Eksperts: sabiedrība nesaprot, kāpēc nomainīts Eirovīzijas nosaukums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

8. februārī skatītāji varēs vērot jau otro autoru un izpildītāju konkursa «Supernova 2015» tiešraidi, kurā uz skatuves kāps nākamie desmit no 20 dalībniekiem, lai sacenstos par iespēju doties pārstāvēt Latviju šā gada «Eirovīzijas» konkursā. Jau zināms, ka ir mainīts atlases nosaukums un formāts, tomēr ko par jauno konkursu domā eksperti? Lai to noskaidrotu, portāls «TVNET» sazinājās ar komponistu Uldi Marhilēviču, vokālo pedagogu Edgaru Kramiņu un diriģentu Arvīdu Platperu.

Konkursa atlase varētu būt daudz spēcīgāka

Foto: LETA

«Supernovas» žūrijas komisijā ir vokāla konsultante Ieva Kerēvica, grupas «Prāta Vētra» dalībnieks un viens no šova producentiem Kaspars Roga, dziedātājs Dons un mūzikas producents Guntars Račs. Uldis ir ļoti apmierināts ar šādu žūrijas salikumu, turklāt uzskata, ka viņi viens otru tikai papildina.

«Formāts ir jauns un citādāks, tas ir tas, kas uzrunā. Konkursa modelis ir ļoti labs,» viņš uzskata. «Kaut kas bija jādara, jo ir skaidrs: ja vēlamies parādīt «Eirovīzijā» kaut ko labu, tā kā līdz šim uz priekšu virzīties nevaram.»

Katru gadu dziedātājiem ir viens un tas pats uzdevums – izveidot skaistu priekšnesumu ar labu, uzrunājošu dziesmu. Uldis paskaidro, ka tas ir komplekss pasākums, tomēr konkursa atlase varētu būt daudz spēcīgāka.

«Pagaidām man viss līmējas rāmjos. Ir svarīgi, ka, skatoties konkursu, nekas netraucē. Lēnām mērķis tiek sasniegts. Jebkurš pasākums ir domāts, lai mākslinieki varētu attīstīties, un nav svarīgi, kā to sauc – par «Supernovu» vai «Eirovīziju».»

«Eirovīzija» vai kārtējā «Talantu fabrika»?

Foto: LETA

Neizpratni par šo šovu izsaka ne tikai daļa sabiedrības, bet arī cilvēki, kuri gribējuši piedalīties atlasē, jo sākumā nav bijusi skaidrība, kas īsti ir «Supernova».

«Daudzi gaidīja, kad izsludinās «Eirovīzijas» konkursu un varēs iesniegt savas dziesmas. Pirms tam nopietni gatavojoties šim pasākumam veselu gadu. Viņi rakstīja un taupīja dziesmas, taču palaida garām iespēju, jo dziedātāji nesaprata, kāpēc piedalīties «Supernovā», pagaidīšu «Eirovīziju»,» paskaidro Kramiņš.

Tāpat arī

sabiedrība nesaprot, kāpēc nomainīts nosaukums,

kā arī neizprot spēles noteikumus, kas iestrādāti nolikumā. Pēc Edgara domām, sabiedrība atgūs uzticību šim konkursam tikai tad, kad tajā piedalīsies tādi latviešu komponisti kā Zigmārs Liepiņš, Uldis Marhilēvičs vai Mārtiņš Brauns. Savukārt šie komponisti piedalīsies tikai tad, kad būs normāli spēles noteikumi.

«Organizatoriem ir izdevies uzbūvēt estētiski un stilistiski atbilstošu skatuvi, taču tas arī viss. Pārējais šajā šovā nav izdevies. Dalībnieki ir vairākkārt sūdzējušies, ka nav ko paēst un pat dzeramais ūdens jāņem līdzi no mājām, lai arī «Supernovas» budžets ir milzīgs.»

Par galveno konkursa un dalībnieku problēmu Kramiņš sauc dažādos «Supernova» dalībniekus: «Vai «Eirovīzija» ir spēcīgāko, erudītāko mākslinieku cīņa par iespēju pārstāvēt Latviju, vai tā ir kārtējā «Talantu fabrika», kurā meklē talantus? To var redzēt svētdienās ceturtdaļfinālā, kad pieredzējušam blakus iznāk pilnīgi iesācēji.»

Ja nav melodijas – dziesma neaizraus

Foto: LETA

No dzirdētajām dalībnieku dziesmām Arvīdam Platperam sirdī nav iekritusi neviena. Viņš paskaidro, ka pamatbūtība jebkuram skaņdarbam ir motīvs, melodija un tikai tad jauns paņēmiens, kā tas tiek veidots. Ja nav melodijas un ir tikai konstrukcija, tad dziesma neaizraus.

«Žūrijas sniegtais vērtējums [skatoties ceturtdaļfinālu] nebija skaidrs. Teikt izpildītājam, ka tev neizdevās vai ka tev ir liela perspektīva un tu būsi ļoti labs, tikai vajag vēl piestrādāt - manuprāt, par to nevajadzētu vispār runāt. Ir jāieliek cilvēkam saprotams vērtējums, lai viņš zina, kāpēc tas tāds ir,» uzskata Platpers.

Diriģents uzskata, ka lielāks akcents ir jāliek uz pašu dziesmu un tās izpildītāju, nevis uz kaut kādu eksperimenta meklēšanu, kur būs vairāk elektronika, folkdžezs, entodžezs vai «kompjūtera mūzika», kā tas tagad ir modē.

Arvīds norāda trīs komponentus, kas ir ļoti svarīgi: «Dziesma ar melodiju, dramaturģiju, kā arī vokālo izpildījumu, kur cilvēks parāda savu balsi. Arī Stingam nav vokāli skolota balss, bet visa pasaule viņu pazīst. Kaut kas viņa balsī, melodijā un tekstos ir suģestējošs.

Par konkursu «Supernova 2015»

Konkurss «Supernova 2015» veidots ar mērķi radīt jaunas zvaigznes un atrast dziesmas, kas spēs iekarot ne tikai vietējās, bet arī ārvalstu skatuves, radiostacijas un klausītāju sirdis. Jaunā konkursa misija ir atrast dziesmu, kas spēs aizraut, saviļņot, likt tai dziedāt līdzi miljoniem klausītāju visā pasaulē un atklāt vokāli spēcīgus, mērķtiecīgus, strādāt gribošus izpildītājus, kuri šo «hitu» iznesīs ne tikai vietējā, bet arī starptautiskajā mūzikas arēnā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu