Akcijas «Cits Purvītis 2013/2014» balvu ieguvusi Izolde Cēsniece

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Akcijā-diskotēkā «Cits Purvītis 2013/2014», kura notika kā alternatīva Purvīša balvas pasniegšanai, balvu saņēma māksliniece Izolde Cēsniece, informē akcijas rīkotāji. Cēsniece akcijai «Cits Purvītis» bija nominēta par izstādi «Latvijas jaunās mākslas vēstures DNS portrets», kura pērn no 6. līdz 18.septembrim bija redzama Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā. Akcijas izstādē bija skatāma daļa no darba.

Izstādē māksliniece bija apkopojusi skolēnu viedokļus par mūsdienu Latvijas mākslu, parādot to attālumu, kas šķir mākslas pasauli no lielas daļas sabiedrības. Izstādē Cēsniece aktualizē kritērijus, kas noteiktu mākslinieku padara par izcilu un ļauj viņa vārdu ierakstīt mākslas vēsturē.

«Spoguļojoties jaunākās paaudzes «nevainīgajā» apziņā, Cēsnieces izstāde «Latvijas jaunās mākslas vēstures DNS portrets» ir izcils laikmetīgās mākslas pašrefleksijas piemērs. Izstāde-pētījums ar zinātnisku precizitāti - Nīčes «jautrās zinātnes» nozīmē - zem lupas noliek ne tikai mākslas uztveres un saprašanas nosacījumus, bet arī izdara maigu vivisekciju Latvijas kritiskā diskursa «ķermenī«,» par Cēsnieces darbu pastāstīja akcijas «Cits Purvītis» eksperte Jana Kukaine.

Ģertrūdes ielas teātrī tika izstādīti Cēsnieces, Ievas Epneres, Ivara Grāvleja, Andas Lāces, Mika Mitrēvica un Kristīnes Kursišas darbi, bet daži mākslinieki, kuri bija nominēti akcijas balvai, piemēram, Ēriks Apaļais un Maija Kurševa, akcijā piedalīties atteicās. Akcijas «Cits Purvītis» balvas saņēmējs tika izvēlēts izlozes ceļā.

Akcijas «Cits Purvītis» mērķis bija sniegt alternatīvu versiju par mākslas procesiem pēdējo divu gadu laikā, rosināt pārdomāt mākslas darba vērtēšanas kritērijus, kā arī turpināt diskusiju par balvu piešķiršanas jēgu vizuālajā mākslā.

«Ja Purvīša balva orientējas uz tādu mākslas stratēģiju, kas balstās vizuāli iespaidīgā efektā un «pārbaudītās vērtībās», tad akcijas dalībnieki vēlējās pievērst sabiedrības uzmanību arī citām mākslas praksēm, kas ārišķīguma un formālās funkcijas vietā uzsver darba kritisko un konceptuālo potenciālu, paplašinot mākslas robežas un meklējot jaunas izteiksmes formas. Vienlaikus akcijas rīkotāji pauž gandarījumu, ka mākslinieks, kas tika pārstāvēts abos «purvīšos», proti, Miķelis Fišers, ieguvis arī Purvīša balvu, un pauž cerību, ka nākamā Purvīša balvas kandidātu izlase spēs aptvert Latvijas mākslas ainu daudzbalsību,» par alternatīvo akciju pastāstīja tās rīkotāji.

Savu viedokli par notikumiem mākslā 2013./2014.gadā, vērtējot māksliniekus, izteica tādi jaunākās paaudzes mākslas zinātnieki, kritiķi un kuratori kā kuratore Inga Lāce, kritiķe Jana Kukaine, mākslas centra «Totaldobže» vadītājs Kaspars Lielgalvis, kritiķis Valts Miķelsons, mākslas zinātniece Antra Priede, mākslas zinātniece un kuratore Šelda Puķīte, kuratore un kritiķe Maija Rudovska.

Izstāde-akcija-diskotēka ir spontāna un brīvprātīga pašiniciatīva, kas tapusi bez materiālas atlīdzības, sponsoriem un atbalstītājiem. Pasākuma vizuālās identitātes autore ir Inga Ģibiete. Akciju-diskotēku organizē mākslas apvienība «Meteors».

Jau ziņots, ka «Purvīša balvu 2015» ieguvis mākslinieks Fišers, kura darbi bija apskatāmi izstādē «Netaisnība» Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu