Īpašās "odziņas" Cēsu Mākslas festivālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

23.jūlijā sāksies ikgadējais Cēsu Mākslas festivāls, kas šogad norisināsies jau piekto reizi. Šā gada festivālā, uz kuru cilvēki jau aktīvi pērk biļetes, paredzēti vairāki jaunievedumi un īpaši pasākumi.

"Tas noteikti ir lielākais profesionālais festivāls Latvijā - vismaz mākslas un mūzikas ziņā noteikti," apgalvo festivāla direktors Juris Žagars, uzsverot - divarpus nedēļās, kamēr festivāls risināsies (tas noslēgsies 6.augustā), tā programmā būs piecas izstādes, seši koncerti, trīs teātra izrādes un varēs noskatīties sešpadsmit kinofilmas.

Viena no festivāla "odziņām", pēc Žagara domām, noteikti būs Krievijas mākslinieka Sergeja Bugajeva viesošanās ar multimediālo projektu "Džons Keidžs Krievijā un pasaulē" un interaktīvo antikeidža simfoniju "Hell Invades God's Heaven". "Domāju, ka tas daudziem būs pārsteigums," uzskata festivāla direktors, atgādinot - Sergejs Bugajevs "Āfrika" ir viens no šībrīža Krievijas aktuālās mākslas spilgtākajām parādībām.

Festivāla zvaigzne - akordeoniste Ksenija Sidorova
Festivāla zvaigzne - akordeoniste Ksenija Sidorova Foto: TVNET

Festivāla komanda noteikti iesaka apmeklēt atklāšanas koncertu 23.jūlijā, uzsverot, ka tajā muzicēs ne tikai kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", bet arī topošā zvaigzne - akordeoniste un Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas studente Ksenija Sidorova. "Iespējams, viņu tik drīz Latvijā nedzirdēsim," norāda festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina.

Par tikpat ievērojamu faktu uzskatāma Īlingas (Londona) simfoniskā orķestra viesošanās un koncerts 30.jūlijā Cēsu sporta kompleksā. "Šajā koncertā skanēs gan britu komponistu skaņdarbi, gan Jāņa Mediņa klavierkoncerts, kuru kopā ar orķestri atskaņos Anglijā dzīvojošais latviešu pianists Reinis Zariņš. Interesants ir fakts, ka

pirms koncerta Latvijā šo pašu programmu Īlingas orķestris divreiz atskaņos Londonā,

tādējādi turienes klausītājus iepazīstinot ar latviešu mūziku. "Pirms diviem gadiem orķestra pārstāvji nejauši ieklīda Cēsu festivālā. Acīmredzot šis pasākums viņiem tik ļoti iepatikās, ka viņi paši izteica vēlmi piedalīties šā gada festivālā," stāsta Žagars.

Īpašs pārsteigums gaidāms 6.augustā notiekošajā galā koncertā "Imants Kalniņš un Filips Glāss", kam

speciālu gaismas un video partitūru veido režisors Dāvis Sīmanis un gaismu mākslinieks Igors Kapustins.

"Paredzams, ka tiks izgaismots viss Cēsu pils parks un pilsdrupas, bet pagaidām nevaram iedomāties, kā tas izskatīsies," teic Žagars, atgādinot - tīrās sagadīšanās dēļ gan Kalniņa "Rīta oratorija", kag Glāsa "Heroes" sarakstīti tālajā 1977.gadā.

Īpašu uzmanību festivāla organizatori iesaka pievērst arī ievērojamās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes sarūpētajai filmu programmai, ko ikviens apmeklētājs, jau sākot ar 22.jūliju, varēs noskatīties Cēsu pils pagalmā. "Tā būs īsta kino klasika, turklāt katras filmas ievadā būs neliels kinosižets ar Valentīnas Freimanes stāstu par konkrēto filmu," atklāj festivāla komanda.

Tāpat šogad pirmo reizi festivāla laikā risināsies modes speciālistes Gundegas Skudriņas sarūpētā starptautiskā Modes mākslas izstāde Cēsu pils klēts Velvju zālē. Tajā piedalīsies Patrīcija Antonači (Itālija), Valentims Kuarežema (Portugāle), kā arī latviešu modes mākslinieki Līga Banga, Vita Radziņa, Dace Sāmīte, Indra Miklāva u.c.

Vēl festivāla komanda atgādina - tie, kas pagājušogad nevarēja apmeklēt elektroakustisko pastaigu mežā "Pasaka par Kurbadu", varēs to izdarīt šogad 23.jūlija vakarā.

Šogad festivāla budžets, pateicoties Eiropas Savienības līdzekļiem, ir 100 000 latu. Paredzēts, ka nākamgad tas pieaugs līdz 400 tūkstošiem eiro.

Visa Cēsu Mākslas festivāla programma un norises pieejamas festivāla mājaslapā: www.cesufestivals.lv.

Biļetes uz festivāla koncertiem un izrādēm var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā - www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu