Rīgas kinostudijai - 65. Vai jebkad vēl šeit tiks uzņemtas filmas? (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

65. jubileju nosvinējusi Rīgas kinostudija. Pēdējā pilnmetrāžas filma gan tajā tika uzņemta pirms 15 gadiem - 1998. gadā. Tomēr kinoļaudis cer, ka jubileja kļūs par jauna attīstības posma sākumu. Kas šobrīd notiek Rīgas kinostudijā?

Rīgas kinostudijā ir tūkstošiem rekvizītu. Katrs no tiem glabā savu stāstu un savu noslēpumu.

Runā, ka 1948. gadā uzceltajā ēkā pat mīt spoki.

Dzintra Bijubena, grima māksliniece, zina stāstīt: «Māju cēla cietumnieki. Sveces nodziest pašas no sevis. Zinu, ka viens sargs pilnīgi gulēja ārā no bailēm.»

Kostīmi un parūkas pašlaik ir kinostudijas peļņas avots

Tos izīrē. Ne tikai kino vajadzībām, bet arī uz saviesīgiem pasākumiem. Topā ir viss: sākot ar karalieni un beidzot ar Sarkangalvīti.

Bet ir kinostudijai arī neaizskaramais pūrs. Kostīmi no slavenām filmām un lomām, kas tiek sargāti kā paraugs. Piemēram, leģendārās Vijas Artmanes kleita no filmas «Teātris». Nelielo izstādi veido vēl seši tērpi.

Foto: AFP /LETA

Par lielām pašmāju filmām kinoļaudīm lielu ilūziju nav

Pēdējos trīs gados Rīgas kinostudija ieslīgusi tiesvedībās ar zemes īpašnieku. Iecerēts, ka pēc diviem mēnešiem tiks parakstīts mierizlīgums un kinostudija varēs atsākt kino ražošanu pilnā sparā. Tomēr par lielām pašmāju filmām kinoļaudīm lielu ilūziju nav. Galvenais uzsvars attīstībā tiek likts uz kopražojumiem.

«Ņemot vērā, ka mēs tiešām esam ļoti nopietni veikuši iestrādes tieši Krievijā un mums ir tāds ļoti nopietns partneris kā Krievijas Valsts televīzijas fonds, tad mēs arī domājam, ka mēs arī nonāksim lūdz kopprodukcijām,» domā Armands Liberts, Rīgas kinostudijas valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik Rīgas kinostudija ir vienīgā Baltijas valstīs, bet tās paviljoni ir lielākie Ziemeļeiropā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu