dūduma Foto: LETA

Kopumā konkursam pieteicās 43 jaunie džeza izpildītāji. Finālam nominācijā «Vokāls» izvirzīta Susanna Aleksandra Veldi no Igaunijas, Ajda Stina Tureka no Slovēnijas, Agata Kubiaka no Polijas, Aise Kansu Tanrikulu no Turcijas un Alina Rostotska no Krievijas. No Lietuvas konkursa finālā uzstāsies Vītaīte Pupšīte un Egle Petrosiute, savukārt no Latvijas konkursā startēs Prauliņa, Dūduma un Jekaterina Šarigina.

Konkursa finālam izvirzīta arī dziedātāja no Austrālijas - Natālija Dīca, Tamirs Grinbergs no Izraēlas un dāniete Malene Kergorda Lunda. No ASV konkursā startēs Marija Šeifere un Lorēna Betlija, savukārt no Zviedrijas - Hilda Sibeka un Isabella Lundgrēna. No Somijas finālā iekļuvušas Šarlota Kerbsa un Kadi Vija. No Vācijas konkursā piedalīsies Miriama Asta un Lidija Šillere.

Finālā nominācijā «Saksofons» sacentīsies Nadims Teimori no Lielbritānijas, Makss Zengers no Somijas, Batuans Saliels no Turcijas, Ori Jākobsons no Izraēlas, Daniels Vargass no Ungārijas, kā arī Toms Rudzinskis un Dāvis Jurka no Latvijas.

10 gadu jubileja

Šogad konkurss svin desmit gadu jubileju. Briežkalns atzina, ka konkurss izgājis cauri arī krīzes gadiem, bet pateicoties nodibinājuma «Rīga 2014» iedrošinājumam, tas turpinās. Pirmajā konkursā 2004.gadā esot uzvarējis Intars Busulis, kurš tieši tad arī sāka veidot savu karjeru. Sākot no 2005.gada, bez vokālistu konkursa notiek arī konkurss instrumentiem, piemēram, šogad tas ir saksofons.

Pauls atzina, ka šis konkurss un festivāls «Rīgas ritmi» pievērsis Latvijas klausītāju uzmanību džezam. Pirms kāda laika komponistam šķitis, ka Latvijā džeza nebūs.

JVLMA rektors Sīmanis atzīmēja «Riga Jazz Stage» nozīmīgumu arī džeza mūzikas apmācībā. Viņš stāstīja, ka tad, kad kļuvis par Mūzikas akadēmijas rektoru, redzēja, ka džeza apmācības akadēmijā nav, tāpēc tika izveidota džeza nodaļa. Sīmanis pauda, ka «Riga Jazz Stage» dod iespēju pilnveidoties un izglītoties džeza mūzikā.

Konkursa mērķis ir starptautiska jauno talantu prezentēšana, līdzās tam dodot iespēju jaunajiem džeza māksliniekiem veidot kontaktus ar mūziķiem un mūzikas profesionāļiem no citām valstīm. 2014.gadā konkurss ir iekļauts nodibinājuma «Rīga 2014» tematiskās līnijas «Dzintara āderes» programmā kā Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu