Jānis Rībens: «Būt Jānim nozīmē būt latvietim» (18)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sejas.lv

Grupas «Re:public» līderis Jānis Rībens tur dziļā cieņā saulgriežu tradīcijas un ik gadu svin svētkus ģimenes lokā. Būt Jānim dziedātājam nozīmē būt latvietim.

Jāņu tradīcijas dziedātāja ģimenē ir diezgan senas. Bērnībā katru gadu tika līgots pie vecmāmiņas Ērgļu pusē. Jāņu vakarā māju izrotā ar meijām, jāņuzālēm, cep pīrādziņus, biezpienmaizītes un kanēļmaizītes.

«Visa gada garumā tiek veidots lielais Jāņu ugunskurs, pie kura tad Līgo vakars sākas. Jāņu dziesmas, līgodziesmas. Līgo vakara ugunskurā noteikti sadedzinu iepriekšējā gada Jāņu vainagu, kā jau to prasa senās latviešu tradīcijas,» paradumos dalās Jānis.

Foto: Sejas.lv

Jāņa laukos arī apstaigā apkārtējās mājas, aplīgo kaimiņus un par to saņem pīrādziņus un alu.

«Šogad braukšu uz lauku mājām «Cukajām» pie Macīša, tā mēs saucam vecmāmiņu, mūsu dzimtas tradīciju turētāju,» priecājas Jānis.

Pēc Jāņu nakts Jāņu diena vienmēr ir mierīga. Vārdadienas svinības parasti izpaužas kā Jāņu dienas brokastu ēšana kopā ar visiem līgotājiem.

«Draugi reizēm svētku iespaidā aizmirst, ka man ir vārdadiena; prieks, ka ģimene nekad to neaizmirst un vienmēr mani sveic. Būt Jānim man nozīmē būt latvietim,» skaidro Rībens.

Jānim patīk viņa vārds; protams, bērnībā un skolas gados, kad apkārt bija arī daudzi citi Jāņi, puikas viens otram deva iesaukas.

«Jāņi ir vairāk nacionālie svētki, ne vārdadienas svinības, līdz ar to Jāņu dienā ir jāpilda arī šādi tādi pienākumi, bet tas nemazina svētku prieku,» nobeidz Jānis.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu