Latvijas Nacionālais balets dosies viesizrādēs uz Maskavu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Adris Tone

16. un 17. aprīlī Latvijas Nacionālais balets ar diviem laikmetīgās dejas iestudējumiem – «5 tango» un fragmentiem no izrādes «Tango Plus» – piedalīsies Astora Pjacollas 90 gadu jubilejas piemiņas koncertos «Tango Gala», kas notiks Maskavas Operetes teātrī, informē Ieviņa Ancena, LNO sabiedrisko attiecību vadītāja.

«Tango Gala» koncertu ideja pieder pasaulslavenajai Sanktpēterburgas Marijas teātra prīmai Uļjanai Lopatkinai, kura šajā un arī iepriekšējā sezonā savos Galā koncertos dejojusi kopā ar Latvijas Nacionālā baleta vadošajiem solistiem Raimondu Martinovu un Elzu Leimani-Martinovu. Kā atzinusi māksliniece, tango viņu iedvesmo gan kā mūzika, gan dejas stils: tālab, būdama visaugstākā līmeņa baleta māksliniece, viņa ir gandarīta skatītājiem piedāvāt savu tango māksliniecisko koncepciju.

Šoreiz Galā koncertus 20. gadsimta tango karaļa Pjacollas piemiņai Lopatkina veidojusi kopā ar vispusīgo vācu izcelsmes amerikāņu dziedātāju Uti Lemperi, Latvijas baleta māksliniekiem un citām pasaules baleta zvaigznēm, bet instrumentālo pavadījumu koncertos nodrošinās Pjacollas kvintets no Argentīnas.

Kopā ar Uļjanu Lopatkinu Latvijas Nacionālā baleta mākslinieki abos koncertos publikai piedāvās leģendārā nīderlandiešu horeogrāfa Hansa van Mānena iestudējumu «5 tango», kā arī fragmentus no argentīniešu laikmetīgās dejas meistara Maurisio Vainrota veidotās izrādes «Tango plus».

«5 tango» ir viens no van Mānena skaistākajiem baletiem, kas pirmizrādi piedzīvojis 1977. gadā un kopš tā laika pasaulē izrādīts neskaitāmas reizes. Pati Uļjana Lopatkina «5 tango» van Mānena vadībā pirmo reizi iestudējusi pirms vairākiem gadiem Nīderlandē (kopā ar Portugāles Nacionālo baletu), bet pēcāk to dejojusi arī Maskavā. Šajā iestudējumā viņu valdzina gan estētika, gan izrādes apslēptais temperaments, kas visai bieži raksturīgs tango interpretācijai un ir ideāli piemērots Pjacollas mūzikas garam. Iestudējuma pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā notika 14. un 15. februārī, izraisot plašu rezonansi un skatītāju sajūsmu.

Savukārt baleta viencēliens «Tango Plus» Maurisio Vainrota iestudējumā pirmizrādi LNO piedzīvoja 2009. gadā. Starp citu, tieši šobrīd Latvijas Nacionālais balets sadarbību ar izcilo horeogrāfu turpina: 27. aprīlī gaidāma baleta izrādes «Mesija» pirmizrāde.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu