Elita Veidemane: «Liekas, vērsies durvis, ienāks Aivars un teiks, ka pajokojis»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Ūdris

22. oktobra rīts pāršalca Latviju ar smeldzīgu vēsti, ka 51 gada vecumā mūžībā aizgājis viens no latviešu rokmūzikas grandiem Aivars Brīze. Viņa dzīvesbiedre, publiciste un rakstniece Elita Veidemane 21. oktobra vēlā vakara stundā saņēma zvanu no Polijas pilsētas Gdiņas slimnīcas. Zvanīja ārste un teica, ka Aivaram nav labi. Ar drauga Gunta Indriksona atbalstu Elita steidzās uz Poliju pie Aivara, taču nepaspēja, 00:10 pārstāja pukstēt spēcīgā Aivara Brīzes sirds.

Viņiem viss bija īsts – mīlestība, kaisle un strīdi

Elita ar Aivaru iepazinās 1997. gada nogalē, kad abiem jau aiz muguras bija attiecības, kurās dzimuši bērni. Viņi nebija vairs nekādi jaunieši. Tādēļ attiecības veidojās patiesas, ciešas un stipras. Aivars atbalstīja Elitas sabiedriskās aktivitātes un rakstīšanu, kas bieži vien ieilga līdz pat agram rītam, bet Elita bija čakla saimniece un mīļoto lutināja ar gardiem ēdieniem. Oficiāli savas attiecības nesteidzās noformēt, jo dzīvoja saticīgi un ģimeniski. Vēl atmiņā laiks, kad Elita bija laikraksta «Vakara Ziņas» redaktore. Redakcija atradās savulaik slavenajā Preses namā Balasta dambī 3. Aivars bija īsts džentlmenis, jo Elitu bieži vien pavadīja uz darbu, tad devās savās darīšanās un vakaros steidza pretī mīļotajai, lai abi kopā dotos uz mājām Jūrmalā. Kad Elita bija darbā, Aivars viņai bieži zvanīja un konsultējās par dažādām lietām, gan par profesionālo darbību, gan privātām un saimnieciskām lietām. Kā jau stabilā ģimenē pieklājas, abi vienmēr kopā pieņēma lēmumus. Tajā pašā laikā Elita un Aivars bija kaislīgi un par saldo pārīti viņus grūti nodēvēt. Taču viņiem viss bija īsts – mīlestība, strīdi un kaisle.

Spilgti atmiņā palikusi kāda vasara, kad Aivars uz redakciju atnesa kasti ar smaržojošām zemenēm un aicināja visus laikraksta darbiniekus cienāties ar saldajām ogām. Viņš bija vīrišķīgs.

Uz Austriju devās, lai kļūtu par slēpošanas instruktoru

Aivars tāpat kā Elita mīlēja dzīvniekus, bija azartisks sēņotājs un slēpotājs. Tieši šī kaislība Aivaru arī aizpagājušā nedēļā aizveda uz Austriju. Viņš brauca uz slēpošanas instruktoru kursiem. Augumā raženajam rokmuzikantam bija mērķis kļūt par instruktoru. Kamēr Aivars devās uz Austriju, Elita palika mājās Latvijā. Abi bieži sazvanījās. Aivars telefonsarunā stāstīja un priecājās, ka viss norit veiksmīgi. Vajadzēja jau atgriezties Latvijā, bet mājupceļā mūziķis saslima. Veselības stāvoklis pasliktinājās dažu stundu laikā, un Polijā Gdiņas pilsētā Aivars tika nogādāts slimnīcā. Ārstējošā ārste zvanīja uz Latviju Elitai un teica, ka ar Aivaru nav labi. Nekavējoties vajadzēja doties ceļā uz Poliju. Palīgā Elitai nāca uzņēmējs Guntis Indriksons, kas sarunāja lietuviešu šoferi Antonu, bet Polijā jau gaidīja Juzeks, kas atbalstīja Elitu grūtajā brīdī.

Foto: Kaspars Ūdris

Vēlajā vakara stundā Elita steidzās pie Aivara, taču nepaspēja. Naktī uz otrdienu, pulksten 00:10 pārstāja pukstēt leģendārā rokmūziķa sirds.

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Elita Veidemane stāsta, ka šonakt atgriezusies mājās Latvijā, bet Aivars vēl palicis Polijā. «Nevarējām vest mājās. Ir jāveic dažādas formalitātes, kas nepieciešamas apdrošinātājiem, lai Aivaru varētu pārvest uz dzimto zemi,» atklāj Elita, kura tagad gaida, kad apdrošinātājkompānija ar speciālu transportu atvedīs Aivaru uz mājām, lai varētu viņu sagatavot guldīšanai zemes klēpī.

«Jāmācās dzīvot no jauna, jāmācās dzīvot bez dzīvesdrauga»

Elita teic, ka sāpīgi ir apzināties, ka Aivara vairs nav. Viņa atzīst, ka dzīvesbiedra nāve ir absolūti muļķīga. «Divu dienu laikā viņš aizgāja. Viņš bija spēcīgs vīrietis, kuram iepriekš nekas nekaitēja. Es saprotu, ja iepriekš ir zināms, ka ir kāda slimība, tad cilvēks zina diagnozi un sagatavojas savai aiziešanai. Taču Aivaram nebija veselības problēmu.

«Austrijā kalnos bija saule un labs laiks. Pagājušajā ceturtdienā Aivars man teica, ka viņam sāp āda un ir milzīgs klepus, jau vēlāk paaugstinājās temperatūra. Tas ir baisi, ka divu dienu laikā aizgāja līdz šim vesels cilvēks. Nāves iemesls ir zibensveida gripa, kas pāriet zibensveida plaušu karsonī,» atklāj Elita.

Pēdējo divu dienu laikā neskaitāmi daudz ļaužu zvana Elitai un izsaka līdzjūtību. «Laikam jau visa Latvija man ir piezvanījusi. Zvana mūziķi, draugi un paziņas. Visiem saku paldies par atbalstu. Ir sevišķi Guntim Indriksonam, Aivara bērniem un manai meitai Lindai,» teic Aivara dzīvesbiedre. Tikai šajā gadījumā vissāpīgākais ir moments, ka zvanītāju vidū nav to cilvēku, ar kuriem kopā Aivars bija slēpošanas instruktoru kursos.

Foto: Kaspars Ūdris

Atgriežoties no Polijas abu kopīgajās mājās Jūrmalā, Elitai liekas, ka tūlīt atvērsies durvis, ienāks Aivars un teiks: «Ha, ha, es jūs izjokoju!»

Sarunas nobeigumā Elita teic, ka tagad viņai jāmācās dzīvot no jauna, jāmācās dzīvot bez dzīvesdrauga.

Dzīvesstila portāls «Sejas» izsaka līdzjūtību Aivara Brīzes dzīvesbiedrei Elitai Veidemanei.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu