Gunāra Placēna sieva ravē rožu dobes, kamēr vīrs raujas pa darbiem (9)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunāra Placēna privātais arhīvs

Gunārs Placēns (86) šobrīd ir Latvijā vecākais spēlējošais aktieris, taču enerģijas un dzīvesprieka viņā ir tik daudz, ka pārspēj daudzus jaunākus kolēģus. Šī vasara Gunāram pagājusi, piedaloties vairākos projektos, ar kuriem izbraukāta visā Latvija, tādējādi ļoti maz laika iznācis pavadīt savās vasaras mājās Pabažu «Pekstiņos», kur visus darbus lielākoties apdarījusi aktiera dzīvesbiedre Ruta Bāgante (54)

Placēna vasaras mājā siltumnīca un rožu dobes

Nosaukumu savām lauku mājām izdomājis pats mākslinieks; pēc viņa vārdiem, visi cēlie, skaistie nosaukumi bijuši jau aizņemti. Tādi kā Dziesmas, Liepas, Dailes un citi. Māja celta gandrīz pilnībā paša rokām un pēc paša izveidota projekta uzlabojumiem. Katrs šūnakmens garāžas iebrauktuvē vests no tālienes, mazgāts un tīrīts ar metāla birstīti, jo pēc dabas Gunārs esot ļoti pedantisks. Agrāk zāliena vietā bijis dārziņš, bet tagad sakņu vietā aug tikai ziedi un siltumnīca pārvērsta par oriģinālu vasaras verandu ar atpūtas krēsliem, kur vakaros sēdēt un skatīties televizoru, ko aktieris ienesis siltumnīcā. Te arī lietus laikā var baudīt vasaru zem stiklota jumta

Gunāra kundze Ruta, ar kuru pēc 15 gadu kopdzīves aktieris pērn oficiāli apprecējies, stāsta, ka Gunārs šovasar ravējis tikpat kā neesot - nevienu no daudzajām rožu dobēm; visu laiku esot bijis jāstrādā, jābraukā apkārt, tādēļ viņa viena rosījusies pa vasaras mājas dārziņu.

Pret darbu joprojām izturas ar lielu atbildību

Gunārs Placēns šovasar piedalījies Lailas Ilzes Purmalietes producētajos pasākumos. Izrādē «Naudas koks», kas veidota pēc slavenā stāsta un filmas «Tās dullās Paulīnes dēļ» motīviem, Gunāram uzticēta fotogrāfa loma. Lugā fotogrāfam uz skatuves jāiznāk divreiz – pirmo reizi, lai fotografētu viltus nelaiķi dullo Paulīni, otrreiz - lai viņu bildinātu. Abas reizes aktierim ir tikai jāiznāk uz skatuves, jānostājas … un skatītāji vienmēr sāk aplaudēt.

«Jāatzīst, ka nav daudz tādu aktieru, kuriem pietiek tikai nostāties skatītāju priekšā, lai saņemtu aplausus. Gunārs Placēns var būt par paraugu ikvienam skatuves māksliniekam ar savu attieksmi pret darbu. Gunārs pat uz mēģinājumiem vienmēr ierodas pusstundu par ātru, vienmēr viņam ir viss līdzi un vienmēr viņš izdomā kaut ko jaunu, kā papildināt savu tēlojumu, ienest izrādē kaut kādus uzlabojumus, visu, protams, iepriekš saskaņojot ar kolēģiem,» aktieri slavē.

Otrais šīs vasaras projekts ir muzikāli optimistiskais koncertuzvedums «Džimlai rūdi rallallā». Šajā uzvedumā kopā sanākuši aktieri, kas piedalījušies Māra Putniņa veidotajā filmā. Uzvedumā Gunārs parādās gan Šveika, gan ķeizara Jozefa, gan Čārlija Čaplina, gan Žaņa Viepļa tēlā. Žanis Vieplis ir tēls no pirmā latviešu seriāla «Hugo Diegs», kuru atveidojis aktieris. Ar dziesmām un stāstiem par filmas tapšanu izbraukāta Latvija krustu šķērsu. Gunāram ir liels gandarījums, ka uzveduma beigās skatītāji ceļas kājās, nevis lai ietu prom, bet lai vēl kopā ar aktieriem vienotos dziesmā.

Šovasar nosvinējis 86. dzimšanas dienu

86. dzimšanas dienu aktieris nosvinēja uz skatuves netālu no vasaras mājas «Pekstiņiem» Saulkrastu brīvdabas estrādē ar uzvedumu «Džimlai rūdi rallallā», kur, skatītājiem pieceļoties kājās un dziedot «Sveiks lai dzīvo!», izbrauca pa estrādi ar Lailas Ilzes Purmalietes dāvāto divriteni. «Gunārs sen bija kārojis pēc kārtīga braucamā, lai varētu vizināties pa Saulkrastiem, taču Maksimā pirktais, kā Gunārs saka - vellopēds, izrādījās nebraucams – stūrīte maza, pedāļbremzes nav, kur tad ar tādu, tikai gāzties… Nācies to štruntu pārdot, protams, krietni lētāk, nekā nopirkts, bet ko tu padarīsi, tāds jau man tas bizness, secināja cienījamais aktieris. To visu zinot, man radās doma, ko Gunāram varētu dāvināt dzimšanas dienā,» stāsta Laila.

Uz jautājumu, kāds esot viņa enerģijas noslēpums, aktieris atklāj, ka viņš ļoti maz ēdot un pārsvarā tikai saldumus. To var apliecināt viņa kolēģi, jo Gunāram vienmēr ir līdzi neizsmeļami krājumi ar konfektēm, ar kurām viņš dāsni cienā kolēģus. Arī pie kafijas tiek klāt liktas piecas līdz sešas karotītes cukura. Bet tādu nopietnu ēdienu, vismaz izrāžu dienās Gunārs tikpat kā vispār nelieto, tāda esot viņa organisma īpatnība, kaut gan viņam patīk arī gatavot un dzimšanas dienā viņš kolēģus cienāja ar paša gatavotu lielisku pastēti.

Ar Gunāru Placēnu skatītāji šajā sezonā varēs vēl tikties ne tikai Dailes teātra izrādēs, bet arī koncertuzvedumā «Džimlai rūdi rallallā»: 13.oktobrī Limbažos, 17.oktobrī Ventspilī, 13.novembrī Balvos, 11.novembrī Aizkrauklē (Lāčplēša dienā), 6.decembrī Slampē, 6.februārī Talsos, 23.februārī Ogrē.

Beidzot arī rīdziniekiem būs iespēja redzēt Gunāru Placēnu fotogrāfa lomā komēdijā «Naudas koks», pēc Vizmas Belševicas «Tās dullās Paulīnes dēļ» 7.novembrī VEF Kultūras pilī. Biļetes iepriekšpārdošanā «Biļešu paradīzē».







Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu