Ar iestudējumu «Bajadēra» jubileju svinēs baleta prīma Jūlija Gurviča

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 15. septembrī, ar L. Minkusa baleta «Bajadēra» iestudējumu jubileju svinēs Latvijas Nacionālā baleta prīma Jūlija Gurviča. Jūlija ir ne tikai tehniski spoža dejotāja, bet arī spēcīga personība, kurai pa spēkam, šķiet, ir viss – no tādām klasiskajām lomām kā Odeta, Odīlija, Kitrija, Aurora, Žizele, Medora un Marija līdz spilgtam sniegumam mūsdienu horeogrāfu baletos, informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Par stilistiski nevainojamo, sievišķīgo un koķeto Auroru baletā «Apburtā princese» un debiju titullomā Borisa Eifmana baletā «Anna Kareņina», kas atklājusi jaunus, spēcīgus un spilgtus mākslinieces skatuves personības vaibstus, Jūlija 2010. gadā saņēmusi gan LNO patrona AS «Latvijas Gāze» Gada balvu. Tajā pašā gadā izpelnījusies arī Spēlmaņu nakts balvu kā Gada baleta māksliniece par Auroras lomu baletā «Apburtā princese» (2010).

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis Jūliju Gurviču salīdzina ar trauslu un smalku Sevras porcelāna lellīti. Tomēr šajā porcelānā iekausētas tērauda stīgas.

Bet pati māksliniece laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» atzinusies: «Ikvienā lomā, lai kāda tā būtu un lai cik ļoti man tā pašai šķistu interesanta, ir jāizdara maksimālais. Man nav tiesību pieļaut situāciju, ka kaut kas nesanāk vai es kaut ko nevaru. Nevis tāpēc, ka citi varētu to redzēt, bet sevis pēc. Tā būtu nodevība pašai pret sevi, jo nebūtu jēgas sasniegt virsotni, lai pati sevi no tās arī nogrūstu.»

Par prīmas jubilejas izrādi izvēlēta Aivara Leimaņa veidotā krāšņā «Bajadēra» – iestudējums, kas saņēmis Latvijas Gāzes gada balvu operai kā labākais 2011./2012. gada sezonas jauniestudējums skatītāju balsojumā un kurā Jūlija Nikijas lomā ir īpaši karaliska!

www.opera.lv

Jūlija Gurviča 1991. gadā absolvējusi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu, tajā pašā gadā kļūstot par Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieci. Daudzu godalgu īpašniece: Sergeja Djagiļeva jauno baleta mākslinieku konkursa diplomande (1992), Latvijas labākā baleta soliste (par tiltullomu baletā «Silfīda», 1995), Aldara Gada balvas operai laureāte (2000), Lielās mūzikas balvas laureāte (2001), H. Tangijevas-Birznieces balvas laureāte (2005), LNO patrona AS «Latvijas Gāze» Gada balvas laureāte (2010), Spēlmaņu nakts balvas laureāte kā Gada baleta māksliniece par Auroras lomu baletā «Apburtā princese» (2010). Nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā Gada baleta māksliniece par Marijas lomu baletā «Bahčisarajas strūklaka» (2008).

Jūlija Gurviča piedalījusies viesizrādēs Francijā, Itālijā, Izraēlā, Krievijā, Ķīnā, Lietuvā, Norvēģijā, Portugālē, Skotijā, Somijā, Vācijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu