Vai Latvijā pazīstamas sievietes svin 8.martu?!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

8.marts ir datums, kuru daudzi uzskata par svētku dienu, jo daudzviet pasaulē tiek svinēta Sieviešu diena, daudziem šī diena ir parasta diena, kura nebūt nav svētki. Kā šo dienu pavada Latvijā pazīstamas sievietes?

Foto: Nauris Garkaklis

Uzņēmēja un šova «Dejo ar zvaigzni» dalībniece Sveta Leva uzskata, ka mums ir vajadzīgi cik daudz vien iespējams pozitīvismu nesoši svētki. Tāpēc uzņēmējai nebūtu nekas pretī, ja 8.marts būtu atrodams kā svētku diena kalendārā.

«Ir tik lieliski redzēt vīriešus ar ziediem uz ielas, tas rada īpašu noskaņu. Un šie vīrieši ziedus var iedot jebkurai sievietei, pamatojoties uz to, ka vienkārši esi sieviete,» smaida Sveta.

Labākās ballītes svētkos vienmēr notiek viesnīcā «Grand Palace Hotel», Sveta uzsver, ka tas nav tāpēc, ka viņa tās palīdz organizēt, bet tāpēc, ka izdodas satikt tos cilvēkus, kurus vienmēr ir prieks redzēt.

Sveta 8.marta vakarā piedalīsies šovā «Dejo ar zvaigzni», uzņēmēja uzsver, ka būtiska ir atmosfēra un cilvēki, kuri to rada, un viņai astotais marts radīs lielisku atmosfēru.

Foto: Nauris Garkaklis

Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone kā jau padomju laiku bērns atceras, kā jau bērnudārzā taisīja mammai apsveikuma kartītes. Tāpat vienmēr notika svētku koncerti un dzejoļu skaitīšana par godu māmiņām.

«Sākumā svinēju to kā Māmiņu dienu un sveicu savu mammu, vēlāk skolā skolotājas. Vidusskolas laikā tā pārvērtās par svinību dienu arī mūsu klases meitenēm, jo mums bija fantastiska klase un klases puiši katru gadu sarūpēja 8.martā kādu pārsteigumu un ziedus!» nosaka Ieva.

Par 8.marta vēsturi aktrise īpaši interesējusies nav, bet zina leģendu, kura ir izdomāta PSRS laikos, par sieviešu demonstrāciju 19. gadsimta vidū Ņujorkā, kur tekstila rūpnīcas strādnieces izgājušas prasīt vienlīdzīgas tiesības ar vīriešiem un protestējušas pret pārlieku ilgo darba dienu. Protests esot beidzies traģiski, daudzas sievietes nošautas. Bet vai šāds protests patiešām esot noticis - par to faktu nav.

«Manuprāt, ļoti reāla Sieviešu dienas svinēšanas versija ir jāmeklē daudz senākā pagātnē - daudzos pavasara svētkos un rituālos tiek godā celta sieviete, pirmmāte utt. Domāju, ka šo faktu padomju propaganda ļoti veiksmīgi izmantoja savā labā, pārvēršot šīs senās svinības par Starptautisko sieviešu dienu, līdzīgi kā sensenos laikos kristīgās ticības izplatītāji cēla baznīcas pagānu svētvietās,» aizdomājas Ieva.

Pati Ieva 8.martu nesvin, par godu Starptautiskajai sieviešu dienai kūkas netiek ceptas un šampanietis netiek dzerts.

«Vīrs gan parasti kādu rozi uzdāvina. Bet mēs bieži sev sarīkojam svētkus, neatkarīgi no kalendāriem datumiem, vienkārši svinam dzīvi!» nobeidz Ieva.

Foto: Nauris Garkaklis

«Par spīti tam, ka Sieviešu dienu nesvinu, man tā, tāpat kā ikvienai sievietei, liek justies īpašai, tieši savam vīrietim. Protams, gaidu arī, ka mans vīrietis mani pamodinās ar kādu puķīti un skūpstu, lai saprastu, ka viņš nav mani aizmirsis,» smaida Viola.

Violas Bailey mīļākās puķes ir baltas rozes, bet daudz labprātāk viņa saņem puķes podiņos, tad priekšroka tiek dota orhidejām.

Foto: personīgais arhīvs

Basketbola kluba «Cēsis» spēlētāja Līga Šurkusa svin 8.martu un uzskata, ka Sieviešu diena ir jāsvin, gluži tāpat kā Vīriešu diena.

«Tā ir diena, kad sievietes var justies īpašas, vēl sievišķīgākas, šādai dienai ir jābūt kalendārā, jo Sieviešu diena ir īpaša diena daiļajam dzimumam,» stāsta Līga.

Līga neslēpj, ka ir gadījies, ka uz ielas svešinieki uzdāvina ziedus, un tas ir patīkami, jo tieši 8.martā vīrieši iepriecina sievietes.

«Kādreiz Sieviešu dienā tētis dāvināja ziedus man un mammai, nu, tā kā viņš uz mums skatās no debesīm, šo pienākumu ir pārņēmuši mani vīriešu kārtas draugi,» nosaka Līga.

Foto: facebook.com

Dziedātāja Laura Raila 8.martu uzskata par dienu, kad vīrieši pārsteidz sievietes ar visdažādākajiem ziediem, un Laurai tos vienmēr ir bijis patīkami saņemt.

«Jau no bērnības tētis mani vienmēr sveica Sieviešu dienā, dāvināja tulpes un narcises. Šajā dienā sveic visi, pret sievietēm ir īpaša attieksme. Visinteresantākais atgadījums laikam ir tāds, ka reiz 8.martā uz ielas man pienāca klāt vīrietis un vienkārši uzdāvināja veselu klēpi puķu, tāpat vien, bija ļoti pozitīvas emocijas,» smejas Laura.

Laura vēlētos, lai vīrieši biežāk atceras savas sievietes un dāvina ziedus, lai parādītu, cik īpašas viņiem ir otras pusītes, mammas, māsas.

Foto: Nauris Garkaklis

Skaistuma konkursu rīkotāja Liene Skulme Sieviešu dienu nesvin, bet viņai jebkurā gadījumā ir patīkami saņemt ziedus.

«Svētku nekad nevar būt par daudz! Tieši šie svētki man asociējas ar padomju laikiem un uzjundī atmiņas par bērnību,» tā Liene.

Liene atklāj, ka ir gadījies, salīdzinoši nesenā pagātnē, saņemt ziedus uz ielas no svešinieka Sieviešu dienā.

«Man šķiet skaisti, ja cilvēki viens otram velta labus vārdus, smaida un dāvina ziedus. Noteikti atbalstu svētkus kā tādus, jo tie vairo prieku!» tā Liene.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu