Ceļvedis: Ziemas saulgrieži, tirdziņi, dzeja un Lūša stunda (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šonedēļ ne vien iedegsim trešo kristīgās adventes svecīti, bet arī sagaidīsim Ziemas saulgriežus, kas ir visīsākā diena un visgarākā nakts. Patiesībā senie latvieši šo laiku pavadīja ar dažādām jestrībām - dančiem, bluķa vilkšanu, ķekatām, taču neaizmirsa arī par gatavošanas Ziemassvētkiem, tāpēc darināja rotājumus. Visas šīs izklaides ir baudāmas šajās brīvdienās!

Trešās adventes ieskaņas koncerti

Foto: AP / Scanpix

Šajā nedēļas nogalē uz vairākiem pasākumiem īpaši gaidīti bērni. 14.decembrī Rīgas Jūgendstila muzejā darbosies Ziemassvētku rotājumu, apsveikumu kartīšu veidošanas un piparkūku dekorēšanas darbnīcas. 15.decembrī bērni tiks gaidīti Ziemassvētku skaņu rīku darbnīcā kultūras centra «Ritums» filiālē, Laimdotas ielā 42. Pasākumi bērniem būs arī kultūras centrā «Mazā ģilde», kur koncertēs bērnu vokālais ansamblis «Kolibri», un kultūras centrā «Iļģuciems», kur uzstāsies bērnu kolektīvi. Savukārt 17.decembrī bērni aicināti uz kultūras pili «Ziemeļblāzma», kur notiks Latvijas Leļļu teātra izrāde «Saulīte un sniega cilvēciņi», būs tikšanās, kopīgas spēles un rotaļas ar Ziemassvētku vecīti.

Ziemassvētku gaidās notiks arī vairāki labdarības koncerti un pasākumi. 15.decembrī VEF Kultūras pilī norisināsies Ziemassvētku labdarības pasākums, bet 18.decembrī labdarības koncerts «Lūgšana» notiks Svētā Pētera baznīcā. Tajā piedalīsies soliste «Anmary», jauniešu koris «Balsis» Inta Teterovska vadībā, kā arī solistes Keita Krūmiņa, Patrīcija Doniņa, Belinda Remese un Annemarija Moiseja.

EGLES IEDEGŠANA

13.12. plkst 18:00 Jēkabpilī iededz svētku egli (Vecpilsētas laukumā)

14.12. plkst. 16:00 Iededz Rīgas egli (Daugavmalā - 11. novembra krastmalā)

15.12. plkst. 16:00 Rēzeknē iededz pilsētas galveno egli un atklāj Ziemassvētku ciematiņu.

TIRDZIŅI

14.12. Valmieras rātslaukumā un Valmieras muzeja pagalmā plkst. 10:00 sākas Ziemassvētku tirdziņš.

14.12. Valkas novada Kārķos notiek Meža dienas Ziemassvētku tirdziņš.

13. un 14.12. Alsungā notiks Blusu tirgus. «Blusu tirgus» notiks laikā no plkst.11 līdz 16.

Rīgā:

Foto: REUTERS/ScanPix

LĪVU LAUKUMĀ no 11.00 līdz 22.00, 31. decembrī no 10.00 līdz 1. janvāra 1.00.

ESPLANĀDĒ - Ziemassvētku tirdziņš un trušu karaliste: no 11.00 – 19.00.

Kalnciema kvartāla Ziemassvētku tirdziņi

Foto: publicitātes

Tradicionālais Ziemassvētku Grāmatu tirdziņš

Foto: publicitātes

PASĀKUMI

Ziemas saulgrieži Brīvdabas muzejā

Foto: publicitātes

Latviešu tradicionālās maskas Dabas muzejā

No 13.decembra līdz 2.martam Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma latviešu tradicionālo masku izstāde «Starp divām saulēm», kas stāstīs par maskošanās laiku latviešu gadskārtā no rudens līdz pavasara saulstāvjiem. Izstādē iepazīstināsim ar maskām, kādas cilvēki darinājuši, svinot dažādas gadskārtas. Maskām, kas veidotas no daudzveidīgiem materiāliem - augiem, dzīvnieku ādām, veciem darbarīkiem, apģērba gabaliem - bija liela nozīme cilvēku dzīvē.

Tējnīcā «Materia» tēja ar dzeju

14. decembrī tējnīcas «Materia» izstāžu/teātra zālē (Mūkusalas iela 17) viesosies dzejnieks, dziesminieks, stāstnieks, zivju draugs, tulks, prēmiju laureāts, tēvs un vienkārši jauks, dzīvs cilvēks ar pseidonīmu Andris Akmentiņš. Sadarbojoties ar seno cīņu biedru Jāni Dubavu (Hels) un video instalācijām, abi atkal lidos. «Materia» sāka kā tējnīca pirms nepilniem diviem gadiem. Šajā rudenī «Materia» atklāja izstāžu zāli, kurā ik nedēļas notiek arī teātra izrādes, deju nodarbības, lauku tirgotāju un rokdarbu meistaru aktivitātes un tirgošanās. Laiku pa laikam salīdzinoši nelielajā (60 sēdvietas) kamīnzālē notiek arī muzikālās aktivitātes ar noslieci uz «unplugged». Paredzēts, ka arī turpmāk pāris reižu mēnesī tējnīcas atmosfēru papildinās dažādu mūziķu uzstāšanās - tieši ziemas saulgriežos (21.dec.) paredzēts pašmāju elektroniski instrumentālās vienības «S&T Syndicate» koncerts, notikusi vienošanās ar Alisi Josti par kādu no vakariem jaunā gada sākumā.

Rīgā viesosies krievu dzejnieki Ļevs Rubinšteins un Kirils Korčagins

Foto: publicitātes

KONCERTI

Gatavojies Ziemassvētkiem: Laiksne «Svātki guoja»

Foto: publicitātes

«Aptiekā» labdarības pasākums

Foto: publicitātes

Ķiģeļa lielkoncerts Liepājā

Foto: publicitātes

IZRĀDES

Valmieras teātrī - izrāde «Lūša stundā»

Foto: publicitātes

TV un KINO

«K.Sunī» norisināsies Dāņu ģimenes filmu festivāls

Foto: publicitātes
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu