Uldis Dumpis nosvinējis 70. dzimšanas dienu (38)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingrīda Punka

Izcilo latviešu aktieri Uldi Dumpi, kas 3. oktobrī atzīmēja 70. dzimšanas dienu, skatuves kolēģi un Latvijas Nacionālā teātra vadība sveica jo īpaši. Uz vakara izrādi «Lilioms» jubilāru atvizināja ar limuzīnu. Kolēģu ielenkts, mīļots un bučots, viņš pa speciāli izritināto sarkano paklāju devās uz teātri, lai sagatavotos izrādei.

Jubilāru Uldi Dumpi viņa 70. jubilejā lutināja pat laika apstākļi: kad viņš ar limuzīnu tika atvizināts uz teātri, spīdēja saule. Jubilāru no limuzīna līdz pat teātrim, ejot pa sarkano paklāju, pavadīja ilggadējās skatuves kolēģes – novadniece Lāsma Kugrēna, Astrīda Kairiša, Lolita Cauka, Dace Bonāte, Inta Tirole, Līga Liepiņa, Māra Zemdega, Gunta Virkava. Aktrises gaviļnieka ceļā kaisīja ziedlapiņas. Aktiera sveikšana pie teātra izvērtās īpaši sirsnīga un emocionāla. Kolēģi skandināja dziesmas, sveica ar ziediem, katra dāma vēlējās apskaut un sabučot tautā mīlēto aktieri.

Pēc sveikšanas gaviļnieks devās uz teātra grimētavu, lai gatavotos izrādei «Lilioms», Izrādē aktieris bija tikai īsu brīdi – sākumā un beigās. Atlika vien aktierim Uldim Dumpim iznākt uz skatuves, kā raudāja visa skatītāju zāle. Tik dziļi aktieris spēja aizkustināt.

Aktieri pēc izrādes sveica Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis. Apsveikumus jubilāram no Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Rīgas mēra Nila Ušakova nolasīja aktieris Ģirts Jakovļevs. Klātienē sveikt aktieri bija ieradusies arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Zālē skaļi smiekli sākās, kad Ojārs Rubenis vaicāja gaviļniekam, vai viņš deklarējies pilsētā vai savos laukos.

Jubilāram darba kolektīvs uzdāvināja akāciju. Zane Jančevska un Daiga Gaismiņa veltīja Uldim Dumpim apsveikuma dziesmu.

Uz aktiera jubilejas svinībām kuplā pulkā bija ieradusies arī aktiera ģimene - sieva Daina Dumpe ar meitu un mazbērniem. Uldis Dumpis savas dzimšanas dienas priekšvakarā kļuvis arī par vienu mazmazbērnu bagātāks. Mazmeitai Madarai pirms piecām dienām piedzimis bērniņš.

Komplimentus šajā vakarā saņēma ne tikai aktieris, bet arī viņa dzīvesbiedre Daina. Uldis un Daina Dumpji drīz svinēs zelta kāzas.

Pēc sveikšanas svinības turpinājās teātra Baltajā zālē.

Aktieris Uldis Dumpis dzimis Latvijas Universitātes studentu Teodora Reiņa Dumpja un Lilijas Dumpes ģimenē. Tēvs mācījies Juridiskajā fakultātē, māte Filoloģijas un filozofijas fakultātes Romāņu un ģermāņu valodu nodaļā. 1943. gadā tēvu iesauca vācu armijā. Dienējis lidotāju skolā Kurzemē, vēlāk pārcelts uz Vāciju, kara beigās pazudis bez vēsts. Māte strādājusi par mūzikas skolotāju un ērģelnieci.
Uldis pirmos dzīves gadus pavadījis dzimtas mājās «Dumpjos» Īslīces pagastā, vēlāk ar māti pārcēlušies uz Rundāles pagastu un Bausku. Skolas gaitas iesācis Īslīces pamatskolā, mācījies Pilsrundāles septiņgadīgajā skolā, 1961. gadā beidzis Bauskas vidusskolu. Mācījies arī mūzikas skolā klavieres un trompeti un spēlējis basketbolu sporta skolā.

Iestājies Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļā. Pēc absolvēšanas, no 1965. gada - Nacionālā teātra aktieris, kur darbojas joprojām. Pirmā loma teātrī 1965. gadā - Salenieks A. Griguļa «Savu lodi nedzird». Kinodebija notiek 1964. gadā ar pulkveža adjutanta lomu Rīgas Kinostudijas filmā «Cielaviņas armija».

2002./2003. gada sezonā Latvijas Teātru skatē saņēmis balvu kā labākais dramatiskais aktieris par Vilhelma Putna (I.Ābeles «Dzelzszāle») un Jusova (A.Ostrovska «Ienesīga vieta») lomām, saņēmis arī Andreja Pumpura prēmiju un Alfrēda Amtmaņa-Briedīša prēmiju.

Sieva - televīzijas režisore Daina Dumpe (1945), meita Dace Martinsone (1967), dēls Jurģis (1971 - 1988).

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu