«Grega dienasgrāmatas» apsteidz «Greja 50 nokrāsas» jeb ko visvairāk lasījuši 2013. gadā? (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Priecē, ka ik jaunu gadu varam sagaidīt ar nemainīgu vēsti – latvieši ir lieli lasītāji! Apgādā Zvaigzne ABC pērn iznākuši 554 pirmizdevumi: gan daiļliteratūra, gan uzziņu literatūra, bērnu grāmatas, daudzi un dažādi pašmāju autoru darbi un arī tulkojumi. Vērojot pircēju ieradumus, secinām, ka ir tendences, kas atkārtojas: visvairāk cilvēki iegādājas bērnu grāmatas un grāmatas, kuras noder praktiskiem mērķiem.

Jau otro gadu Zvaigznes grāmatnīcās «Grega dienasgrāmatas» apsteidz slaveno «Greja 50 nokrāsas» triloģiju, bet pirmajās vietās visa gada garumā turas franču ārsta radītā «Dikāna diēta» (kā var spriest no lasītāju atsauksmēm – efektīva un teju ideāla diēta ikvienam gaļēdājam!) un grāmata, kura palīdz sievietēm atklāt un iepazīt sevi no jauna, – «Sievietes, kuras skrien ar vilkiem».

Bērnu grāmatu pirmajā piecniekā uz palikšanu iekārtojušies mūsdienīgie palaidņi Gregs un Nikija, arī pasaku meistares Margaritas Stārastes lielais jubilejas krājums «Zelta pasakas» un Indras Sproģes «Māci mani, Degunlāci!» sagādājušas prieku lieliem un maziem.

Biznesmeņus Stīvu Džobsu un Vorenu Bafetu otrajā plānā nobīdījis nīgrais un politnekorektais angļu automīlis Džeremijs Klārksons, viņa sarkastiskās un brīžiem parupjās atziņas ir gluži kā svaiga gaisa malks mūsdienu pieklājīgajā pasaulē – to atzīst gan kungi, gan dāmas. Varbūt tāpēc, ka Dž. Klārksons atļaujas skaļi pasacīt to, ko daudzi no mums domā klusībā?

Savējos lasām un gaidām ar nepacietību – to pierāda lasītāju neizsīkstošā kāre pēc grāmatām, kuras radījuši latviešu autori. Pazīstamu cilvēku biogrāfijas, stāsti par Latviju un tās interesantākajām vietām, latvju raksti un mūsu valsts vēsture laiku lokos: lūk, vispieprasītākās pašmāju autoru grāmatas.

Izzināt sevi pasaulē un galvenais – pasauli sevī. Tāds varētu būt vadmotīvs tiem, kas pērn vairāk meklējuši garīgo un filozofisko literatūru. Igora Kudrjavceva un Ričarda Rora grāmatas, pašpaļāvīgā amerikāņa Pola Makennas ieteikumi, Rosārio Gomesas sirsnīgie stāsti... šīs ir grāmatas, kas aicina mainīties, lai labāk patiktu sev pašam!

Pats dārgākais ikvienam ir veselība – un pērnais gads atnesa vairākas grāmatas, kuras sacēlušas furoru visā pasaulē, to skaitā arī Latvijā pamanīto, daudz lasīto un apspriesto grāmatu «Ķīnas pētījums». Tajā atklāts, kā iespējams izvairīties no mūsdienās visizplatītākajām un negantākajām kaitēm. Kas ir iemesli, kāpēc cilvēki saslimst ar vēzi, un kā no tā izvairīties? Kāpēc mēs par to zinām tik maz? Kurš ir ieinteresēts, lai mēs to neuzzinātu? «Ķīnas pētījums» ir viena no fundamentālākajām, svarīgākajām grāmatām pēdējo gadu desmitu laikā, kura maina cilvēku dzīves un pat valstu politiku veselības aizsardzības jomā. Reizē ar to iznāca vēl kāda svarīga un vērtīga grāmata – «Kā izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības».

Pasaulē plaši izplatījusies svaigēšana, un arī latvieši nopietni ķērušies pie lietas – pērnvasar Rīgā viesojās Mārtiņa Rītiņa mūza, latviešu izcelsmes svaigēšanas guru un restorāna īpašniece Ņujorkā Sarma Melngailis, Latvijā iznāca arī viņas grāmata «Svaigēšana», bet divu sparīgu tepat dzīvojošu latviešu dāmu grāmata «pH receptes» kļuvusi par pirktāko pavārgrāmatu. Taču tikpat stipri savas pozīcijas notur tie, kas ēd tradicionāli un nevairās no saldumu baudīšanas – jau otro gadu stabili pārdotāko grāmatu sarakstā turas «Kūkas. Skaistākās Ievas receptes», kas radīta ar žurnāla «Ieva» čaklo meiteņu rokām.

TOP 10 visās kategorijās

1. Dikāna diēta. Pjērs Dikāns

2. Sievietes, kuras skrien ar vilkiem. Ph. D. Klarisa Pinkola Estesa

3. Grega dienasgrāmata VII. Džefs Kinnijs

4. Brīvība 50 nokrāsās. E. L. Džeimsa, apgāds «Kontinents»

5. Miera ārsta padomi. Igors Kudrjavcevs

6. Inferno. Dens Brauns, apgāds «Kontinents»

7. Mans Ziedonis. Sak. Lija Brīdaka

8. Izslāpums. Olga Dreģe. Irēna Lagzdiņa

9. Sasodīts! Pasaule Klārksona acīm. Džeremijs Klārksons

10. Četrdesmit vārtu uz mīlestību. Elifa Šafaka

Bērnu grāmatas 2013

1. Grega dienasgrāmata VII. Džefs Kinnijs

2. Nikijas dienasgrāmata. Reičela Renē Rasela

3. Gangsteromīte. Deivids Valjams

4. Zelta pasakas. Margarita Stāraste

5. Māci mani, Degunlāci! Indra Sproģe, Renārs Kaupers, «Poligrāma»

Latviešu autori 2013

1. Mans Ziedonis. Sak. Lija Brīdaka

2. Leišmalīte. Imants Ziedonis, Rimants Ziedonis

3. Izslāpums. Olga Dreģe Irēna Lagzdiņa

4. Ilze Vazdika. Saldā katorga. Inga Jēruma

5. Ir visādi gājis. Ārija Iklāva

6. Līdz septītajai paaudzei. Inguna Bauere

7. Trīs zvaigznes. Valdis Rūmnieks, Andrejs Migla

8. Zīme. Raksts. Nozīme. Inese Krūmiņa

9. Sapņu komanda 1935. Ilze Zveja, Aigars Grauba, Andrejs Ēķis

Romāni 2013

1. Brīvība piecdesmit nokrāsās. E. L. Džeimsa. «Kontinents»

2. Inferno. Dens Brauns. «Kontinents»

3. Četrdesmit vārtu uz mīlestību. Elifa Šafaka

4. Kivi aicinājums. Sāra Larka

5. Būda. Viljams P. Jangs

6. Divpadsmit krēsli. Iļja Ilfs un Jevgeņijs Petrovs

7. Šāntarāms. Gregorijs Deivids Robertss

8. Simts gadi. Herbjorga Vasmu

9. Neatstājot pēdas. Gijoms Miso

10. Aizmirstais dārzs. Keita Mortone

Garīgā un filozofiskā literatūra 2013

1. Sievietes, kuras skrien ar vilkiem. Ph.D. Klarisa Pinkola Estesa

2. Miera ārsta padomi. Igors Kudrjavcevs

3. Stāsti ar dvēseli. Rosārio Gomesa

4. Dievs – mans Draugs. Igors Kudrjavcevs

5. Debesis ir! Tods Bērpo, Linna Vinsenta

6. Eneagramma. Testi. Marks Bekers

7. Ādama atgriešanās. Ričards Rors

8. Maini savu dzīvi 7 dienās+CD. Pols Makenna

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu