Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa Jāņos rosīsies pa virtuvi, svētku rasolu griežot (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sejas.lv arhīvs

Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas vasaras saulgriežu ielīgošana sākās jau ceturtdienā, kad Saeimā, kur tika baudīts siers un alus, godināja un ozola vainagus galvā lika 12 deputātiem – Jāņiem. Āboltiņu mājās Jāņi tiek īpaši atzīmēti, jo Solvitas dzīvesbiedrs ir Jānis. Tādēļ arī šodien Solvita rosīsies pa virtuvi, kur griezīs svētku rasolu.

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Solvita Āboltiņa stāsta, ka Saeimā ielīgošana jau kļuvusi par tradīciju. «Tādēļ mēs cenšamies, lai šajā pasākumā tiek apsveikti gan 12 deputāti – Jāņi, gan tiek ievērotas tradīcijas un skan dziesmas. Ir arī jāņuzāles, alus un siers. Tradicionāli deputāti par saviem savāktajiem līdzekļiem, tieši tāpat kā Ziemassvētkos ar piparkūkām un karstvīnu, arī Jāņos klāj galdu par saviem līdzekļiem. Tie nav nodokļu maksātāju līdzekļi. Nekādu pārmērību mums nav.

Ir bijušas arī diskusijas, vai šajā dienā nav jāvelk tautastērpi. Atceros, ka pirmo reizi, ienākot parlamentā, tas bija 8. Saeimas laikā, «Jaunā laika» frakcija gandrīz par to vienojās. Taču, kad paskatījāmies darba kārtību, sapratām, ka tas, par ko runāsim no tribīnes, būs zināms apkaunojums tautastērpam. Tautastērpu tomēr velk svētkos. Arī šoreiz Saeimas sēdē, kad vienlaikus ieskandinājām Līgo svētkus, diskusijas bija pietiekami asas,» stāsta Āboltiņa.

Saeimas spīkere atzīst, ka svētku sajūtu paspilgtināja Doma laukuma Zāļu tirgus apmeklējums.

Solvita un Jānis Āboltiņi pērnā gada vasarā Dzintaru koncertzālē
Solvita un Jānis Āboltiņi pērnā gada vasarā Dzintaru koncertzālē Foto: Sejas.lv arhīvs

Kā jau Jāņu mātei pienākas, arī Solvitai ir jārūpējas par svētku mielastu. «Parasti jau ir sagādāts siers un alus. Jāņi ir svētki, kad kaimiņš iet ciemos pie kaimiņa un nes līdzi savu cienastu. Šī tradīcija darbojas, ka cilvēki, dodoties ciemos, ņem līdzi cienastā vai nu to, kas dārzā izaudzis, vai arī Jāņu sieru. Protams, kāds svētku rasols ir arī man pašai jāsagriež,» stāsta Āboltiņa.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu