Zināšanas par vienu eiro. Pirmais «Zināšanu melnais tirgus» Rīgā (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta

Parunāt ar kardiologu, kapraci, rakstnieku, rokmūziķi, filozofu, gleznotāju, politiķi vai arhitektu. Uzklausīt un dzirdēt atbildes uz jautājumiem no cilvēkiem, kas ir savā jomā pieredzējuši eksperti. Cik bieži tā notiek? Varbūt, ka šādas iespējas līdz šim vispār nav bijis? Tieši to – sarunas un jaunas zināšanas – piedāvā «Rīga 2014» programmas projekts «Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus», kas notiks 5. aprīlī «Sapņu fabrikā». Sākums plkst. 18.00. Projektu veido vācu kuratore Hanna Hurciga, sadarbojoties ar Latvijas Jaunā teātra institūtu (LJTI).

Droši var teikt, ka nekas tāds līdz šim Latvijā nav ticis realizēts, starpdisciplinārā projektā apvienojot 60 dažādu jomu profesionāļus, spilgtas personības un ekspertus, kuri gatavi ar ikvienu no pasākuma apmeklētājiem sēsties pie galda un «aci pret aci» 30 minūtes runāties par iepriekš norādīto tēmu. Rīgas pasākumam dots apakšnosaukums jeb tēma – «90 sarunas par uzlabotu, salabotu un beigtu ķermeni». Tātad viss iespējamais un arī neiespējamais, kas notiek ar cilvēka ķermeni, no brīža, kad viņš ar miesu un asinīm ienāk pasaulē, savu ķermeni kopj, ārstē, uzlabo un apjūsmo, līdz brīdim, kad dzīvība pamet šīs pasaules ietvaru.

«Hannu Hurcigu jau labu laiku interesē, kā dažādus zinātnes atklājumus padarīt saprotamus un pieejamus plašākai auditorijai. Turklāt ikviena zinātnes sasnieguma kodols ir – kā vēlāk tas noder cilvēcei, lai mūsu dzīvi padarītu labāku, vieglāku un garāku. Otrkārt, bieži izglītība, kas ir jau stabila sistēma, netiek līdzi tam, kas patiesībā šobrīd notiek zinātnē. Viens no šā projekta mērķiem ir paātrināt jaunu zināšanu nonākšanu pie sabiedrības,» par pasākuma ideju stāsta Zane Kreicberga no LJTI, kura ir projekta vadītāja no Latvijas puses. Viņa saka, – Rīgas «Zināšanu melnā tirgus» iecere auklēta jau kopš 2010. gada, un pasākums, lai tas teicami darbotos pēc precīzi izstrādātas shēmas, prasa pamatīgu visu iesaistīto pušu sagatavošanos.

Projekta vadītāja Zane Kreicberga
Projekta vadītāja Zane Kreicberga Foto: Kaspars Garda, Rīga-2014

Jau 1990. gadu beigās Hanna Hurciga izveidoja «Mobile Academy Berlin» – ceļojošu struktūru, kas dažādās vietās pasaulē rīko īslaicīgu akadēmiju. Tajā, uzdodot konkrētu tēmu, kopā tiek saaicināti dažādi speciālisti, intelektuāļi, mākslinieki, kuri gatavi savā starpā dalīties ar zināšanām un pieredzi. Akadēmijas mērķis – veicināt straujāku zināšanu apmaiņu, dot jaunu platformu. «Zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus» ir solis tālāk – publisks, atvērts pasākums, kurā ikviens var nākt, uzdot jautājumus, uzzināt un klausīties.

Katru reizi pilsētā, kur notiek «Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus», ir piemeklēta īpaša tēma, kā arī tiek sakoncentrēti un atklāti šīs pilsētas zinošākie prāti. Rīgā būs jau sešpadsmitais šāda veida pasākums, līdz šim tas noticis gan vairākās Eiropas, gan Tuvo Austrumu pilsētās.

Rīgas «Melnā tirgus» tēma saistīta ar jautājumiem par to, kā tuvākā un tālākā nākotnē cilvēks sadzīvos ar straujo tehnoloģiju attīstību medicīnā un citās jomās, kas ietekmē cilvēka mūža ilgumu un attieksmi pret dzīvību un nāvi.

Savdabīgā tirgus norise pamatā ir ļoti vienkārša, bet tieši tāpat kā jebkurā citā tirgū zināma piepūle un izmanīgums ir nepieciešams, lai tiktu pie kārotās «preces». Un tieši tāpat kā ikvienā tirgū vari būt arī tikai atmosfēras baudītājs un notiekošā vērotājs. Tātad ir 30 galdiņi, pie kuriem sēž runātāji, bet informācijas un reģistrācijas punktā iespējams par 1 eiro «nopirkt» 30 minūšu garu, individuālu sarunu ar kādu no profesionāļiem. Noskan gongs, un sarunas sākas. Pēc diviem sarunu raundiem eksperti mainās, un nāk nākamie 30.

Zane Kreicberga piekodina – pasākuma koncepcija neparedz iespēju vienam cilvēkam rezervēt sev sarunas uz visu vakaru – katra nākamā sarunu raunda «tirgošana» tiek uzsākta tikai tad, kad iepriekšējais jau ir pārdots. Turklāt te valda princips «kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ». Tāpēc viņa iesaka vispirms rūpīgi izpētīt ekspertu un viņu sarunu tēmu programmu – «enciklopēdiju», kas jau šobrīd ir publicētaLJTI mājaslapā, bet drukātā formātā pieejama dažādās Rīgas publiskajās vietās – kafejnīcās, kultūras iestādēs, radošajos kvartālos utt.

Piemēram, ekspertu vidū ir kardioķirurgs Aris Lācis, kurš gatavs sarunai par savu sasniegumu – pirmo kaulu smadzeņu cilmes šūnu transplantāciju zīdaiņa sirdī, tādējādi glābjot tam dzīvību, Latvijas Transplantācijas centra vadītājs Rafails Rozentāls stāstīs par dažādu orgānu transplantāciju un šīs nozares sasniegumiem, specifiku un arī ēnas pusēm, folkmūziķe Ilga Reizniece runās par latviešu bēru kultūru, kā arī vadīs praktisko nodarbību bēru dziesmu dziedāšanā, savukārt Latvijas Transhumānistu asociācijas vadītājs Arets Paeglis izklāstīs teorijas, kā ar dažādu tehnoloģiju palīdzību iespējams pagarināt dzīvi.

Viens no ekspertiem ir arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš gatavojas runāt par savu pieredzi mediķa darbā. Apmeklētājiem būs iespēja «nopirkt» sarunu arī ar mākslinieku Kristianu Brekti, tēlnieku Ivaru Drulli, režisori Māru Ķimeli, dzejnieci Ievu Melgalvi, rakstnieku Jāni Joņevu, biotehnoloģiju pētnieci Inesi Čakstiņu, dūlu un dzemdību konsultanti Katrīnu Puriņu, homeopātu Edgaru Medni, spēkavīru Raimondu Bergmani un daudziem citiem.

Visu ekspertu sagatavotās sarunas ir pakārtotas «Melnā tirgus» tēmai – par uzlabotu, salabotu un beigtu ķermeni.

Zināmā mērā savu interešu un vēlmju piepildījums ir «jāizcīna», turklāt rūpīgi jāizpēta uz vietas esošais sarunu laiku un tēmu grafiks. Tomēr noteikti nevajadzētu atmest ar roku, pat ja kādu no iecerētajiem sarunbiedriem kāds cits jau pasteidzies «nopirkt». Informācijas stendā strādājošie būs īpaši mācīti un gatavi ieteikt citu ekspertu vai līdzīgu tēmu. Turklāt pasākuma laikā darbosies «Melnā tirgus radio», kura sešos kanālos varēs noklausīties atsevišķu sarunu tiešraides.

Rīgas «Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnā tirgus» īpašā pievienotā vērtība, kas reti realizēta citās pilsētās, būs sarunu komentētājs, kurš radiotranslācijā komentēs atskaņotās sarunas. Šo lomu ar lielu interesi un atsaucību uzņēmies molekulārbiologs un TV3 raidījuma «Bez Tabu» vadītājs Juris Šteinbergs, kurš līdzīgu pieredzi populārzinātnisku sarunu moderēšanā guvis vēl vienā «Rīga 2014» programmas projektā «Zinātnes kafejnīca».

Tāpat Zane Kreicberga iedrošina – ja arī nevēlies uzdot jautājumus un diskutēt, ikviens no ekspertiem ir gatavs pusstundu no vietas runāt par savu tēmu, negaidot no sarunbiedra īpašu pamudinājumu. Aicinājums ir arī nepārprast pasākuma ideju un nedoties pie eksperta ar savu medicīnas vēsturi, rentgena uzņēmumu vai privātu sarunu. Visi runātāji ir atvērti diskusijai norādītās tēmas ietvaros.

«Ja jāsalīdzina, no vienas puses, var teikt, ka šī ir kā zināšanu enciklopēdija. Ne velti arī ekspertu un tēmu saraksts ir strikti sakārtots pēc alfabēta kā enciklopēdijā, no otras puses – tā ir izvēlētās tēmas atvēršana plašākā spektrā ar savu daļu paradoksa un humora un dzīvu ekspertu iesaistīšanu, tāpēc nosaucama par interaktīvu instalāciju.»

Lai gūtu pieredzi un izbaudītu zināšanu «pirkšanas» azartu, Zane iepriekš apmeklējusi «Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melno tirgu» Turku (Somijā) un Drēzdenē (Vācijā). «Pasākumā rodas īpatnēja un rosinoša noskaņa. Sarunu galdiņi ir cieši viens pie otra, vienā pusē sēž eksperti, otrā – apmeklētāji, pēc signāla sākas sarunas, un tikmēr pie reģistrācijas pulcējas jau nākamo sarunu kārotāji. Ir patiešām interesanti to visu vērot arī no malas. Notiek intensīva komunikācija, visapkārt ir balsu murdoņa, un tas rada ārkārtīgi aizraujošu atmosfēru. Pat tiem, kuri netiks pie individuālās sarunas, būs ļoti interesanti.»

Paralēli sarunām tiks demonstrēti divi kinodarbi – filma-instalācija «Mirušo valstība» un pieaicinātās ekspertes Lailas Pakalniņas filma «Četrdesmit divi» par viņas pirmo maratonu. Turklāt, gribot negribot, sāksies arī paralēlās sarunas apmeklētāju starpā. «Bieži vien kafejnīcā jau turpinās nākamais pasākuma līmenis ar diskusijām apmeklētāju vidū,» Turku un Drēzdenē pieredzēto stāsta Zane.

Rīgas pasākumā būs arī īpašs «Sūdzību stūrītis», kur neapmierinātos pasākuma apmeklētājus uzklausīs Varis Klausītājs un iespēju robežās arī centīsies palīdzēt.

Kopumā «Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus» ilgs trīs stundas. Pasākums ir atvērts apmeklētājiem visu šo trīs stundu garumā. Daļa ekspertu būs gatavi sarunai arī krievu un angļu valodā, atsevišķi viesi piedāvās sarunu vācu valodā. Maksa par individuālu sarunu ir 1 eiro. Pasākuma apmeklējums, «Melnā tirgus radio» aparātu izmantošana, filmas u. c. ir bez maksas. Ekspertu sarakstu meklē:

www.theatre.lv

riga2014.org

Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta
Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu