Kārlis Lācis pirmizrādes ballītē bučo sievu, bērnus aizsūta mājās (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva

Latviešu komponistu un pianistu Kārli Lāci uz Dailes teātra mūzikla «Oņegins» pirmizrādi kuplā pulkā ieradās atbalstīt ģimene – sieva Vineta Vilistere-Lāce, dēli Hugo Ričards un Francis Gustavs, kā arī komponista mamma. Pirmo cēlienu komponists vēroja blakus ģimenei no skatītāju rindām, bet otro cēlienu viņš pavadīja aizkulisēs, gaidot iznācienu mūzikla beigās. Šī diena Lāču ģimenē izvērtās divtik nozīmīga, jo dienā, kad «Oņegins» svinēja pirmizrādi, savu 14. dzimšanas dienu atzīmēja arī komponista vecākais dēls Francis Gustavs.

Pēc «Oņegina» pirmizrādes komponista Kārļa Lāča dzīvesbiedre Vineta Vilistere-Lāce pavadīja savus dēlēnus uz Dailes teātra garderobi, uzvilka silto vējjaku Hugo Ričardam. Sabučoja gan mazāko puiku, gan jubilāru Franci Gustavu, kuri kopā ar vecmāmiņu devās mājup. Tikmēr abi vecāki varēja izbaudīt pirmizrādes ballīti.

Uz mūzikla "Oņegins" pirmizrādi komponista Kārļa Lāča sieviņa Vineta Vilistere-Lāce mirdzēja elegantā kleitā, kas stilistiski atspoguļo mūziklā atainoto laikmetu
Uz mūzikla "Oņegins" pirmizrādi komponista Kārļa Lāča sieviņa Vineta Vilistere-Lāce mirdzēja elegantā kleitā, kas stilistiski atspoguļo mūziklā atainoto laikmetu Foto: Santa Sergejeva

Komponista apburošā sieva Vineta uz pirmizrādi bija tērpusies elegantā kleitā, kas atspoguļo to laikmetu, kurā norisinājās «Oņegina» vēsturiskie notikumi. Viņa atzina, ka kleitu iegādājusies pēc tam, kad kopā ar dzīvesbiedru bija noskatījusies filmu «Anna Kareņina». Filmas varoņu tērpi, iedvesmojuši Vinetu iegādāties tērpu ģimenes nozīmīgajam notikumam – mūzikla pirmizrādei. «Filma nostiprināja manu vīziju par kleitas izvēli. Kad jau biju veikalā, zvanīju vīram un vaicāju: «Vai varu iegādāties to kleitu?» greznās kleitas pirkšanu atminas Vineta. Arī komponists neslēpa sajūsmu par sievas mirdzošo tēlu: «Mana sieva ir pacentusies!»

Pēc tam, kad bija izskanējušas svinīgā banketa oficiālās uzrunas, sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Kārlis Lācis atzina, ka trauksme pārgājusi jau pēc ģenerālmēģinājuma. «Laikam ar laiku jau pierodu. Liepājas teātrī uzvestajā mūziklā «Pūt,vējiņi!» vispār nevarēju mierīgi nosēdēt,» atklāj komponists.

Aptuveni divus gadus garumā Kārlis Lācis strādāja pie mūzikla «Oņegins». «Dokumentālās filmas par Puškinu mums mājās gāja nonstopā un bērni bija sajūsmā par redzēto. Jaunāko dēlu it īpaši aizrāva filmā redzētie dueļi. Tas nenoliedzami arī mums kā ģimenei bija interesants process, kad uzzinājām tik daudzas jaunas lietas,» stāsta Vineta, kura šobrīd oriģinālvalodā lasa krievu dzejnieka Aleksandra Puškina dzejā sarakstīto romānu «Oņegins».

Pagaidām vēl pāragri runāt par mūzikla radīto rezonansi. «To jau tikai pēc laika varēs sajust. It kā pirmizrādē viss bija labi, man arī pašam, mēģinājumu procesu skatoties, likās, ka ir labi,» viņš nosaka.

Mūzikla galvenie varoņi ir šobrīd populāri un pieprasīti aktieri. Galvenās lomas atveido aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš tēlo Jevgeņiju Oņeginu, Vladimira Ļenska lomu spēlē Artis Robežnieks, bet mūziķis Intars Busulis ir Aleksandrs Sergejevičs Puškins. Savukārt Tatjanas lomā - Ieva Segliņa, bet Ilze Ķuzule-Skrastiņa atveido Olgu. «Es diezgan bieži apgrozos Dailes teātrī. Man jau likās, ka Liepājas teātrī ir saliedēts kolektīvs un šis mūzikls Dailes teātra aktieriem arī bija liels izaicinājums - vai mēs varam vai nevaram. Man pašam bija ļoti dīvaini un mazliet neērti, ka mūzikla korī dziedāja manā bērnībā cienījamas aktrises - Lilita Ozoliņa, Ilze Vazdika, Mirdza Martinsone un Esmeralda Ermale. Man prieks, ka viņas uzticējās manam darbam,» par teātra kolektīva saliedētību, veidojot mūziklu, prāto komponists.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu