«Saucējas» izdos jaunu albumu «Saucējas en concert a Paris»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā «Zirgu pasts» 8. martā plkst.18.30 notiks tradicionālās dziedāšanas grupas «Saucējas» mūzikas albuma «Saucējas en concert a Paris» atvēršanas koncerts, informēja LKA pārstāve Aija Lūse. Mūzikas albums iznācis 2014. gada nogalē Parīzē, izdevniecības «Buda Musique» veidotajā ierakstu sērijā «Boreales The Sound of Nortern Europe». Albumā ierakstīts 2013. gadā Parīzes pilsētas teātrī «Théatre des Abbesses» notikušais koncerts, kurā grupa «Saucējas» izpildīja dažādu Latvijas novadu pavasara un vasaras perioda dziesmas.

«Uzaicinājums uzstāties vienā no Parīzes koncertzālēm «Saucējām» bija gan pārsteigums, gan izaicinājums. Mēs to pieņēmām, ar atbildību gatavojāmies un pilnībā izbaudījām gan koncerta brīnišķīgo atmosfēru, gan rīkotāju sagādāto iespēju pēc uzstāšanās tikties ar klausītājiem un atbildēt uz franču publikas daudzajiem jautājumiem par koncertā dzirdēto, gan arī par latviešu tradicionālo mūziku krietni plašākā skatījumā. Koncertieraksta iznākšana CD formātā ir vēl viena patīkama iespēja paplašināt «Saucēju» auditoriju un latviešu tradicionālās mūzikas interesentu loku,» saka grupas vadītāja Iveta Tāle.

Albuma prezentācijas pasākuma programma plānota ļoti personiska, tās vadmotīvs ir «sievietes un dziedāšana». Koncerta programmu papildinās «Saucēju» dalībnieču pieredzes stāsti par dzimtu leģendām, atmiņas par teicējām un stāsti par to, kāds katrai dalībniecei bijis ceļš līdz dziedāšanai. «Stāsti lielā mērā veido grupas identitāti, bet līdz šim tie atstāti aiz publiska priekšnesuma robežām,» stāsta Tāle.

«Saucējas en concert a Paris»
«Saucējas en concert a Paris» Foto: Publicitātes foto

Ieeja koncertā ir bez maksas, taču zāles ierobežotā sēdvietu skaita dēļ interesenti lūgti vietas rezervēt savlaicīgi. Ielūgumus iespējams saņemt personīgi no «Saucējām» vai pie Radošās darbības centra vadītājas Montas Kononovas, zvanot pa telefonu 26484992.

«Saucējas»

LKA tradicionālās dziedāšanas grupa «Saucējas» izveidota 2003. gadā ar mērķi apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas. Savu repertuāru grupa veido balstoties galvenokārt uz arhīvu studijām un lauka pētījumu rezultātiem. Savas darbības laikā «Saucējas» sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kuras veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām Viļakā, Liepnā, Sēlpilī/Vārnavā, Nīcā/Bārtā, Kārsavā. Grupas repertuārā plaši pārstāvēti latviešu tradicionālās polifonijas veidi - arhaiskā burdondaudzbalsība, kā arī dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Ārpus Latvijas robežām «Saucējas» koncertējušas Austrijā, Baltkrievijā, Bulgārijā, Gruzijā, Francijā, Igaunijā, Krievijā, Lietuvā un Polijā.

Grupai līdz šim ir iznākuši divus mūzikas albumi, ko klajā laidis kultūras menedžmenta centrs «Lauska» - 2007. gadā albums «Saucējas» un 2012. gadā - albums «Dziediet, meitas, vokorā». Patlaban grupa strādā pie solo albuma, kas šajā gadā iznāks Parīzes izdevniecībā «Buda Musique».

Grupas dalībnieces arī producējušas Viļakas teicējas Margaritas Šakinas solo albumu «Caur sirdi debesīs» 2006. gadā un Liepnas folkloras albumu «Veretīsi, raugetīsi» 2008. gadā, ko klajā laidusi mūzikas izdevniecība «Upe tuviem un tāliem».

Grupa saņēmusi «Mūzikas ierakstu gada balvu 2012» nominācijā «Labākais tautas mūzikas ieraksts» par grupas albumu «Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu